Tiistai 18.6.2019

Uusi varoitus Nord Streamista - ”Saksan päätös suuri voitto Kremlille”

Luotu: 
1.4.2018 11:42
  • Kuva: Nord Stream 2
    Kuva
    Saksan meriasioista vastaava viranomainen ilmoitti tiistaina hyväksyvänsä kaasuputken rakentamisen.
|

Saksan meriasioista vastaavan viranomaisen vihreä valo kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputkelle ei miellytä läheskään kaikkia Eurooppa-poliitikoita. Saksan meriasioista vastaava viranomainen ilmoitti tiistaina hyväksyvänsä kaasuputken rakentamisen. 

–Tämä on suuri voitto Kremlille ja auttaa lisäämään EU:n riippuvuutta venäläisestä energiasta. Lisäksi se tekee Ukrainasta haavoittuvamman, Britannian konservatiivipuolueen parlamenttiedustaja Bob Seely kommentoi Euobserverille.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius puolestaa nostaa esiin Saksan päätöksen ajoituksen: vain päivää aikaisemmin Saksa ja useat muut EU-maat päättivät venäläisdiplomaattien karkotuksista Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi.

–Salisburyn hyökkäys ei ole muuttanut mitään Saksan kannassa kaasuprojektiin. Sosialidemokraatit ovat takaisin maan hallituksessa ja kaikki tietävät heidän kantansa Nord Stream 2:teen, Linkevicius kommentoi.

Hän huomauttaa lisäksi, että kaasuputkihanke on täysin vastoin EU:n energiapoliittisia linjauksia.

Myös ruotsalainen europarlamentaarikko Gunnar Hokmark varoittaa Nord Stream 2:n vaikutuksista eurooppalaiseen energiapolitiikkaan.

–Kyse on siitä, pidämmekö kiinni eurooppalaisesta lainsäädännöstä, joka haluaa varmistaa kilpailun, energian saannin sekä energiamarkkinoiden monipuolisuuden. Nord Stream 2 edustaa kaikkea tämän vastaista, hän toteaa mielipidekirjoituksessaan Euobserverissa.

Hokmarkin mukaan Nord Stream 2 –hankkeen ei ole tarkoituskaan vastata Euroopan tarpeisiin.

–Sen sijaan se pyrkii heikentämään Euroopan energia-alan toimivuutta ja tehokkuutta sekä lujittamaan Venäjän asemaa, hän kirjoittaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi kaasuputkihanketta vierailullaan Brysselissä keskiviikkona.

–Saksan kanta kai on ollut samanlainen koko ajan. Näin olen ymmärtänyt. Suomessahan ovat vielä nämä selvitykset kesken mutta moneen kertaan on vakuutettu tai sanottu että tämä on ensisijaisesti ympäristökysymys, ei poliittinen kysymys Suomelle, hän sanoi MTV:lle.

Ajatushautomo Atlantic Councilin tutkija, Ryersonin yliopiston professori Diane Francis varoitti aikaisemmin tällä viikolla länsimaita Nord Stream 2 –hankkeesta. Hän suuntasi varoituksensa erityisesti Saksalle.

–Kaikista maista juuri Saksan pitäisi ottaa opikseen historiasta. Saksan pitäisi edistää Euroopan energiaomavaraisuutta etenkin suhteessa Venäjän kaltaisiin maihin, jotka eivät piittaa sopimuksista, laeista tai rajoista, Francis kirjoitti katsauksessaan.

Venäläisen Gazpromin pääomistamassa Nord Stream 2-hankkeessa rakennetaan kaksi maakaasuputkea Venäjältä Saksaan Itämeren poikki. Reitin on määrä kulkea Venäjällä sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomen, Ruotsin ja Tanskan vesien kautta rantautumispaikalle Saksaan. 

Nord Stream 2 –hankkeella on vahva kytkös myös Suomeen, sillä valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum omistaa noin 47 prosenttia saksalaisesta Uniperista, joka on yksi NS2-hankkeen rahoittajista.

Kaasuputkihankkeesta on aiemmin varoittanut muun muassa Naton entin pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen, joka kuvailee hanketta Putinin asettamaksi ansaksi.

