Maanantai 27.5.2019

”Bitcoin voi pysäyttää koko internetin” – Keskuspankkien keskuspankki varoittaa kryptovaluutan riskeistä

Luotu: 
18.6.2018 13:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Keskuspankkien omistama Kansainvälinen järjestelypankki BIS varoittaa kryptovaluuttojen riskeistä.
|

Kansainvälinen järjestelypankki BIS, jota kutsutaan myös keskuspankkien keskuspankiksi, on julkaissut kryptovaluuttojen vaaroista varoittavan selvityksen.

Kauppalehden mukaan keskuspankkeja valvova BIS katsoo, että kryptomaailma ei ole valmis laajamittaiseen läpimurtoon nyt eikä ehkä koskaan. Pankki varoittaa julkaisemassaan raportissa, että bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyy niin paljon heikkouksia, etteivät ne tule koskaan täyttämään niille asetettuja korkeita odotuksia. Pankin mukaan ne eivät esimerkiksi voi toimia laajasti käytössä olevina maksuvälineinä.

BIS luettelee kryptovaluuttojen ongelmakohdiksi muun muassa epävakauden, liian suuren energiankulutuksen ja kryptovaluuttojen käyttämisen rikosten yhteydessä. Pankin mukaan kryptovaluuttojen perusluonne, siis se, että niitä luodaan, vaihdetaan ja säilötään tietokoneiden muodostamassa verkostossa, ei ole niiden suurin vahvuus vaan perustavanlaatuinen virhe.

BIS laski selvityksessään, että jos bitcoinin käyttö yleistyy liikaa, se voi jumiuttaa koko tietoliikenteen. Selvityksessä arvioitiin, että jos bitcoinin perustana oleva lohkoketjuteknologia pyörittäisi saman verran transaktioita kuin kansalliset maksujärjestelmät tällä hetkellä hallinnoivat, kaikki verkkolaitteet älypuhelimista servereihin ylikuormittuisivat.

– Bitcoiniin liittyvät viestintävolyymit voisivat pysäyttää internetin, pankki varoittaa.

Tutkimusten mukaan bitcoinin louhinta kuluttaa jo nyt suunnilleen saman verran sähköä kuin Sveitsi, uutistoimisto Bloomberg huomauttaa. BIS varoittaa myös, että bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen asema on jatkuvasti vaakalaudalla.

Järjestelypankki kuitenkin myöntää, että lohkoketjuteknologiasta on globaalille rahoitusjärjestelmälle hyötyäkin. Teknologia esimerkiksi tehostaa valtioiden rajat ylittäviä transaktioita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Paananen

No mutta tämähän oli hyvä uutinen. Ei maailma ainakaan parempaan suuntaan ole muuttunut internetaikakaudella. Sähköpostin kun joku vielä ajaisi alas niin vielä parempi. Ja kannettavat puhelimet pois niin saisi ihmiset tehdä työnsä ja elää elämänsä rauhassa.

Damon Salimi

Voi voi teitä, oon lukenu tälläsiä uutisia vuodesta 2011 asti ja silti nyt suomestakin saa auton ostettua bitcoinilla ja btc automaatteja ympäri suomea. Ja nyt venäjän isoin pankki alkaa tarjota asiakkailleen cryptoo.

Matti Auer

Aika ajoin pankit ja valtioiden finanssitietäjät mustamaalaavat ja panettelevat kryptovaluuttoja erilaisilla uhilla. Kryptovaluutat ovat piikkinä niiden lihassa ja todellisuudessa pankit ja valtiot pelkäävät niitä, koska mm. bitcoinin rahavirrat eivät ole niillä 100% hallinnassa ja valvottavissa. Toinen pelon aihe on kiinalaisten kova kiinnostus ja kryptovaluutan louhinta.