Torstai 17.1.2019

Juha Sipilä: Suomen rahaosuus riippuu neuvotteluista – EU-budjetti jäi turhan suureksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2018 20:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) löysi EU-budjetista hyviä puolia. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että Suomen keskeisiä prioriteetteja on huomioitu EU:n budjettiesityksessä, joka on julkistettu tänään.

Neuvottelut pyörähtävät käyntiin paperin pohjalta. Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin.) puolestaan on tyrmännyt esityksen. Lue lisää: Ministeri Terho tyrmää EU-budjetin: ”Epärealistinen unelma – Suomen maksu kasvaa massiivisesti”

Sipilän mukaan EU-budjetin taso asettui ”hurjempia suunnitelmia alemmalle tasolle, mutta se on Suomen tavoittelemaa korkeammalla tasolla”.

– Esityksessä ovat hyvää esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehityspanostukset. Nuorten koulutusmahdollisuudet tuplaantuvat Erasmus-ohjelmien myötä. Esitys sisältää Suomelle tärkeän puolustusyhteistyörahoituksen. Suomelle tärkeä harvaanasutus on huomioitu komission esityksessä koheesion osalta. Suomi on myös kannattanut esityksen sisältämää jäsenmaksuhelpotusten poistoa. Suomessa on hyviä kokemuksia lainamuotoisista rahoitusinstrumenteista ja niille on luvassa jatkoa, Sipilä sanoo tiedotteessa.

– Komissio on selkeästi valmis panostamaan ruuantuotantoon kaikkialla unionissa. Myös täällä pohjoisessa. Tämä on tärkeä viesti suomalaisille viljelijöille. Suomen saama osuus maatalous- ja koheesiorahoissa riippuu, miten onnistumme saamaan tavoitteemme läpi asetusneuvotteluissa. Komissio julkaisee asetusesitykset toukokuun lopussa.

Sipilän mukaan budjettiesitykseen paneudutaan nyt huolella. Lopulliset päätökset todennäköisesti siirtyvät Suomen puheenjohtajuuskaudelle syksylle 2019.

Lue myös:

Täysin uusi maksu suunnitteilla: Muovijäte toisi EU:lle miljardipotin

Sipilän linja hävisi: EU-budjetti pysyy vaikka Britannia lähtee

Jaa artikkeli:

Kommentit