Keskiviikko 20.2.2019

Suomen tilanne mietityttää asiantuntijoita: ”Tumman sävyiset pilvet ovat lisääntyneet horisontissa viime viikkojen aikana”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.3.2018 15:18
Päivitetty: 
27.3.2018 15:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Sekä Danske Bankin että Hypon ekonomistit varoittavat, että vahvasta kuluttajien talousluottamuksesta huolimatta taloustilanne saattaa olla kääntymässä huonommaksi.

Tilastokeskus kertoi aamulla kuluttajien luottamusindikaattorin hiipuneen maaliskuussa saldolukuun 24,7. Edelliskuussa lukema oli 25,8. Pitkän ajan keskiarvo on 12,4, eli indeksi on edelleen erittäin vahvalla tasolla.

– Uskoisin, että kuluttajaluottamuksen kannalta tärkeämmässä roolissa on työllisyyden paraneminen kotimaassa, ja vahva usko oman työpaikan säilymiseen, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo.

Kuluttajien odotukset sekä Suomen talouskehityksestä että omasta taloudesta tasaantuivat hieman maaliskuussa.

–Itse olen jo jonkinkin aikaa ajatellut, että katto alkaa väkisinkin olla vastassa kuluttajaluottamuksen kohoamisen suhteen, toteaa Appelqvist.

Hän huomauttaa, että täsmällisten kuukausittaisten pistelukujen tarkkailun kanssa ei kannata liioitella, sillä niihin liittyy satunnaistakin vaihtelua. Lukemissa on myös vuoden sisällä kausivaihtelua, eli tiukasti tulkiten kuukaudet eivät ole suoraan vertailtavissa.

Samalla Appelqvist muistuttaa, että kuluttajien vahva luottamus ei valitettavasti kerro tulevasta pitkälle eteenpäin.

–Kaksi edellistä kuluttajaluottamuksen huippulukemaa on nähty vuonna 2007 ennen finanssikriisiä ja vuoden 2010 lopussa, kun kaksoistaantuman toinen aalto alkoi jo lähestyä. Molemmilla kerroilla iso tiputus ja taantumajakso oli saapumassa. Kuluttajat eivät voi tietää kansainvälisen talouden käännepisteistä, joiden ennustaminen on tunnetusti haastavaa. Se voidaan sanoa, että lyhyellä tähtäimellä ei ole nähtävissä suuria karikoita ja kotitalouksien tilanne näyttää hyvältä vuonna 2018, kun työllisyys ja palkat nousevat, mutta korot pysyvät vielä matalina, hän analysoi.

Myös Elinkeinoelämän keskusliiton julkistamat yritysten luottamusmittarit ovat tällä hetkellä kaikilla toimialoilla pitkän aikavälin yläpuolella.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa kuitenkin, että tammikuun tiedot Suomen koko kansantaloudesta ja osakemarkkinoiden varoituslaukaukset Donadl Trumpin kauppasodan kintereillä varoittavat talouden hyytymisestä.

–Tumman sävyiset pilvet ovat lisääntyneet horisontissa viime viikkojen aikana. Suomi on vasta päässyt toipumisen tielle, eikä ulkoista iskua olla vielä valmiita torjumaan. Toivottavasti kuluttajien optimismi voittaa sijoittajien pelot, hän kommentoi.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen bruttokansantuote pysyi tammikuussa edellisen kuukauden tasolla. Viime vuoden loka-joulukuussa kasvua kertyi 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius arvioi tuolloin, etteivät luvut enää muutu paremmiksi. Nordean päästrategi Jan von Gerich puolestaan ennustaa, että Suomi vajoaa uuteen taantumaan vuoden 2020 lopulla.

Lue lisää: Strategin karu ennuste: ”Suomen nousukautta jäljellä vajaat kolme vuotta”

Taalerin päästrategin Tuomas Komulaisen mukaan kauppasotakeskustelu on muuttunut jopa odotuksia pahemmaksi.

–Ilmeisesti presidentti Trump käy vaalikamppailua kohti marraskuun kongressivaaleja ja toteuttaa omia vaalilupauksiaan. Näin ei kyllä ole järkevää toimia, sillä kauppasotapuheet iskevät yritysten luottamukseen ja investointien lykkääntymisiin myös Yhdysvalloissa ja globaalisti, hän kommentoi.

Komulaisen mukaan korkojen nousu ja kauppasotakeskustelu voivat johtaa talouskasvun hidastumiseen vuosien 2019 – 2020 aikana.

 

–Jo viime kuukausina olemme nähneet yritysten luottamusindeksien laskun Euroopassa. Eli talouskasvu ei ole enää paranemassa ja talouskasvu voi hyvin jäädä ekonomistien odotuksista vuoden 2019 osalta. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Myös tumman sävyiset hemmot ovat lisääntyneet kauppakeskuksissa viime vuosien aikana.
Vetelehtivät ja torikokoustavat omissa joukkioissaan kovaäänisesti molottaen ja tukkivat kulkuväyliä.
Iilmiön huomaa esim helsingin lähi-itäkeskuksessa.

Lauri Kiiski

Mikä on tilanne teollisuuden tilausten suhteen. Paljon merkittävämpi indikaattori verraten siihe, mitä tavan jannut kadulla pohdiskelevat omasta kulutuksestaan nyt ja lähikuukausina. Kulutusta pidetään yllä edelleen velkarahoin parempia päiviä odotellen.

Jari Kaisla

Suomi ei ole ollut hyvinvointivaltio enää vähään aikaan. Tämä fakta alkaa jatkossa tulla entistä selvemmin esille. Kehitysmaiden ghettoutuminen tulee olemaan arkipäivää meilläkin jatkossa. Hallituksen politiikkana kun on vaurastuttaa jo ennestään varakkaita ja mahdollistaa heille entistä parempia mahdollisuuksia kiertää veroja. Tämä johtaa kierteeseen jota on enää hankala vaihtaa toisenlaiseksi sillä näiden "parempien" ihmisten ahneus vain kasvaa entisestään. Jatkossa töitä tehdään entistä halvemmalla ja "paremmat" ihmiset keräävät entistä suurempia voittoja työntekijöiden nahoista. Entistä useammalle työttömälle voi olla luvassa Yhdysvalloistakin tuttu kadulla asujan rooli.