Sunnuntai 16.6.2019

”Historiallinen” sopu Kreikan veloista varmistui – Petteri Orpo: ”8 vuoden työ on maalissa”

Luotu: 
22.6.2018 09:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Euroalueen valtiovarainministerit pääsivät viime yönä  sopuun Kreikan lähes 100 miljardin euron velkojen takaisinmaksun lykkäämisestä ja Kreikan lainaohjelman lopettamisesta. Muun muassa EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kuvailee sopua merkiksi Kreikan velkakriisin päättymisestä.

–Kreikan kriisi päättyy täällä tänä yönä. Olemme vihdoin päässeet tämän pitkän ja vaikean tien päähän, kyseessä on historiallinen hetki, Moscovici kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että Kreikka pystyy nyt vihdoin palaamaan markkinoille.

–Kreikan viimeinen ohjelma päätökseen. Sopu syntyi yöllä euroryhmässä. Kreikka kykenee palaamaan markkinoille. Kahdeksan vuoden työ maalissa, hän tviittasi kokouksen jälkeen.

Euromaat ovat lainoittaneet Kreikkaa vuonna 2010 alkaneilla tukiohjelmilla yhteensä 229 miljardilla eurolla. Kreikalle maksetaan vielä viimeinen 15 miljardin euron lainaerä, on tarkoitus helpottaa Kreikan irrottautumista lainaohjelmasta. Kreikka saa lisäksi 10 vuotta lisäaikaa lainojen takaisinmaksuun. 

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde varoitti kuitenkin Financial Timesille, ettei Kreikan talouden kestävyys ole vielä varmalla pohjalla.

Suomi on antanut Kreikalle lainaa noin miljardi euroa. STT:n mukaan Kreikka alkaa lyhentää Suomen lainaa 50 miljoonalla eurolla vuosittain vuodesta 2020 alkaen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Nykymallissa se että talous voi hyvin ei välttämättä enään tarkoita sitä että kansa voi hyvin. Toki jos talous voi huonosti, niin se on varmaa että kansallakin on ongelmia hyvinvoinnin kanssa. Nykyisissä rakenneuudistusten avulla muutetuissa talouksissa tuo huonosti voivien kansalaisten ja ja talouden hyvinvoiinnin välinen ristiriita vain kasvaa ja tulee selkeämmin esille kuin ennen, samalla tietysti myös tuloerot kasvavat ja working poor luokka kasvaa keskiluokan kutistuessa. Mallihan on vanha tuttu maailmalta

Rakannesopeutusohjelmat sitten ovat pitäneet kehitysmaita velkapakkopaitaisina kehitysmaina edelleen, siksi niistä väki pakenee, ne ovat käytännössä pitkälti samoja kuin ne rakenneuuedistukset joita nyt EU-maat Suomi mukaan lukien tekevät. Talousprofessori Kanadasta nimitti tätä touhua aikoinaan "Köyhyyden globalisoinniksi".

Jari Rutanen

EKP on jäänyt rahaelvytysloukkuun: tuki on vain pitänyt välimerenmaat pystyssä, mutta tarvittavia korjauksia ei olla tehty eikä velkaantuminen loppunut ts. ne ovat toimineet kuten Suomikin.

Elvytystä ei voi enää lopettaa, vaan se jatkuu aina siihen asti kunnes velkakorttitalo kaatuu.

Mikko Toivonen

Orpolla on ihan oma suhtautumisensa pankkien suuren koron toivoissa tekemiin lainoihin Kreikan kaikki syövälle valtiolle.
Tässä myös kaikuu kokoomuksen fundamentaalinen haku Sotessa eli kaikki muusta hinnasta riippumatta heidät rahoittaville pankeille ja terveyspörssirahastajille.

Itse, kuten olen jo sen seitsemän vuotta selkeästi ilmaissutkin, laittanut Kreikan kälkkimään eurosta ja hoitamaan maksunsa ja taloutensa sen Drakman arvolla mikä sille silloin olisi jäänyt.
Samalla olisi hyvin voitu antaa kaatua muutaman suuren eurooppalaisen pankin joka lähti kreikan tilanteella vielä enemmän kalastelemaan rahaa kuin muuten olisi kyennyt
Heikosti, äärimmäisen heikosti toimittu sekä Euroopan unionilta, että hallituksiltamme.
Valitettavasti kokoomuksen perusajatus eroaa täysin vastuullisen markkinatalouden ajatuksesta ja konkreettisesta yhteisvastuusta sekä sansallisesti, että unionion osalta.'Seuraavat massiiviser asiat ovat myös töysin pielessä: Energiapolitiikka kokonaisuudekssaan, Ulkorajapolitiikka edelleenkin vaikka pieniä askeleita parempaan suuntaan ollaan tekemässä. Ja maataloupolitiikka kutakuinkin kaikilta osin

Kari Keto

Hiukan kreikan talouden koostumuksesta 4% maanviljely 15% teollisuus 80% palveluammatteja ,asukkaista 10. miljoonaa, velkaa noin 241 miljardia.
Aika mielenkiintoiselta näyttää eurojen kasaaminen. Riippuu toki turismista kasvaako.
Kreikka pystyy palamaan markkinoille sanoo Orpo,mitä sitten kun 15 miljardia on syöty.

Juha-pekka Naukkarinen

Kreikan ongelmat tulevat jatkumaan,8 vuoden suomalaisten rahojen kuppaus n.5 miljardia euroa,joka oli hinta Kataisen komissaarin virasta,ei luulis olevan kehumisen paikka,kuka ne rahat maksaa takaisin Suomen kansalle? Kreikan olisi pitänyt antaa kaatua,huijaamalla pääsivät euroonkin mukaan,ei tästä kansasta rehellistä tehdä yhdessä sukupolvessa!