Tiistai 21.5.2019

Petteri Orpo varoittaa Suomea: ”Velan maksamisesta voi tulla mahdotonta”

Luotu: 
11.6.2018 19:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpon mukaan Suomen on alettava maksaa valtionvelkaansa pois, ennen kuin mahdollisuus saada tilanne hallintaan menee ohi.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että Suomen on alettava maksaa valtionvelkaansa pois, ennen kuin mahdollisuus saada tilanne hallintaan menee ohi.

–2020-luvulla, kun väestö vanhenee ja hankimme Hornetien tilalle uusia hävittäjiä, velan maksamisesta voi tulla mahdotonta ilman erittäin vahvaa kasvua ja korkeaa työllisyysastetta, Orpo sanoo ja lisää, että silloin Suomi voi itse asiassa olla uuden velan tarpeessa, kun ikääntymisen pahimmat kustannukset tulevat maksettaviksi.

Suomen valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Orpo varoittaa, että talouskasvun elpyminen voi olla pian ohi.

–Olen opiskellut riittävästi taloustiedettä tietääkseni, että jossakin vaiheessa tulee taantuma. Suomi pääsi globaaliin nousukauteen mukaan niin myöhään, että on riskinä, että kasvu jää lyhytaikaiseksi.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös: 

Antti Rinteeltä tyly kuitti Petteri Orpolle: ”On erittäin sääli”

Petteri Orpo: ”Antti Rinteen eläkelupaus olisi takuuvarmasti pois koulutuksesta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keskinen

Oletko sä sen verran lukenut, että tiedossa on reformimarginaalin kapeutuminen ja pahoinvointikustannusten ulkoistaminen ja hoidon sekä koulutuksen alasajo, varmaan , kun sitä SOTEa niin hinkuatte "valinnavapauksineen."

Nyt jo Suomi alkaa muistuttaa käytännöss Pohjois- Koreaa, mitä tulee köyhyyteen ja pahoinvointiin. Mutta kuten me kaikki hyvin tiedämme , ei velkaa voi koskaan maksaa pois ja kuten me kaikki tiedämme juuri siksi tarvitaan uusi talousajattelu, ja se ei suju ilman kriisejä.

Luovaa tuhoa on jo jatkettu melko pitkään. mutta sellaisia työpaikkoja jotka elättäisivät tekijänsä saati, että niistä verotuloista jäisi valtiovelan poismaksuun ei ole näkyvissä.

Tässä kasinossa pelinhpitajana on IMF ja EKP sekä niitä ohjaavat korporaatiot, jotka vetelevät naruista tai ainakin luulevat vetelevänsä. Kuilun reunalla ollaan, joten ylimielinen ja ahne asenne pois, sillä kukaan ei tule selviämään tulevasta.

Harri Tapani

No tällä mallilla se varmaan alkaa olemaan aika mahdontonta, tai on jo nyt mahdotonta:

"Suomi on kuin vanhan ajan siirtomaa: satojen miljoonien arvoisen kullan louhinta Suomessa tukevasti ulkomaisten yhtiöiden käsissä" (Sama alkaa koskemaan lähes kaikkea tuottavaa tässä maassa, voitot valuu ulkomaille jonnekin...).

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/8b768d4d-a372-3f50-93de-d98c8d8f11...

Aiheesta toki ihmeteltiin jo joitain vuosia sitten otsikolla:

"Voiko Suomi ja suomalaiset selviytyä velkahelvetistään?

Kuinka suuresta summasta on oikeasti kysymys?..."

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204039-voiko-suomi-ja-suoma...

Tuossa ei vielä puhuta edes pätkä ja silpputöistä joista saatavilla veroilla ei maksella edes niiden pienituloisuudesta johtuviin lisiin tarvittavia sosiaalitukia.

Erkki Johansson

Hehe, tähän tietenkin auttaa se, että haalimme kymmeniä- tai jopa satojatuhansia super-sosiaaliturvalla (harkinnanvaraisesti moninkertainen verrattuna tavallisen kantasuomalaisen sosiaaliturvaan) eläviä kunniakansalaisia maista, joiden kulttuuri on avoimen vihamielinen suhteessa omaamme.

Ongelma on siis ratkaistu, Orpo voi vihdoin hengittää vapaasti.

