Maanantai 27.5.2019

Valtion miljardipotti vähentää lainanoton tarvetta – Näin hallitus käyttää rahaa lisäbudjetissaan

Luotu: 
29.5.2018 14:44
  • Kuva: TIINA SOMERPURO / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Hallitus esittää lisätalousarviossaan 46 miljoonan euron pääomitusta Terrafame Group Oy:lle, jonka toimintakenttä laajenee ja joka vaihtaa nimensä Suomen Malmijalostus Oy:ksi.
|

Valtion nettolainanoton tarve pienentyy merkittävästi 1,7 miljardin euron tulolisäyksen vuoksi, kertoo valtioneuvosto vuoden 2018 ensimmäisen lisätalousarvioesityksensä julkaisun yhteydessä.

Lisätalousarvioesitys vähentää valtion nettolainanoton tarvetta 1,3 miljardilla eurolla. Näin ollen valtion nettolainanotoksi vuonna 2018 arvioidaan noin 1,7 miljardia euroa.

Lainatarvetta vähentää ennen kaikkea Suomen Vientiluotto Oy:n ennenaikainen lainojen takaisinmaksu, joka tarkoittaa 1,4 miljardin euron lisätuloa. Lisäksi verotuloarviota ehdotetaan korotettavaksi yhteensä 172 miljoonalla eurolla. Valtion varsinaiset tulot lisääntyvät 1,7 miljardilla eurolla, mutta määrärahoja eli menoja puolestaan lisätään 381 miljoonalla eurolla.

Kansantalouden tilinpidon mukaiseen valtiontalouden alijäämään muutoksilla ei ole vaikutusta, valtioneuvosto kertoo. Valtionvelan määrän vuoden 2018 lopussa arvioidaan olevan noin 108 miljardia euroa, mikä on noin 46 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Hallitus esittää lisäbudjetissaan muun muassa seuraavia, pääosin jo aiemmin tiedossa olleita lisämäärärahoja:

– Suomen Tietotoimistolle (STT) ehdotetaan kertaluontoista 1,5 miljoonan euron tukea uutistoimintojen turvaamiseen murrosvaiheessa.

– Osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi käynnistetään kertaluonteisia nopeita koulutustoimenpiteitä, joihin ehdotetaan yhteensä 60 miljoonan euron lisäyksiä opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonaloilla.

– Terrafame Group Oy:n toimintamandaattia laajennetaan kattamaan Terrafame Oy:n omistamisen lisäksi laajemmin kaivos- ja akkuklusteriin liittyviä omistus- ja kehitystehtäviä, ja sen nimeksi muutetaan Suomen Malmijalostus Oy. Tähän liittyen yhtiötä ehdotetaan pääomitettavaksi 46 miljoonalla eurolla.

– Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n oman pääoman korottamiseen ehdotetaan 15 miljoonan euron lisäystä. Se käytetään uuden teknologian siirtorahaston perustamiseen yhdessä Euroopan investointirahaston ja yksityisten pääomasijoittajien kanssa.

– Valinnanvapauspilottien rahoitukseen ehdotetaan yhteensä 200 miljoonan euron valtuutta, mikä tarkoittaa 100 miljoonan euron lisäystä vuosina 2018–2021 toteutettavien pilottien kokonaisrahoitukseen. Pilottien tarkoituksena on tukea vaiheistettuna valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta ja toimia siten osaltaan maakuntien muutostukena.

– Keski-Pasilan keskustakorttelin kehittämiseen liittyvän länsiraiteen rakentamiseen ehdotetaan 8,8 miljoonan euron valtuuden korotusta 40 miljoonasta eurosta 48,8 miljoonaan euroon hankkeen loppuunsaattamiseksi.

– Meyerin telakan liikenteen sujuvoittamiseksi ehdotetaan noin 3,4 miljoonan euron määrärahaa maantien 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien ramppien parantamiseen ja liikennevaloliittymien rakentamiseen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Suomi elää 2000-luvun voimakkainta nousukautta. Silti valtio joutuu turvautumaan lainanottoon, vaikka lainoja pitäisi päinvastoin lyhentää.
Herra tai ylijumala Ukko meitä varjelkoon Rinteen, Aallon tai Anderssonin haihatteluilta vuoden 2019 vaalien jälkeen.

Pasi Anttila

Ei eletä 2000- luvun voimakkainta nousukautta ja miksi pitäisi lyhentää juuri nyt kun suomi saa velkaa miinuskorolla?

Mitä tulee noihin haihatteluihin niin suomessa yleensä kun pääsee vastuullisekke paikalle niin populismi päättyy. Edellä mainittu kolmikko valtaanpäästyään tietää kyllä mitä pitää tehdä ja myös tekevät niin.

Mikko Räsänen

Edellä mainittu kolmikko syyllisyy pahemman luokan valehteluun, jos se muuttaa kantaansa sen jälkeen, kun on äänestetty enemmistöksi ja päästy hallitukseen. Tosin tuolta kolmikolta se kyllä käy helposti, sitä en epäile lainkaan. Kolmikon osaamisesta ja tietämisestä olen vahvasti epäileväinen perustuen heidän lausumiinsa julkisuudessa. Niin hyvään kuntoon tätä maata ei saada etteikö tuo kolmikko sitä pysty tuhoamaan, jos valtaan pääsevät.

Risto Salonen

Jos miinusmerkkistä lainaa käytettäisiin kestävästi vaikka investointeohin, niin se olisi hyväksyttävää, mutta kun se menee kulutukseen ja syömävelkaan.
Porvarihallitus eikä saa menoja kuriin, miten sitten vihervasurit.