Torstai 17.1.2019

Kauppasota uhkaa: Trumpille varoitus Euroopan vastaiskusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.5.2018 17:21
Päivitetty: 
11.5.2018 18:09
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Bruno Le Mairen mukaan Eurooppa on valmis suojelemaan yrityksiään ja itseään USA:n sanktioilta.

Eurooppa valmistautuu vastaamaan omilla toimillaan sanktioihin, joilla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa Iranin kanssa liiketoimiaan jatkavia länsimaisia yrityksiä. Vastaiskun valmistelusta kertoi Ranskan hallitus perjantaina.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire ilmoitti, että Euroopan maiden on oltava valmiita suojelemaan itseään, taloudellista riippumattomuuttaan sekä oikeuttaan käydä kauppaa Iranin kanssa. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian puolestaan tyrmäsi USA:n sanktiot todeten, että toimenpidettä ei voi hyväksyä, France24 kertoo.

Talousministeri Le Mairen mukaan hän tapaa Britannian ja Saksan kollegansa toukokuun lopussa miettiäkseen vastatoimien muotoa. Yhdysvallat antoi eurooppalaisille yhtiöille kuusi kuukautta aikaa lopettaa kaupankäynnin sekä uusien investointien ja sopimusten teon Iranin kanssa. Le Maire paljasti perjantaina pyytäneensä Yhdysvalloilta poikkeuksia tai lisäaikaa ranskalaisille yhtiöille, The Guardian kertoo, mutta hän ei usko saavansa toiveitaan läpi.

Le Maire väläytti myös, että Eurooppa voisi käyttää samanlaisia keinoja kuin vuonna 1996, jolloin EU vastasi Yhdysvaltain Libya-sanktioihin kieltäytymällä huomioimasta Yhdysvaltain sanktioita tai niihin liittyviä tuomioistuinten päätöksiä.

Saksassa talousministeri Peter Altmaier kertoi maan valmistautuvan auttamaan yrityksiä, jotka joutuvat sanktioiden kohteeksi. Hän kuitenkin huomautti, että Saksa ei kykene suojelemaan saksalaisyhtiöitä USA:ssa. Altmeier pelkää Trumpin päätöksen johtavan kauppapoliittisen sodankäynnin eskaloitumisen kierteeseen USA:n ja Euroopan välillä.

Euroopan ja USA:n välisen kauppasodan uhka nousi esiin alkuvuodesta Trumpin terästullien vuoksi, mutta ehti jo hiipua. Nyt Iranin tilanne nostaa sen uudelleen esiin.

Euroopan maat aikovat jatkaa Iranin ydinsopimuksessa, josta Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa. Samalla Yhdysvallat palauttaa Iranille sanktiot, jotka välillisesti koskevat myös maassa toimivia eurooppalaisyhtiöitä.

Trump saa päätöksestään kovaa kritiikkiä Euroopassa. EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin italialainen avustaja Nathalie Tocci kutsui Trumpin päätöstä irtautua Iranin sopimuksesta ”törkeäksi petokseksi” Eurooppaa kohtaan. Entinen Yhdysvaltain Italian-suurlähettiläs David Thorne puolestaan arvioi, että Trumpin päätös voi johtaa suurimpaan riitaan Euroopan ja USA:n välillä sitten Irakin valtauksen.

Guardianin mukaan Eurooppa käy Iranin kanssa miljardien eurojen edestä kauppaa, ja etenkin Ranska, Saksa ja Italia ovat vahvasti kytköksissä Iraniin. Pelkästään Saksan vienti Iraniin oli kolme miljardia euroa vuonna 2017. Noin 10 000 saksalaisyritystä käy kauppaa Iraniin.

Vuonna 2015 solmittu Iranin ydinsopimus vapautti Iranin kansainvälisistä talouspakotteista sillä ehdolla, että maa lopettaa ja purkaa ydinaseohjelmansa.

LUE MYÖS:

Vakava viesti eduskunnassa: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Puolustusministeriltä suora vastaus amerikkalaissotilaista: ”Kyllä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Vaikka veljemme Mr.Trump on vanhan maailman mittakaavassa Kolumbuksen matkan takana,niin hi-tec mittakaavassa hän on tässä ja nyt,jos ei olisi meidän epäsymmetrinen sotamme olisi fiasco.Iranin mullahit tietävät varsin hyvin,että Mr.Trump,Mr.Putin ovat laukaisunappulan takana,jonka käytöllä voidaan tuhota kaikki elollinen elämä pallollamme n.7000 kertaa.Taivaallinen ylipäällikkömme pitää kuitenkin Rauhan nappulaa hallussaan.Siihen ei Eu n politikkojen mäkihöpinät auta,eikä mullahien höpinät sitäkään vähää.Leppoisaa kesää ja rentoudu rauhassa.P.s Köyhä kansa kysyy aina,miksi sitten on niin paljon sairautta,nälkää ja kurjuutta täällä pallollamme.Kysymys on filosofinen miksi.Me vastaamme vain kysymyksiin kyllä tai ei.Eli häviääkö nälkä,kurjuus ja sairaus palloltamme.Oikea vastauksemme .Kyllä häviää.Vanhakantaiset uskovaiset hurskastelevat,kerran taivaassa.Me vastaamme tässä ja nyt ,sillä maapallosemme parantuminen on jatkuvan preesens muoto ,joka jatkuva preesens sijamuoto puuttuu tietysti siperialaisessa kielimurteessamme.

Heikki Paananen

"Euroopan maiden on oltava valmiita suojelemaan itseään, taloudellista riippumattomuuttaan sekä oikeuttaan käydä kauppaa Iranin kanssa."

Mutta Suomen ei ole sallittu olla valmis suojelemaan oikeuttaan käydä kauppaa Venäjän kanssa. Naurettavaa hurskastelua.

Markus Räsänen

Näiden eurooppalaisten pellejen pitäisi ymmärtää ettei ole kenenkään etu että Iran saisi ydinaseen. Vanha Iran sopimus joutaakin romukoppaan. Islamistisille Iranille ei pidä antaa pienintäkään mahdollisuutta kehittää ydinasetta.