Kokoomuksen europarlamentaarikot ilmoittivat tammikuussa vastustavansa hanketta. Myös vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala vastustaa hanketta.

Euroopassa vaadittiin viime viikolla, että Saksan entiselle liittokanslerille Gerhard Schröderille tulisi asettaa sanktioita, koska hän toimii Nord Stream -yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana. Schröderiä syytetään toiminnasta Venäjän etujen hyväksi.

Schröderin lisäksi NS2-hankkeessa vaikuttaa monia muitakin entisiä eurooppalaisen politiikan johtohahmoja, kuten Suomen ex-pääministeri Paavo Lipponen. Hän on toiminut yhtiön konsulttina jo ensimmäisestä putkihankkeesta lähtien.

Lue lisää:

Professori varoittaa Nord Streamista: ”Jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla”

Euroopassa vaaditaan sanktioita ”Putin-lobbari” Schröderille – NS2-hankkeessa on mukana myös Paavo Lipponen

Paavo Lipponen nimettiin Putinin liittolaiseksi USA:ssa – ”Eurooppalaisen ja venäläisen rahan liitto”

Kokoomuksen mepeiltä vahva kanta: ”Nord Stream 2:sta ei pitäisi rakentaa”

Entisen Nato-pomon varoitus "Putinin ansasta" liittyy myös Fortumin jättikauppaan: "Kaasu ei ole ainoa asia, mikä putkien kautta virtaa"

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

Palaa puhtaammin kuin hiili/ruskohiili, jotka nyt ovat Saksan energiatuotannon selkärankoja. Hiilihiukkaset ovat lie suurin syy siihen, että jäätiköt sulavat!
Maakaasu on käytännössä samaa kuin metaani, jota syntyy myös biologisesti, jolloin sitä kutsutaan biokaasuksi. Metaanin polttaminen on samalla ympäristöteko, koska se on ainakin 10x pahempi kasvihuonekaasu ilmakehässä kuin CO2! Jotkin asiat ovatkin ns. y-tekoja, vaikka niistä kukaan tosivihreää ei ole silti antamassa kiitoksia kellekään.

Kari Kallio

Edes Venäjän aloittamat sodat Ukrainassa eivät ole heilauttaneet uhkakirvestä energiasektorilla; siinä kun häviäjiä ovat kaikki - myös pakotteen antajat.
Toinen teflon-alue, johon mitkään konfliktit eivät ole tarttuneet, on avaruusyhteistyö. USA on siinä Venäjästä aivan riippuvainen, joten.. turha liikaa riemastua.

Harri Tapani

"Venäjän aloittamat sodat Ukrainassa "

No mutta, selvästikään et tiedä mistä puhut tai taas trollaat :P

Annetaan amerikkalaisen politiikon ja presidenttiehdokkaankin kertoa:

"Ukrainassa tapahtui USA:n tukema vallankaappaus

Todistusaineiston perusteella on aika selvää, että maamme rahoittamat kansalaisjärjestöt ovat käyttäneet miljardeja kaataakseen Ukrainan edellisen hallituksen. Kätemme eivät ole puhtaat”

“Tilanne on aivan sama kuin silloin, kun yritimme savustaa Syyrian Bashar al-Assadin ulos. Päädymme tekemään yhteistyötä al-Qaidan kanssa. Nyt annamme todennäköisesti rahaa Ukrainalle, jotta se voi maksaa laskunsa Venäjälle. Tämä on mielipuolista”

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ron paul ukraina-17431

Toki saman asian on kertonut myös moni muu, esim:

Geopolitical Weekly ssä myönnettiin tuo USA:n ja eurooppalaisten rahoitus ja osallistuminen vallankeikaukseen.

"Kuvaan kuului iso joukko järjestöjä, jotka olivat sitoutuneina uudistushallitukseen saivat amerikkalaista tai eurooppalaista rahoitusta. On merkityksetöntä, missä määrin venäläiset olivat perillä näiden organisaatioiden taustoista niiden suunnitellessa ja lietsoessa kapinaa entistä presidenttiä Viktor Janukovitshia ja hänen hallintoaan vastaan"

http://www.stratfor.com/weekly/russia-examines-its-options-responding-uk...

Varmaan tietänetkin mikä tuo stratfor on...

