Lauantai 25.5.2019

Uusilla Venäjä-pakotteilla voi olla vaikutusta Suomeen: ”Monet suomalaiset yhtiöt eivät ole välttämättä suojanneet saataviaan”

Luotu: 
16.4.2018 13:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ruplan kurssi laski viime viikolla lähes 10 prosenttia. Maanantaina se on puoleenpäivään mennessä ollut loivassa noin puolen prosentin laskussa suhteessa dollariin.
|

Danske Bankin senioristrategi Vladimir Miklashevsky arvioi, että Yhdysvaltojen suunnittelemilla uusialla Venäjän vastaisilla pakotteilla ja Syyrian tilanteen vuoksi syntyneellä geopoliittisella kriisillä voi ruplan kurssin kautta olla vaikutusta myös Suomeen.

Ruplan kurssi laski viime viikolla lähes 10 prosenttia. Maanantaina se on puoleenpäivään mennessä ollut loivassa noin puolen prosentin laskussa suhteessa dollariin.

–Tällä viikolla on hyvät perusteet, että ruplan toipuminen jatkuu, mutta pelko uusista pakotteista Venäjälle voi painaa kurssia, Miklashevsky arvioi katsauksessaan.

Hän korostaa, että ruplan kurssin kehittyminen on iso kysymys suurelle joukolle suomalaisyrityksiä, jotka toimivat Venäjällä. Geopoliittisen kriisin mahdollisuus voi jatkossa vaikuttaa Miklashevskyn mukaan ruplan kurssiin voimakkaasti.

–Rupla on ollut pitkään vakaa, ja siksi monet suomalaiset yhtiöt eivät ole välttämättä suojanneet saataviaan viime aikoina. Nyt näyttää siltä, että ruplan volatiliteetti lisääntyy jälleen.

Syyriaan viikonloppuna tehty ohjusisku ei aiheuttanut suuria reaktioita markkinoilla.

–Syyrian iskut eivät aiheuttaneet suurta paniikkia markkinoilla, sillä pahimmat pelot eivät toteutuneet. Venäjä ja länsimaat eivät joutuneet yhteenottoon iskujen myötä, Miklashevsky kommentoi.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi sunnuntaina, että presidentti Donald Trumpin hallinto määrää uusia Venäjän vastaisia pakotteita maanantaina.

Lue lisää: Vladimir Putinilta jäätävä uhkaus - USA vastasi saman tien

Saksalaisen Commerzbankin analyytikoiden mukaan pakotteet saavat kansainväliset sijoittajat vetäytymään Venäjältä. 

–Tämä tekee pakotteista paljon tehokkaampia ja aiheuttaa painetta myös ruplan kurssille, saksalaispankin analyytikko Ulrich Leuchtmann kommentoi Bloombergille.

Jaa artikkeli:

Kommentit