Antero Koski

Mikä mahtaa olla Orpon taloustieteen opiskelun koulu ja millaisin arvosanoin hän on valmistunut vai onko tullut valmista lainkaan.
Se on selvää minullekkin, ettei voi syödä enemmän kuin tienaa, mutta kun on kuunnellut Orpon puheita soten säästöistä, tiukasta linjasta ja leikkauksista, niin pitää olla enemmän kuin huolissaan Orpon taloustieteestä. Sillä ei ainakaan Suomi pelastu kun taantuma tulee. Eikä lainat lyhene nousukaudenkaan aikana.
Nyt on velanmaksun sijaan luvattu lisää rahaa eu:hun ja vaikka tämä aihe on aika kulunut niin totuuden nimessä tphakijoihin, heidän lakimiehiin, majoittajiin, kotoutus yrityksiin, virka koneistoon, koulutukseen, yhdistyksiin, poliiseihin, kotiutuksiin, jne, jne riittää kyllä rahaa aivan portaattomasti. Järkyttäviä määriä ja sijoitus on vielä sellainen mikä tuottaa tappiota loputtomiin.
Liksat ovat myös kohdillaan hyvä veli viroissa ja valtion eri laitoksissa, sekä vielä järjettömiin tuotanto palkkioihin hommissa missä ei voi epäonnistua.

Orpo on suureen ääneen kuuluttanut kuinka euro oli Suomelta oikea valinta. Mitenkähän suu pannaan jos yhteisvastuut paukahtaakin maksuun. Ja mistä sitten leikataan? Tphakijoilta?

Sen sijaan eläkeläisille ja veteraaneille, ketkä kierrättävät vielä itse ansaitsemansa rahat takaisin yhteiskuntaan, ei riittänyt kuin leikkaus sakset. Myös leipäjonolta piti leikata rahat pois ja sitä paikkasi jopa metallimusiikki yhtye ulkomailta. Mikä sinällään oli todella upea juttu, mutta valtava häpeä Suomelle ja Orpolle. (paitsi ettei Orpo osaa hävetä)
Samoin kävi terveyden huollon työntekijöille, mutta itse Arkadian väki kyllä sai palkankorotuksen.
Tätä Orpon listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mutta selvää on kaikille, että Orpon taloustiede on täysin nurinkurista ja erittäin epäreilua köyhempiä kohtaan.
Se on Orpon malli tuloerojen ja tasa-arvo erojen vähentämiseen.
Ei murto-osaa riittänyt tphakijoihin hukatuista rahoista lasten sairaalallekkaan. Melkoinen kivisydän kun todella ajattelee Orpon haaveet halpatyövoimasta, vallan ja rahan keskittämistä euroopan mittakaavassa erittäin pienelle porukalle.
Orpo on suureen ääneen kuuluttanut kuinka euro oli Suomelta oikea valinta. Mitenkähän suu pannaan jos yhteisvastuut paukahtaakin maksuun. Ja mistä sitten leikataan? Tphakijoilta?
Itse asiassa on suuri ihme, että hän on nykyisellä vakanssilla sekä kokoomuksessa, että ministerinä.
Onko suomalaiset oikeasti niin sokeita, piittaamattomia itsestään, maastaan, omasta kansastaan, sisarista ja veljistä sekä jälkipolvistakin, että Orpo keikkuu vielä seuraavien vaalien jälkeen eduskunnassa jatkamassa juonitteluita.
Turussa on kyllä kokoomuksen äänestäjiä ja he saattavat äänestää Orpoa pelkästään sen takia kun hän on Turkulainen. Jos niin käy, niin toivottavasti ura jatkuu kuitenkin oppositiossa, hallitus toimet on nähty.

Matti Karnaattu

Valtion velka on pienempi paha kuin yritysten velka, ja yritysten velka on pienempi paha kuin yksityishenkilön velka.

Suomelle riittää vähintään se kun velkaa saa pidettyä niissä EU-tavoitteissa kun sitä velkaa on muillakin, ja kun eurosta puuttuu yhteinen budjetti, on odotettavissa että muut euromaat toimivat samoin.

Asiaa voisi myös mallintaa peliteorialla jos siltä tuntuu jos haluttaisiin jotain konkreettista perustelua esittää. Olennaisesti pitää tarkastella miten muut euromaat maksavat velkojaan koska siinä ei ole mitään järkeä, että Suomi maksaa velkansa ja muut ei.