Mikko Toivonen

Maakaasu putkella ja LNG muodossa toimitettuna on kiistämättömän edullisin liikennepolttoaine kaikilla mittareilla. Se on myös kilpailluilla markkinoilla riittävän edullinen voimalaitosenergiaksi.

"Kaikkihan" me tiedämme ja ymmärrämme, että sen käyttö pudottaa noin 30% CO" kaasuja ja sitäkin haitallisemmat pienhiukkaset lähes kokonaan. Rikki on jäänyt kaasun tuotantolaitoksen "makeuttamislaitteisiin".

Kaasusta tulee poliittinen ja hinnoitusvaara vain jois asetamme itsemme riippuviksi yhdestä toimijasta tai useammastakin jos ne ovat kartellihakuisia.

Ei NS2 varsinaista riippuvuutta vielä itsestään aiheuta. Sen riippuvuustason määrää täysin EU muu kaasun hankintamahdollisuus. Jos potentiaalit muut putkikaasun toimittajat saadaan linjaan. Tarkoitan siis vanhaa Nabucco linjasuunnitelmaa, Pohjois Afrikan linjojen ja tuotannon lisäämistä sekä Kyproksen ja Israelin Leviathan kenttien linjaamista Euroopan putkistoon sekä riittävän määrän LNG terminaalien rakentamista ja sen ostoyhteyksien aktivointia niin silloin Gazprom ja NS2 ovat vain yksi suuri toimittaja, joka ilman suuria vahinkoja voidaan kiristyksen sattuessa jättää käytöstä tai rajoittaa käyttöä.

Tätä kaasua sen kaikissa muodoissa mukaanlukien biokaasun massiivinen tuotantolisääminen Suomessa on suositeltava pragmaattiseksi ja suureksi energiapäästöjen vähentäjäksi. Etenkin liikenteessä. Muuta stabiilia energiaa pitäisi jo kiireellä alkaa ohjata modernien sulasuola reaktoriteknologiaan perustuviin moduuli yksiköihin, joita täysin turvallisesti ja ilman merkillisempiä suoja alueita voidaan eri kokoisina sijoittaa taajamiinkin.

Jos niiden varaan rakennettaisiin merkittävä osa lämmön ja sähkön tuotantoa niin silloin voisimme vapautaaa monet joet typeristä pikkuvesivoimaloista , alle 30 MW tehoisista, ja säästää metsiämme paljon parempaan teollisuuden käyttöön korkeammalla jalostusasteella ja laadulla samalla kuin voitaisiin palauttaa osin luonnon itsensä vaatimaa metsän tilaa.

Suomen olisi biokaasun karjatilatuottamisen lisäksi pikaisesti rakennettava valtamerikelpoinen suur terminaali LNG'lle ja Hallituksen poistettava tuulivoimien yms hyödyttömät rahansiirrot edunsaajille ja määräaikaisesti tuettava ensin raskaan liikenteen ja sitten henkilöliikenteen kaasuajoneuvokannan saamista maahan.

Maailmahan on pullollaan metaanilla toimivia diesel laitteita ja tehdasvalmisteisia autoja. Meillä ne vaan näkyvät mainoksissa ja niissäkin harvoin kun metaania jakaa ylettömän kangistunut valtion monopoliyhtiö jolla visioille olisi tarvetta, ja tietenkin kilpailulle

Kari Kallio

Hm, on itse asiassa hieman outoa, että kaasuautoista ei puhuta mediassa mitään! Melkoin pajavasara sen sijaan takoo tarinaa vain sähköautoista, mikä näin kylmässä maassa on silkkaa luksusta, eikä ratkaise koko kuljetus/liikkumisongelmaa.
Onko Berner vielä kartalla, vai onko taas tipahtamassa sen reunalta ulos?
Mahtava "verohelpostus kaasuautoiluun" ja jo taas lyyti kirjoittaa...:))

Mikko Toivonen

Tämä on kyllä todella outoa siksi, että millä tahansa kokonaispäästölaskennalla päädytään lopputulokseen missä maakaasulla toimiva kulkupeli tai matkakone helpottaa päästöjä sähköautoja tehokkaammin ja kaiken lisäksi kaasuauto teknologia on kaikkien kustannettavissa.

