Lauantai 19.1.2019

Ministeri Sampo Terho tyrmää EU-budjetin: ”Epärealistinen unelma – Suomen maksu kasvaa massiivisesti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2018 19:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin.) on jo aiemmin erottautunut hallituksesta tiukalla EU-linjallaan. Arkistokuva.
|

Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) tyrmää Euroopan komission julkistaman budjettiesityksen, jonka pohjalta budjettineuvottelut aloitetaan.

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Terho pitää komission unelmaa epärealistisena.

Euroopan komissio ehdottaa EU:n vuosien 2021–2027 budjetiksi suuruusluokaltaan yhtä suurta budjettia kuin nykyisin, vaikka Britannia on eroamassa unionista. Alkavien neuvottelujen suurin kysymys on, miten lovi täytetään. Suomen linja on ollut, että 27 jäljelle jäävän jäsenmaan tulisi pärjätä pienemmällä budjetilla. Lue budjetista tarkemmin: Sipilän linja hävisi: EU-budjetti pysyy vaikka Britannia lähtee

 

Terho edustaa Suomea yleisten asioiden neuvostossa, jonka työnjakoon kuuluu monivuotinen rahoituskehys, joka ohjaa tulevien vuosien EU-budjettia. Terhon mukaan toteutuessaan esitys tarkoittaisi Suomen EU-maksujen ”massiivista kasvua”.

– Karkeasti arvioiden Suomen maksut EU:n budjettiin tulevalla kaudella nousisivat 3,0–4,5 mrd. euroa, Terho sanoo blogissaan.

– Komission esitys on kokonaistason osalta yksiselitteisesti Suomen kantojen ja tavoitteiden vastainen. Suomen lähtökohta on, että Iso-Britannian ero on huomioitava täysimääräisesti rahoituskehyksen kokonaistasossa. Täysimääräinen tarkoittaa täysimääräistä, ei osittaista, Terho sanoo tiedotteessa.

Sinisten mielestä pienemmän unionin on tarkoitettava pienempää budjettia. Myös hallitusohjelmassa todetaan, että Suomen nettomaksuosuuden on säilyttävä kohtuullisena ja oikeudenmukaisena.

– Suomen on tehtävä aktiivisesti yhteistyötä muiden vastuullisten jäsenmaiden kanssa, jotta EU-budjetti saadaan pidettyä mahdollisimman lähellä nykytasoa, Terho sanoo.

– Vaikuttaa siltä, että komissio yrittää nyt ylisuurilla vaatimuksillaan siirtää neuvotteluiden maalitolppia itselleen mieluisaan suuntaan. Ajatuksena lienee, että tekemällä kohtuuttomia esityksiä syntyy enemmän tilaa neuvotella maksujen kasvattamisesta. Tällaiseen peliin ei tietenkään pidä lähteä, vaan Suomen on tehtävä aktiivisesti yhteistyötä muiden vastuullisten jäsenmaiden kanssa, jotta EU-budjetti saadaan pidettyä mahdollisimman lähellä nykytasoa.

Lue myös:

Täysin uusi maksu suunnitteilla: Muovijäte toisi EU:lle miljardipotin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

Sanopa Makkonen mitä kautta hallituksen kaataminen tähänkään ongelmaan toisi minkäänlaista "ainoaa mahdollisuutta". Ei sillä seuraavallakaan hallituksella ole mitään sananvaltaa EU:ssa jonka päätöksiin demarit aikoinaan sopivat enemmistödiktatuurin.

Elias Habana

Jos paikka eduskunnan hillotolpalla on vaarassa niin silloin voidaan tietysti joustaa ja hyväksyä tämäkin maksu. Vähäosaisilta voidaan vaikkapa sitten leikata 20% lisää kuukausituloista erilaisin "aktivointitoimin", jotta saadaan rahoitettua EU:n oma hillotolppa.

Erkki Martikainen
Vastaus kommenttiin #10

Mutta mitä se hallituksen kaataminen muuttaisi?
Ihan sama tilanne kuin silloin kun persut oli vielä hallituksessa ja keskusteltiin Kreikan lainoista jotka demarit olivat sopineet etukäteen. Ei silloinkaan Suomen hallituksen kaataminen olisi mitään vaikuttanut mihinkään mutta monet siitä silti jauhoi ja näyttää että toisille on se neula tarttunut siihen samaan uraan.

Airi Pulkkinen

Voi kun Sampo Terho on puhunut ajat sitten samalla tavalla. Hän totesi, että osaamme jakaa rahat täällä ihan itsekin lähettämättä rahaa Brysseliin. Sieltä palaavan euron arvo on enää 30 senttiä, kas kun se rahan kierrättäminen Brysselin byrokratia välikätenä maksaa. Ja olemme nettomaksajia satoja miljoonia euroja vuosi vuoden jälkeen ja nyt on luvassa vain lisää maksuja sinnepäin. Entäpä jos jokainen hoitelisi raha-asiansa itse.