Maanantai 27.5.2019

Käteinen hupenee Ruotsissa hirmutahtia – KL: Loppuu kokonaan 24.3.2023, ennustaa tutkimus

Luotu: 
6.6.2018 08:01
|

Käteisen käyttö loppuu Ruotsissa 24. maaliskuuta 2023, arvioidaan Tukholman Kuninkaallisen teknillisen yliopiston (KTH) ja Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulun tuoreessa tutkimuksessa. Arviot käteisen loppumisesta Ruotsissa kuitenkin vaihtelevat.

Tuoreen tutkimuksen vetäjä, tutkija Niklas Arvidsson arvioi Kauppalehdelle, että 24.3.2023 kauppiaiden kulut ja kannattavuus käteismyynnistä ovat yhtä korkeat, eikä keskivertokauppias enää tee voittoa käteismyynnillä. Hän sanoo, että tutkimusten mukaan kuluttajat ostavat enemmän maksaessaan sähköisesti.

Ruotsissa käteisen käyttö hupenee ainutlaatuisen nopeaa vauhtia. Liikkeellä olevien seteleiden ja kolikoiden määrä on pudonnut alle puoleen siitä, mitä se oli vuonna 2007. Käteisen käsittelyn kustannukset nousevat, kun maksamistavat kehittyvät. Käteistä vastaanottavien kauppiaiden määrä voi ainakin puolittua Ruotsissa 2023 mennessä.

Julkisuudessa on esitetty erilaisia ennusteita siitä, milloin Ruotsista tulee kokonaan ilman käteisestä toimiva yhteiskunta. Arviot vaihtelevat vuodesta 2023 vuoteen 2030.

Ruotsin keskuspankin Riksbankenin mukaan käteisen käytön lopettamisesta ei ole tehty minkäänlaista viranomaispäätöstä.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Ikonen

Kyllähän näitä uutusankkoja leijuu lehdistössä ja mediassa, kun joku "silmäätekevä" möläyttää jutun ,ei nykytoimittajilla ole pokkaa eikä ajattelukykyä muuhun kuin nyökkäillä, ja päräyttää otsikot aviiseihin.