Meillä Suomessa vaan jostain syystä on piirejä, jotka ovat aina joko estäneet tai hidastaneet mitä tahansa kaasun käyttöä missä tahansa. Olemme muun muassa ainoa Euroopan maa missä ei ole LPG eli Autagaz jakelua vaikka sitä saa noin o.55 euron kilohintaan jokaisessa eurooppalaisessa kylässäkin ja se kuljettaa kutakuinkin yhtä pitkälle kuin vastaava bensamäärä mutta jo paljon pienemmillä päästöillä sekin.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #25

Muistan vielä takavuosien uutisen, kun eräs taksikuski toi, oliko jostain Hollannista tai Tanskasta, tänne kaasulla kulevan auton ja tuumaili, että alanpa pyörittää taksia tuolla, auto oli ollut taksikäytössä jo lähtömaassaan, johan siitä nousi älämölä viranomaisten toimesta ja taksikuskille sanottiin, että kaikki kaasuviritykset on autosta purettava jos sen meinaa tielle tuoda...

Veijo Murtomäki

On se kyllä kummaa, että Euroopan asioihin puuttuvat USAn, Euroopan Naton, Brexit-UK:n ja Natoon mielivän Ruotsin konservatiivien edustajat. Pitäisikö kaikki energia ostaa USAlta tai sen alaisilta (saudit jne.) tai räjäytetyiltä ja tuhotuilta Puolan/Liettuan liuskekivialueilta? Salisbury on kupla ja tekosyy, mikä on selvää kaikille asiaa muulta kuin Venäjä-vihan tai -torjunnan kannalta ajatteleville.

Mikko Toivonen

Kannattaisikohan Veijo perehtyä vähän tarkemmin missä maailmassa kaasua tuotetaan ilman US tai Venäjä dominanssia. Myös siihen mitä Puolan vähäisissä liuskekaasun koe tuotannoissa on oikeasti "räjäytelty"
Kuva voisi muuttua kovastikin, ellei se sitten tarkoituksella ole sellainen tosiasioihin pohjaamaton, kuin on.

Kari Kallio

"Venäjä-viha" (=pelko) johtuu siitä, että Venäjä uhkailee avoimesti (viite: Putinin Venäjän kansakunnan tila- puhe - joka olikin pelkkää uhkailua sillä, että Venäjä tuhoaa koko maailman kuten ja milloin vain haluaa!)
Maa, joka on teollisesti melkoinen mämmikoura, on energianviennistä aika riippuvainen. Se saadaan aisoihin vain (näemmä) asettamalla sen energiakaupalle hieman jarruja, että igorit heräisivät kerrankin todellisuuteen.
Salisburyn isku taas osoittaa pahoin venäläisten piittaamattomuuden mistään säännöistä, sillä turha on väittää, että sen takana olisivat muut kuin he itse. Jos isku on tapahtunut Putinin tietämättä, se osoittaa, että Puten ote lipsuu jo!
Jos taas "ei lipsu" - silloin hän on käskyn antaja? Repikää siitä.
Venäjä on käsittänyt asiat niin, että se ei ole muuten "suurvalta" kuin uhkailemalla maailmaa sodalla! Pidän sitä hyvin sairaana asenteena ja hyvin tuomittamava, enkä ymmärrä sinunlaisten Venäjän peesaajien puolusteluita sitten alkuunkaan. Koska se tulee vielä suomalaisen suusta (jolla on vieläpä e-poholaanen nimi) - se on sitäkin tuomittavampaa epäsiänmaallisuutta!

Harri Tapani

" turha on väittää, että sen takana olisivat muut kuin he itse"

Taas kerran kyse on subejktiivisesta mielipiteestä jonka on mukannut media jo a jo aiemmin tuotti proapgandaa irakin ja sen joukkotuhoaseiden suhteen...

Nyt nuo heikkotasoiset trollit yrittävät jo tehdä Natoa kannattavasta Halla-ahostakin putin-trollia. jossain tosessa blogissa todettiinkin, että keskustelu noiden länsitrollien kanssa on kuin uskovaisten kanssa keskustelisi... faktat eivät merkitse mitään, kuten Bush totesi.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253181-venalaismediat-tom-...

Mikko Toivonen

Asiat ovat aina monimutkaisempia miltä ne nopealla silmäyksellä näyttävät. Ihan hiljattain Venäjä on jopapalauttanut Ukrainan maksaman vaaditun käteishinnan ja sitten sulkenut hanoja ukrainalaisille.
Siellä on taustalla monenmoisia vaatimuksia puolin ja toisin sekä välimiesaoikeudenkäyntejä ja niiden päätöksiä ja kas kummaa Ukrainan eduksi osiltaan!

Siis parasta on olla liikaa riippuvainen Venäjän energiasta olipase missä tahansa muodossa. Toistan ilmaisun "LIIKAA"

Markku Lehto

No mutta miksei EU käyttäisi Venäjän kaasua niin kauan, kuin se on edullista ja sitä on saatavilla. Niinhän Suomikin tekee. Mutta ei Suomi ole riippuvainen Venäjän kaasusta. Se linjattiin jo silloin kun 1970-luvun alussa kaasuputkea alettiin Suomeen tuomaan. Kaikilla suomalaisilla Venäjän kaasunkäyttäjillä on vaihtoehtoinen energialähde. Ehkäpä EU:kin tulee varmistaa, että sillä on aina käytössään "plan-B" jos Venäjä jostain syystä kääntää hanansa kiinni.

Tähän liittyen voi esittää lainauksen edesmenneen Erkki Toivasen blogikirjoituksesta "Venäjä ja kaasuputki" vuodelta 2009:

- Niin ikään viisi vuotta sitten Nezavisimaja Gazetassa ilmaistiin jokseenkin suorin sanoin Venäjän energiapolitiikan tavoitteet: ”Länsimaiden riippuvuus Venäjän energiasta kasvaa kaiken aikaa, kunnes ne tulevat lopulta tilanteeseen, jossa niiden on hyväksyttävä Venäjän kasvava sotilaallinen, poliittinen ja taloudellinen vaikutusvalta entiseen Neuvostoliittoon kuuluneilla alueilla”. Viime vuonna samassa ”itsenäiseksi” itseään kutsuvassa lehdessä mentiin pitemmälle: ”Euroopan Unionin ja Venäjän liitto, johon liitettäisiin Kaspianmeren rantavaltiot, voisi lopulta taata, että Yhdysvallat menettää suurpoliittisen asemansa”. -

Koko kirjoituksen löytää oheisestä linkistä:
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42745-venaja-ja-kaasuputki

Kannattaa lukea tuo Toivasen kirjoitus, sen pohdiskelu on yhä entistä ajankohtaisempi. Sieltä voi saada eväitä kun yrittää hahmottaa mihin Putinin politiikka tähtää.

Kari Kallio

"Hän huomauttaa lisäksi, että kaasuputkihanke on täysin vastoin EU:n energiapoliittisia linjauksia."
Voi olla, mutta Saksan energiapolitiikka seisoo huterilla jaloilla. Ensin se luopui atomivoimasta - sitten se panosti vahvasti epävarmaan tuulivoimaan. Kolmanneksi sen tulisi luopua saastuttavan hiilen/ruskohiilen poltosta, mikä on jo nyt hyvin vaikeaa, koska tuulivoimalat tarvitsevat koko ajan rinnalleen varavoimaa, koska tyynellä ilmalla propellit eivät tahdo oikein pyöriä. (Tiedoksi tuulivoimasta tuulettajille!)
Siis - olkaa EU-herrat realisteja; Saksa, EU:n moottori on pulassa! On pakko tehdä jotakin, eikä seistä vain tumput suorana. Saksa tarvitsee varmasti NS2:n verran uutta energiaa, että voisi purkaa vanhoja saastuttavia rakenteita!

Harri Tapani

Jokohan EU sallii Sveitsin myydä vesivoimalla tehtyä ylijäämäsähköään (jota on aika paljon ja Sveitsi on ollut halukas myymään) Saksalle, EU kun takavuosina torppasi koko sähkön myynnin kun se kiristi Sveitsiä omilla ehdoillaan. Aiheesta on dokumettifilmikin, taisi nimi olla Sveitsin EU-kysymys, tai oliko jotain Swiss EU frage...