Perjantai 24.5.2019

EU:n kostolista voimaan: Amerikkaa kuritetaan teräksellä, farkuilla, viskillä ja mehulla

Luotu: 
20.6.2018 19:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käynnisti USA:n ja EU:n välisen kauppasodankäynnin.
|

Euroopan unioni on kertonut odotetusta vastauksestaan Yhdysvaltain tuontitulleihin. EU:n 25 prosentin vastatullit yhdysvaltalaistuotteille astuvat voimaan perjantaina 22. kesäkuuta, komissio kertoo keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa.

Kostotullit ovat vastaus Yhdysvaltojen maaliskuussa asettamille teräs- ja alumiinitulleille, jotka laajenivat touko-kesäkuun vaihteessa koskemaan myös Euroopan unionin maita. EU:n vastatullit ovat linjassa aiemmin julkaistun listan kanssa. Komission mukaan vastatoimille on kaikkien jäsenmaiden tuki.

Amerikkalaiselle teräkselle ja alumiinille vastaavat 25 prosentin ja 10 prosentin tullit. Uusi 25 prosentin tulli koskee myös pitkää listaa muita tuotteita, joiden joukossa ovat muun muassa farkut, moottoripyörät, luksusveneet, viski, appelsiinimehu, riisi ja tupakkatuotteita.

Tullien piiriin tulevien amerikkalaistuotteiden vuotuinen tuontiarvo on noin 2,8 miljardia euroa. Yhdysvaltojen metallitullit koskettavat puolestaan noin 6,4 miljardin euron arvoista tuontia Euroopasta. Erotus on 3,6 miljardia euroa.

EU aikoo lisätä tuotteita tullilistalle 3,6 miljardin euron edestä kolmen vuoden kuluessa tai kun WTO:n riidanratkaisuelin saa aikaan EU:lle myönteisen päätöksen. Vastatullien lisäksi EU vie Yhdysvaltojen asettamat metallitullit Maailman kauppajärjestö WTO:n riidanratkaisutuomioistuimen käsittelyyn.

EU:n mukaan tullit ovat vastoin WTO:n sääntöjä, Yhdysvaltojen perustelua tulleille ei pidetä uskottavana. Yhdysvaltojen mukaan metallitullit ovat tarpeellisia maan kansallisen turvallisuuden kannalta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Koivunporras

Toivoisin toimittelijoilta parempaa työn laatua. Kukaan heistä ei ole valottanut Trumpin päätösten taustoja. Esimerkki: USA perii EU:n (lähinnä saksalaisista) henkilöautoista tuontitullia 2,5%. EU vastaavasti perii amerikkalaisista henkilöautoista tuontitullia 10%. Tasapuolistako?
Kiinaan voi investoida kyllä, mutta ei voi omistaa 100 prosenttisesti yritystä. Kiinalaiset sensijaan voivat ostella aika vapaasti niin USA:sta kuin EU:stakin yrityksiä ja maata.
Esimerkki kiinalaisten kauppatavoista: Tilasin viimekesänä kiinalaisesta postimyynnistä 38 euron hintaisen tuotteen ja valmistauduin maksamaan ALV:n. (Yli 25 euron ostoistahan pitää maahantuonnissa maksaa ALV.) Ihmettelin kun Posti toikin paketin suoraan kotiin eikä se tullut postitullin kautta. Kun tutkin paketin postituslappua oli myyjä merkinnyt siihen sisällön arvoksi 11 euroa. Olin tyytyväinen, mutta paljonkohan EU jää vaille arvonlisäveroja niistä miljardeista postipaketeista, joita kiinalaiset yritykset toimittaa EU alueelle.