Maanantai 27.5.2019

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Asiantuntijat: ”Riski ei ole täysin nollassa”

Luotu: 
2.6.2018 11:06
Päivitetty: 
2.6.2018 11:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian uusi hallitus vannoi virkavalansa perjantaina. Kuvassa työministeri Luigi Di Maio, sisäministeri Matteo Salvini ja pääministeri Giuseppe Conte.
|

Italian mahdollinen ero yhteisvaluutta eurosta on noussut puheenaiheeksi, kun populistinen Viiden tähden liike (M5S) ja populistinen, äärioikeistolainen Lega saivat vihdoin perjantaina muodostettua hallituksen.

Euroero on molempien puolueiden ohjelmissa, vaikka se hallitusohjelmasta lopulta poistettiin. Hallituksen uusi Eurooppa-ministeri, ekonomisti Paolo Savona tunnetaan yhteisvaluutan vastustajana. Juuri Savonan eurokriittisyys johti siihen, että presidentti Sergio Mattarella torppasi M5S:n ja Legan hallitussuunnitelmat viikko sitten, sille alun perin Savona oli määrä nimittää valtiovarainministeriksi.

Italian mediassa nostettiin viikolla esiin myös Legan johtajan ja nyt Italian uuden sisäministerin Matteo Salvinin kahden vuoden takainen lausunto, jonka mukaan Italian euroero nousee hallituksen asialistalle, jos Lega voittaa vaalit ja pääsee hallitusvastuuseen.

–Sekä Salvinin että (M5S:n poliittisen johtajan, uuden työministerin) Luigi Di Maion retoriikka euroon liittyen on aivan viime aikoina ollut maltillisempaa ja sovittelevampaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Italian ja sen kumppaneiden suhteista olisi tullut ystävällisemmät. Enemmän näyttää siltä, että Italia pyrkii saamaan mahdollisimman paljon vapauksia kasvattaakseen alijäämäänsä ja helpottaakseen eurojäsenyyden tuomia rajoitteita. Toisaalta Italian velkataakka ja sen suuri talous voivat olla hyödyksi neuvotteluissa, mutta EU-maat tuskin taipuvat kompromisseihin. Tämä ei ole kovin hyödyllinen yhdistelmä ja saattaa pysäyttää Euroopan yhdentymiskehityksen jatkon, Fidelity Internationalin eurooppalaisista korkotuotteista vastaava sijoitusjohtaja Andrea Iannelli kommentoi Uudelle Suomelle. 

Aberdeen Standard Investmentsin päästrategi Andrew Milligan pitää Italian euroeron todennäköisyyttä tällä hetkellä matalana, mutta ei täysin mahdottomana.

–Viime päivien tapahtumat ovat olleet muistutus siitä, ettei euroeron riski ole täysin nollassa, hän toteaa Uuden Suomen haastattelussa.

Ekonomisti Brunello Rosa ja New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini korostavat perjantaina julkaisemassaan kommentissa, että pitkällä aikavälillä Italian euroero saattaa hyvinkin olla mahdollinen.

–Oletamme, että Italia tekee kompromissin ja pysyy eurossa lyhyellä aikavälillä, jos ei muuten niin välttääkseen isot vahingot. Pitkällä aikavälillä euroero saattaa kuitenkin houkutella Italiaa yhä enemmän, he kirjoittavat. 

”M5S:n ja Legan yhteiselosta ei välttämättä ole tulossa kovin helppoa”

Andrew Milligan muistuttaa, että eurooppalaiset pankit ovat Italian velkapapereiden suurimpia omistajia, ja sillä on vaikutuksensa myös Euroopan ulkopuolella.

–Italian valtionlainamarkkina on suurimpia koko maailmassa. Huoli tällaisen tappion mahdollisuudesta, vaikka riski onkin erittäin pieni, ei rohkaise Euroopan ulkopuolisia sijoittajia sijoittamaan Eurooppaan ja tämä saattaa painaa euron kurssia.

Milligan korostaa samalla, että Italian tilanne on huolestuttava, mutta sitä ei voi kuvailla kriisiksi, vielä.

Andrea Iannellin mukaan Italian tapahtumat ovat tuoneet poliittisen riski uudelleen puheenaiheeksi.

–Italian uusi hallitus saattaa lyhyellä tähtäimellä olla helpotus, mutta sijoittajien on vaikea unohtaa viime päivinä annettuja lausuntoja. Alijäämän kasvaminen ja vihamielinen suhtautuminen EU:hun tulevat toistumaan ja horjuttamaan markkinoita, hän huomauttaa.

Iannellin mukaan jatkossa rahoitusmarkkinoilla seurataan silmä kovana sitä, kuinka M5S ja LEga vievät hallitusohjelmaansa läpi. 

–On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka puolueet tulevat toimeen hallitusyhteistyössä. Niiden yhteiselosta ei välttämättä ole tulossa kovin helppoa.