Juha Kivioja

Eikö Orpo ymmärrä että nyt on aika säästää esim. holtittoman maahanmuuton kustannuksista. Kukaan ei voi kiistää sitä hintaa mitä syntyy nyt ja koko matun suomessaoleskelun ajan työllistymisprosenttien ollessa mitä on eli alle 50% jopa 10 v jälkeen. Lisäksi nuoret muslimimiehet eivät ole todellisia pakolaisia vaan elintaso sellaisia.

Jari Kilpinen

Jos emme työnnä maahantulijoille miljardeja, niin jakovaraa jää lainan maksuun ja suomalaisten hyvinvoinnista huolehtimiseen. On arvovalinta laittaa ulkomaalaislle rahat samaan aikaan kun pitäisi maksaa lainoja!

Suomella ei ole varaa auttaa kaikkia köyhiä. Suomen tulee pitää hyvinvointivaltiostamme huolta.
Suomen ei tule kurittaa ja säästää kantasuomalaisilta ja samaan aikaan työntää miljardeja maahantulijoille.
Holtiton maahantulo aiheuttaa rauhattomuutta, rikoksia ja terroritekoja.

Jouni Lehmusruusu

Petteri voisi sitte hallitusministerinä tehdä jotain asioille eikä vain soittaa suutaan?
12 miljardia euroa vuodessa yritystukiin ja verohelpotuksiin.
Sillä saisi uskomattomat 250.000 työpaikkaa 48.000 euron vuosipalkalla, laskettuna sosiaalimaksut ym. mukaan, eli keskipalkaksi jäisi noin 30.000 vuodessa.
Tästä summasta kiertäisi veroina takaisin noin puolet. Suurin osa jäisi kotimaan kulutukseen joten kotimarkkinat lähtisivät käyntiin.
Se mitä nämä ihmiset tekisivät, pitää olla jotain mitä ei nyt tehdä, ei ole järkeä alkaa kilpailemaan itsensä kanssa.
Presidentti Kekkonen aikoinaan kiersi maakuntia ja perusti valtionyhtiöitä, paperitehtaita ja metallialaa.
Aivan hyvin Suomeen mahtuisi vaikka sähköautotehdas, meillä on materiaalia akkuihin ja niiden hintataso on niin korkea että se olisi kannattavaa. Tietotaitoakin löytyy.
Suomi voisi mainiosti tehdä laivoja myös muuhun kuin risteilijä ja jäänmurto töihin. Vaikka kuivarahtialus sarjatuotantone, helposti muunneltavana perusrunkona. USA teki WW2 aikana aluksia tällä periaatteella ja uusi alus valmistui 10 päivässä.
Suomessa on pöytälaatikoissa suunnattomasti ideoita joita ei ole yksityisellä varaa patentoida. Patenttitoimisto ottaa helposti viisinumeroisen summan.
Patentti maksaa n. 500€, mutta vuoden sisään se pitää saada kansainväliseksi tai se varastetaan. Kansainvälinen patentti maksaa 17.000 euroa, plus patenttitoimiston laskutus.
Jos olisi paikka josta saisi 20-50.000 euroa tuohon olisi meillä hetkessä kannattavia uusia tuotteita ja tehtaita.
Jo kaupunkitasolla voisi perustaa idearahaston ja saada uusia yrityksiä. Riskirahaa on todella vaikea saada käytännössä.
On törkeää että Suomen kaltaisessa maassa on miljoona köyhää ja 500.000 työtöntä. Ja että porvarihallitus toisensa jälkeen tukee valmiiksi tuottavia yrityksiä ja nämä palkinnot valuvat omistajille.

Veli-Pekka Moisalo

Väestön vanheneminen tuli ministerille yllätyksenä. Hornetien korvaaminen miljardikaupoilla on vääjäämätöntä ministerin mielestä. Melkoista ennakointikyvyn ja amnattitaidon puutetta ministeriltä. Suomea johdetaan sidotuin silmien ja käsin.

Jaakko Karki

Todellakin, velan maksaminen voi olla ja tulla mahdottomaksi näitä sosiaalihuolto- ja eilintasoshoppailijatulijoita otetaan vastaan ja paapotaan oikein olan takaa. Jo nyt valtio ottaa lisää velkaa näihin liittyvien erityiskustannusten kattamiseksi, noin EUR 3-4 miljardia vuodessa.