Lauantai 25.5.2019

Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Rakentakaa ne täällä!”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump on tyytymätön Yhdysvaltain ja EU-maiden välisiin tariffeihin ja kaupan esteisiin.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa jälleen uusilla tuontitulleilla. Tällä kertaa kohteina ovat Euroopan unionin alueelta Yhdysvaltoihin tuotavat autot, sillä Trump uhkaa asettaa EU-alueelta tuotaville autoille 20 prosentin tariffit.

Trump kirjoitti perjantaina mikrobloggauspalvelu Twitteriin olevansa tyytymätön Yhdysvaltain ja EU-maiden välisiin tariffeihin ja kaupan esteisiin.

–Jos näitä tariffeja ja esteitä ei pian poisteta, asetamme 20 prosentin tariffit kaikkiin heidän (EU:n) autoihin, jotka tuodaan Yhdysvaltoihin. Rakentakaa ne täällä, Trump tviittasi.

Trump kertoi noin kuukausi sitten ohjeistaneensa kauppaministeriään Wilbur Rossia harkitsemaan tutkinnan aloitusta siitä, miten kuljetusvälineiden tuonti vaikuttaa kansalliseen turvallisuuteen.

–Loistavat amerikkalaiset autoalan työntekijämme saavat pian isoja uutisia. Menetettyänne vuosikymmenten ajan työpaikkoja muihin maihin, olette odottaneet tarpeeksi kauan, Trump tviittasi tuolloin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU:sta Yhdysvaltoihin tuotavista henkilöautoista maksetaan tällä hetkellä 2,5 prosentin tariffit ja kuorma-autoista 25 prosentin tariffit. EU perii puolestaan Yhdysvalloista tuoduista autoista 10 prosentin tariffit.

Autovalmistajien osakkeet laskivat uutisen jälkeen Euroopassa. Volkswagen sulkeutui 0,5 prosentin, Daimler 0,6 prosentin ja BMW 0,8 prosentin laskuun Frankfurtin pörssissä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Trumppi laittaa tunteella tuontitulleja ja EU vastaa samalla mitalla kun ei muutakaan voi. Maksaa aluksi jotakin, mutta tavarat tuppaa hakemaan uudet markkinat. Sitten kun on luotu korvaavat markkinat ja korvaava tuotanto, ei tuontitullien poisto palauta markkinoita enää entiselleen.

Juha Kuikka

USA:ssa on jäänyt vanhemmalle ikäpolvelle päälle tietynlainen illuusio omavaraisuudesta. Se juontaa juurensa 60-70-luvuilta, kun maan talous oli vielä käytännössä suljettu ulkomaankaupan osuuden ollessa merkityksetön.

Matti Auer

Lisäksi amerikkalainen viihdeteollisuus on iät ja ajat ruokkinut käsitettä amerikkalaisten tuotteiden erinomaisuudesta ja ulkomaalaisten tavaroiden huonosta laadusta. Eurooppalaisien tuotteiden väitetään olevat snobistisia ja ylihintaisia, jotka sopivat vain pahiksille.

Juhan Mäntylä

Eikä mene, kun tää presidenttikausi mitä tää trumppi ny tossa heiluu ja maailma menee taas ennalleen ja tullit tullaan poistamaan kun trumpin hallituskausi päättyy. Eikai ne siellä usa:kaan täysin torveja ole, että maailman kaupalle laitetaan sulut. Palataanko me takaisin kivikaudelle ja eikö sielläkin jo alettu oravannahoilla tekee kauppaa. Odotellaan ihan rauhassa että tähdenlentojen aika loppuu. Niin ohikiitävää laulaa Juha Tapiokin on "tähdenlennot"

Heikki Rosti

Peltilehmien tullista ja U.S.A n omavaraisuudesta.U.S tuottaa 600 milj tn öljyä kotimaassaan riittää jopa vientiin.Paljonko Eu.Norjan öljysheikitkin EU n ulkopuolella.Ja Venäjä ja IVY maat myös 600milj tn.Tänä vuonna germaanit rakentaneet peltilehmiä n.16,8 % maailman tuotannosta,japanilaiset n12% ja jenkit n9%.Jenkkien sotakonetuotanto pitää murskaavalla ylivoimalla strategisen tuotteiden johtopaikkaa,ennen Venäjää.Ja Jenkeillä It yhtiöiden vieläkin murskaavampaa ylivoima.Jo tämä yksinkertainen yhtälö kertoo, peltilehmien tuotannolla ei maailman talouden ykköspaikka heltiä.Joten siitä vaan Eu n raskaimmin verotettuja peltilehmiä Suomenniemelle rekisteröimään.

Rauno Laitalainen

Heikki Rostille; pieni yksityiskohta autoteollisuudessa on muuttunut sitten wanhojen hyvien aikojen - ne eivät ole enää "peltilehmiä" - ne ovat "muovikoteloita"
Kopautapa rystysillä 70-80-luvun mersun kattoa/konepeltiä ja minkä tahansa uuden auton vastaavia kohtia sen kuorissa
Kyllä on eri ääni peltissa ja muoveissa ja eri tuntuma turvallisuuteen

Markku Lehto

EU:n ja USA:n välillä väännettiin Obaman aikana TTIP -kauppaneuvotteluita. Tiukat neuvottelut alkoivat olla lähellä loppusuoraa Obaman kauden lopussa. Tavoitteena oli kumpaakin osapuolta hyödyntävä vapaakauppasopimus.

Sitten USA:n presidentiksi tuli herra Trump joka repi alas kaiken sen vuosien työn, jolla yhdessä TTIP:tä oli rakennettu. Tilalle Trump on tuonut teatraalisesti telkkarikameroiden edessä allekirjoittettavia erilaisia tullin korotuksia.

Trump on repinyt muitakin sopimuksia ja tuonut tilalle epämääräisiä "sopimuksia", esimerkiksi P-Korean kanssa "sovittuja" puheita, jotka tuntuvat muuttuvan vähän väliä.

Mahtaa Venäjän presidentti Putin hykerrellä Kremlin muurien sisällä.

Markku Lehto

TTIP -sopimus olisi kahden kauppa. Mutta eihän se tyhmä ole joka vaatii, vaan se joka omalta kannalta tyhmiin sopimuksiin panee nimensä. Kyllähän TTIP -sopimusneuvotteluissa kovastikin väännettiin kättä, kun EU ei suostunut ihan mihin vaan, mitä meille USA:sta esitettiin.

Mutta nyt sitten vaan puolin ja toisin keksitään uusia tullimaksuja ja korotellaan niitä. Tämäkö on parempi malli kuin olisi saattaa loppuun TTIP -neuvottelut ja laatia siitä sopimus ?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #20

Suurin piirtein sama sopimus kuin aiemmin hyvin epäsuosittu MAI-sopimus joka kaatui laajoihin mielenosoituksiin niin Europassa kuin Kanadassakin, lopulta viimeisen niitins ille sillä kertaa antoi Ranska joka sitä ei susotunut allekirjoittamaan, sitä pidettiin demokratialle varsin vahingollisena eikä se siitä mihinkään ole muuttunut, globalisaattorit sitä ajaa väkisin ja väsyttämällä eri nimillä ja eri reittejä eteenpäin.