Lauantai 19.1.2019

Alexander Stubb nousi esiin EU:n budjettipelissä – ”EU:lle kymmeniä miljardeja, joita hallitukset eivät halua sille antaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.5.2018 14:24
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Alexander Stubb (kok.) toimi Suomen pääministerinä 2014–2015. Arkistokuva.
|

Suomen entinen pääministeri ja nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb (kok.) nousee ainoana suomalaisena esiin listauksessa, jonka Politico laati vaikutusvaltaisimmista EU-budjettipelureista.

Euroopan komissio julkisti eilen keskiviikkona esityksensä EU:n vuosien 2021–2027 budjetiksi. Lehti huomauttaa, että kyseessä on vasta esitys ja lopullinen budjetti muotoutuu neuvotteluissa ja kompromissin odotetaan valmistuvan parin vuoden sisällä. Sillä välin Politico kehottaa seuraamaan vaikutusvaltaisimpia budjettipelureita, joita lehti listaa yhteensä 14 alkaen vaikutusvaltaisimmasta. Lehti toteaa, että suurin osa listatuista on konservatiiveja ja miehiä.

Stubb on sijalla 8 ja häntä tituleerataan entiseksi pääministeriksi ja mepiksi sekä potentiaaliseksi Jean-Claude Junckerin seuraajaehdokkaaksi Euroopan komission johtoon. Puheenjohtajaveikkailuissa on mukana myös komission nykyinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.), joka ei kuitenkaan päässyt Politicon budjettipelureiden listalle.

Lehti toteaa, että investointipankki ei hallinnoi euroa, mutta sillä on tätäkin tärkeämpi budjettirooli: hankkia EU:lle kymmeniä miljardeja euroja, joita kansalliset hallitukset eivät halua sille suoraan antaa. Lehden mukaan kyse on EU-rahoista, joilla rahoitetaan suuria projekteja muun muassa Euroopan investointiohjelmassa. Ilman tätä velkavipujärjestelmää EU:n budjettineuvottelut alkaisivat lehden mukaan muistuttaa verilöylyä eri maiden hallitusten tapellessa pienenevästä budjettipiirakasta.

Stubb sanoi helmikuussa Politicolle, että hän havittelee EIP:lle näkyvämpää roolia, kun EU yrittää ”tehdä enemmän vähemmällä” seuraavassa budjetissaan. Stubbin mukaan on oltava realistinen, sillä EU-budjetti ei kasva etenkään Brexitin jälkeen, joten on keksittävä uusia ideoita tai saatava käytetyllä rahalla aikaan enemmän.

Politicon helmikuussa julkaiseman listan ykkönen on portugalilainen komissaari Carlos Moedas, jonka vastuualaa ovat tutkimus ja innovaatiot. Politicon mukaan Moedasin odotetaan olevan budjetin suuri voittaja. Torstaina julkaistussa budjettiesityksessä tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelman rahoitus kasvaisikin noin 30 prosentilla nykyisestä.

Muita listalla olevia nimiä ovat muun muassa budjettikomissaari Günther Oettinger, Unkarin pääministeri Viktor Orbán sekä Itävallan hallitus, jolle EU:n neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Bulgarialta heinäkuussa puoleksi vuodeksi. Seuraavana puheenjohtajuus kiertää Romanian kautta Suomelle.

Lue myös:

Jäsenmaista tiukkoja vastalauseita EU-budjetille – Jussi Halla-aho: Mikä Suomen hallitusta vaivaa?

Juha Sipilä: Suomen rahaosuus riippuu neuvotteluista – EU-budjetti jäi turhan suureksi

Ministeri Terho tyrmää EU-budjetin: ”Epärealistinen unelma – Suomen maksu kasvaa massiivisesti”

Täysin uusi maksu suunnitteilla: Muovijäte toisi EU:lle miljardipotin

Sipilän linja hävisi: EU-budjetti pysyy vaikka Britannia lähtee

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Vivutetaan suomalaisten veronmaksajien rahat EU:n tilille jonka jälkeen keksitään erilaisia palkkiovirkoja ja sen jälkeen vivutetaan muhkea siivu saaduista rahoista keksittyihin palkkiovirkoihin. Kun erimaiden hyväveli-kerhot kokoontuvat EU:ssa ovat intressitkin yhtenäiset ja rahaa voidaan jakaa suurempia määriä tähän piiriin kuuluville kun kusetus koskee kymmeniä jäsenmaita.

Timo-Pekka Mustakallio

Eipä ihme, että EU on olemassaolonsa kriisissä jos tärkeät vitat täytetään Alexander Stubbin kaltaisilla "tiimipelaajilla", joiden kyvyt on jo punnittu kotimaassa, ja aika heikoiksi havaittu. Tosin onhan hänellä poliitikolle olennaisia kykyjä kuten kyky puhua silmät kirkkaina mitä tahansa hölynpölyä ilman pienintä omatunnon tuskaa, kuten on nähty, ja Politicon toimittaja on eräs monista aluksi sokaistuneista.