Maanantai 27.5.2019

Yllättävä äkkikäänne Italiassa: ”Ministeri päätti irtisanoutua hallitusohjelmasta – melko vahva viesti”

Luotu: 
11.6.2018 17:49
Päivitetty: 
11.6.2018 18:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian valtiovarainministeri Giovanni Trian (oik.) arvioidaan sanoutuneen irti pääministeri Giuseppe Conten (vas.) hallituksen ohjelmasta.
|

Italian valtionlainojen korot kääntyivät maanantaina laskuun ensimmäisen kerran uuden populistihallituksen astuttua valtaan kesäkuun alussa.

Käänteen sai aikaan uuteen hallitukseen politiikan ulkopuolelta valtiovarainministeriksi noussut professori Giovanni Tria, joka linjasi talouspolitiikkaansa sunnuntaina Italian suurimmalle sanomalehdelle Corriere della Seralle

Trian mukaan uusi hallitus ei tule edes keskustelemaan Italian euroerosta. Lisäksi hän linjasi, että Italia tulee myös nykyisen hallituksen aikana pyrkimään leikkaamaan velkaantumistaan.

–Velkaantumisen taittaminen on yksi nimenomaisista tavoitteista. Ei siksi, että Eurooppa käskee meidän tehdä niin, vaan siksi, ettei meidän tule aliarvioida luottamusta talouden vakauteen, Tria sanoi.

Samassa yhteydessä hän torppasi myös hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja Legan suunnitelmat Italiassa vuonna 2011 tehdyn eläkeuudistuksen kumoamisesta.

Viiden tähden liike ja Lega ovat tähän asti linjanneet muun muassa, että Italia tulee hakemaan helpotusta euroalueen tiukkoihin velkasääntöihin. Eläkeuudistuksen kumoaminen on oli yksi Legan päätavoitteista vaaleissa.

Italian 10-vuotisen lainan korko painui maanantaina Trian kommenttien ansiosta alle kolmen prosentin.

–Valtiovarainministeri Tria kuitenkin rauhoitteli markkinoita, että uusi hallitus ei ole keskustelemassa eurosta eroamisesta ja pyrkii myös alentamaan velkatasojaan. Italian 10-vuotinen korko laski tänään maanantaina ja hieman helpotti Italian tilannetta, Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen kommentoi katsauksessaan

Trian linjausten varoitetaan kuitenkin johtavan ristiriitoihin hallituksen sisällä.

–Hän käytännössä päätti irtisanoutua hallitusohjelmasta. Se on melko vahva viesti Legan johtajalle Matteo Salvinille ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maiolle, italialainen talouskommentaattori Ferdinando Giugliano sanoo. 

Tuomas Komulainen huomauttaa, että tämän ja ensi vuoden iso kysymys euroalueelle on, miten Italian valtionlainat tulevat kestämään Euroopan keskuspankin EKP:n QE:n eli rahapoliittisen elvyttämisen lopettamisen. 

–Tätä ei kukaan tiedä, ja EKP:n pääjohtajan vaihtuminen vuoden 2019 lokakuussa voi vaikeuttaa tätä rahapolitiikan kiristämistä. Luonnollisesti Italian hallituksen konservatiivinen budjettipolitiikka syksyllä avittaisi tilannetta, hän toteaa.

EKP:n elvytys on käytännössä tarkoittanut arvopapereiden osto-ohjelmaa. Se on määrä ajaa alas syksystä alkaen. Osa markkinatoimijoista odottaa EKP:n pääjohtajan Mario Draghin kertovan alasajon aloittamisesta jo torstaina, kun EKP:n neuvosto pitää seuraavan korkokokouksensa.

Italialaistietojen mukaan juuri Mario Draghi kuitenkin esti M5S:n ja Legan ensimmäisen. Fanpage.it:n tietojen mukaan Draghi soitti presidentti Mattarellalle ja pyysi estämään eurokriitikkona tunnetun professori Paolo Savonan nimityksen valtiovarainministeriksi. Uudessa hallituksessa Savona on Eurooppa-ministeri.

EKP vähensi myös tuntuvasti Italian velkapapereiden ostojaan toukokuussa.

Jännitteitä lisäävät Italiassa sunnuntaina pidetyt paikallisvaalit, joissa Viiden tähden liikkeen kannatus laski kautta Italian. Paikallisvaalit pidettiin 761 kunnassa.

Toisen hallituspuolueen, äärioikeistolaisen Legan edustaman keskustaoikeistoliittouman kannatus sen sijaan kasvoi. Lega oli paikallisvaaleissa mukana liittoumassa, jossa sen lisäksi ovat Silvio Berlusconin Forza Italia –puolue ja fasismitaustanen Fratelli d’Italia.

Forza Italia jättäytyi pois Legan ja Viiden tähden liikkeen hallituksesta ja on äänestänyt hallituksen luottamusta vastaan Italian parlamentin molemmissa kamareissa. Fratelli d’Italia sen sijaan tukee hallitusta, vaikka se ei ollut mukana salkkujaossa eikä hallitusohjelman teossa.

Lue myös:

Asiantuntijalta lista Italian riskeistä: ”Omituinen rinnakkaiselo tuo haasteita”

Karu varoitus Italian tilanteesta: ”Suomalaisten politiikkojen kannalta kriisi olisi erittäin vaikea”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Asiantuntijat: ”Riski ei ole täysin nollassa”    

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: