Sunnuntai 26.5.2019

USA uhkaa ”murskata” Iranin – “Tämä on vasta alkua”

Luotu: 
21.5.2018 19:13
Päivitetty: 
21.5.2018 19:17
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ulkoministeri Mike Pompeo julkisti maanantaina USA:n uuden Iran-strategian.
|

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat tulee ”murskaamaan” Iranin, jos se ei muuta käytöstään Lähi-idässä.

Pompeo uhkaa Irania sekä talouspakotteilla että sotilaallisilla toimilla. Hänen maanantaina julkistamansa uusi Iran-strategia on jatkoa presidentti Donald Trumpin ilmoitukselle, jolla USA irtautui Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksen mukaan Iran lupasi lopettaa ydinaseen kehittämisen ja vastineena sen talouspakotteet purettiin.

Pompeon mukaan Yhdysvallat tulee taistelemaan Iranin vaikutusvallan pienentämiseksi Lähi-idässä ja varmistamaan, että maa ei koskaan saa haltuunsa ydinasetta.

– Sanktiot tulevat voimaan täysimääräisinä ja uusia luodaan, Pompeo ilmoitti CNN:n mukaan.

Ulkoministerin mukaan USA pyrkii turvaamaan muille alueen maille vesialueiden käytön ja vastaamaan Iranin kyberoperaatioihin.

– Iran ei enää koskaan kykene dominoimaan Lähi-itää, Pompeo uhosi.

– Tämä on vain alkua.

Jos Iran muuttaa käytöstään Yhdysvaltain vaatimalla tavalla, kaupalliset ja muut yhteydet voidaan Pompeon mukaan palauttaa.

Lue lisää:

Puolustusministeriltä suora vastaus amerikkalaissotilaista: ”Kyllä”

Vakava varoitus eduskunnassa: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Pehrsson

Se sopimus olikin Iranille helppo, koska maalla oli jo toimiva ydinase sopimusta solmittaessa.
Kanto-ohjusohjelma oli kesken ja siihen ei sopimus ottanut kantaa.
Iran ja P Korea löysivät toisensa ja Iranin ydinaseohjelma onkin edistynyt lisää P Koreassa yhteisprojektina.

Heikki Rosti

Iranillehan tuli ydinase jo Persianlahden sodan aikana.Kun miljoona amerikkalaissotilasta jyristeli valtatie 1 pitkin Bagdadiin,niin Allahin sotureiden tapaan vaivihkaan ydinlataukset siirrettiin Iraniin,ja simsalabim Bagdadin miehittajat eivat loytaneet etsimaansa ja U.S sotapaallikko sai potkut(oli kansan tahto).Allahin soturit nauroivat partaansa.U.S ei hallitse epasymmetrista sotaa.Nyt vain toteamme taitaa sittenkin hallita,kun Mullahien pappisvaltakunta on tiensa paassa ja siviilihallinto ilman pappeja astuu nayttamolle.(NL oli tyyppinen kommunistien pappisvaltakunta ja nurin mentyaan Venajalla siellakin siviilit siirtyivat johtoon.Mr Putin on ammattijohtaja)

Juha-pekka Naukkarinen

USA on maailman mahti taloudellisesti ja sotilaallisesti,nyt heillä on sellainen presidentti,joka uskaltaa käyttää tätä valtaa,myös muun demokraattisen maailman hyväksi ja laittaa pakolla järjestykseen ne roistovaltiot,jotka uhkaavat vakavasti maailman rauhaa,Venäjä kuuluu myös näihin maihin!

Jukka Kautto

Hullu mikä hullu ja näin vähällä järjellä ruvetaan taas järjestelemään Lähi-Itää. Ei enää pidä ihmetellä, keitten ansiosta edes jonkinmoinen alueellinen kauhuntasapaino parin vuosikymmenen takaa vaihtui päivän ”epäonnistuneitten valtioitten” kaaokseen. Nämä valtiot eivät olleet syy, vaan looginen seuraus ulkovaltojen röyhkeästä puuttumisesta maitten sisäisiin asioihin.

Tapio Mäkeläinen

Iran on ihan eri juttu kuin Irak tai Afganistan, niissäkin jenkit on juntturassa. Iran on 80 miljoonainen kansa.
Neuvostoliitto kaatui osin Afganistanin idiootimaiseen invaasioon.
Kandee kuunnnella Country Joe McDonaldin 1969 fixin to die rag pariin kertaan sillä kyllä rupeaa sinkkiarkkuja tulemaan jos hyökkäävät.
Mulla on menny maku koko USA:sta ton pullistelun takia. Taitaa Israel ja juutalaislobby johtaa koko maata.
Iran on mitä on eikä muuksi muutu. CIA ryssi 40 v sitten olleessaan viimeinen org joka tajusi shaahin luhistumisen.