Andrew Milligan kertoo pitävänsä silmällä myös sitä, miten Italian tilanne vaikuttaa Euroopan keskuspankin EKP:n ja myös Yhdysvaltain keskuspankin Fedin rahapolitiikkaan.

Italialaistietojen mukaan juuri EKP:n pääjohtaja Mario Draghi esti M5S:n ja Legan ensimmäisen hallitusyritelmän viikko sitten. Fanpage.it:n tietojen mukaan Draghi soitti presidentti Mattarellalle ja pyysi estämään Paolo Savonan nimityksen valtiovarainministeriksi. Draghi on puuttunut Italian hallituskuviohin aikaisemminkin. Vahvistamattomien italialaistietojen mukaan juuri Draghi oli ex-pääministeri Silvio Berlusconin eron taustalla vuonna 2011.

Italian uudeksi pääministeriksi nimitettiin perjantaina oikeustieteen professori Giuseppe Conte. Hänellä ei ole aikaisempaa kokemusta politiikasta ja Conten asemaa onkin arvioitu heikoksi jo etukäteen. Monien arvioiden mukaan valta hallituksessa on edelleen Di Maiolla ja Salvinilla, mutta Conte nostettiin pääministeriksi, jotta presidentti Mattarella hyväksyi hallituksen kokoonpanon. Conte on ehtinyt saada jo runsaasti arvostelua osakseen, kun hänen väärennetty ansioluettelonsa ja maksamattomat veronsa tulivat julki viime viikolla.

Italian uusi valtiovarainministeri on professori Giovanni Tria. Myös hänet tunnetaan eurokrittisenä, mutta paljon Savonaa maltillisempana.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Euro hajoaa viimeistään kun Britannia osoittaa Brexitillä pärjäävänsä ilman EU:ta paremmin. Tämä aloittaa viimeistään prosessin jossa euroerot käynnistyvät. EU joutuu käyttämään jo nykyisin aseenaan ainoastaan pelottelua, koska sillä ei ole enää muita työvälineitä.

Hannu Rautomäki

Euro on katastrofaalinen itselleen EU:llekin.
EU olisi toiminut kansallisvaluuttojen ollessakin, mutta euro toi vastoin EU:n peruskirjaa sosialistisen yhteisvastuun muiden maiden talouksista.
Onko järkeä tukea kriisimaiden talouksia paremmin taloutensa hoitaneiden maiden veronmaksajien kukkarosta?

Kaarle Akkanen

Hannun kysymykseen vastaus; ei ole! Valuuttaunioni on sairas ja epäonnistunut kokeilu, joka on tullut ja tulee meille vielä kalliiksi. Saa nähdä, mitä Italia tekee ja miten vaikuttaa euron tulevaisuuteen ? Samaten se, mitä tapahtuu EU:n liittovaltiokehitykselle? Elämme mielenkiintoisia aikoja!

Joonas Ranta

Eiköhän olisi jo korkea aika luopua "polistinen" termistä ja korvata tämä sanalla "suosittu"? Populismilla kuitenkin viitataan toimintaan joka ei ole kansantaloudellisesti järkevää mutta kuulostaa systeemiä ymmärtämättömälle tallaajalle hyvältä. Esim. lupaus sosiaalisista etuuksista jotka jaetaan kaikille ilman huolta velkaantumisesta esim. vasemmisto.

Jukka Mikkola

Italia tulee tuskin eroamaan eurosta, koska Euroopan keskuspankki ”omistaa” euron. Omistaja päättää myös rahansa korkopolitiikasta. Mario Draghi tulee tuskin sallimaan ”presidentin presidenttinä” Italian euroeroa. EKP ottaa tarpeen niin vaatiessa kovat otteet käyttöön, jotka se kohdisti aikaisemmin Berlusconin hallitukseen. Hallitus sai ”kenkää.”

Mitä enemmän maalla on velkaa, sitä vähemmän se voi päättää omista asioistaan. Italian julkisen talouden velka oli viime vuoden lopussa 2263 miljardia euroa, joten maan liikkumavara on itsemääräämisoikeuden suhteen aika minimaalinen.

Tämän päivän Hesarista saa lukea, että Euroopan vakausmekanismista ollaan tekemässä myös pankkien kriisirahaston viimesijaista lainottajaa. Suomen suhteen tuntuvat olevan hyvin ”pullat uunissa.”

Jarmo Makkonen

"Italia tulee tuskin eroamaan eurosta, koska Euroopan keskuspankki ”omistaa” euron."

Tuskin tekevät samaa virhettä kuin Berluconi ja Kreikka uhkaamalla erota eurosta, komissio välittömästi teki rahoituskriisin ja lopetti euroeroa uhkaavien maiden rahoittamisen joka nosti valtionlainojen korot pilviin. Italia tekee viisaasti ottamalla rinnakkaisvaluutan käyttöön ja jättämällä eurovelat muiden murheeksi.