Perjantai 22.2.2019

Nyt luottoluokittajakin varoittaa Suomen asuntomarkkinasta: Taloyhtiölainat ovat riski

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.6.2018 10:45
Päivitetty: 
25.6.2018 10:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Kotimaisten toimijoiden lisäksi nyt myös kansainvälinen luottoluokittaja Moody’s varoittelee suomalaisten taloyhtiölainojen sisältämistä riskeistä.

Luottoluokittaja pitää hyvänä, että suomalaiset ovat ymmärtäneet taloyhtiölainojen kasvun synnyttämät mahdolliset ongelmat.

– Viranomaisten huomio keskittyy kotitalouksien velkaantumiseen ja taloyhtiölainoihin. Tämä tukee Suomen luokitusnäkymiä, Moody’s päättelee tuoreessa raportissaan.

Luottoluokittaja kiinnittää huomionsa taloyhtiölainojen kasvuun ja siihen, kuinka ammattimaiset sijoittajat hyödyntävät niitä. Kun taloyhtiöiden luototusasteet nousevat, myös riskit kasvavat.

Moody’s laskee Suomen Pankin tilastoista, että taloyhtiölainojen määrä on menneet kolme vuotta kasvanut noin kymmenen prosentin tahtia. Luottoluokittaja kiinnittää huomiota siihenkin, kuinka asuntosijoittajat saavat taloyhtiön kautta lainaa halvemmalla. Näin taloyhtiölainojen riskitasot nousevat.

Moody’s mainitsee raportissaan, kuinka taloyhtiölainat hämärtävät kotitalouksien käsitystä asumisen tosiasiallisesta velkavetoisuudesta. Luottoluokittajan mukaan taloyhtiölainojen riskejä aliarvioidaan.

Viranomaiset ovat Suomessa pohtineet taloyhtiölainojen ylärajaa sekä niiden lyhennyspakkoa. Myös Moody’s huomaa raportissaan kiristyvät säätelytarpeet.

Finanssivalvonta on kiinnittänyt huomiota taloyhtiölainoihin liittyviin riskeihin. Uudiskohdetta hankittaessa kannattaa selvittää, miten taloyhtiön lainan lyhennys on järjestetty.

– Yhtiölainan lyhennyksistä on esimerkiksi saatettu sopia niin, että aluksi maksetaan ainoastaan lainan korkoja ja lyhennykset alkavat vasta muutaman vuoden kuluttua, Finanssivalvonta huomautti jo viime syksynä.

Fivan mukaan tällainen järjestely voi jopa moninkertaistaa osakkaan yhtiölle maksamat vastikkeet, kun lyhennykset alkavat.

Suurista taloyhtiölainoista ovat viime aikoina varoitelleet Finanssivalvonnan lisäksi myös Hypo, Nordea, OP Ryhmä, Suomen Pankki ja eduskunnan pankkivaltuusto.

Lue lisää:

Pääekonomisti: Suomalaisten taloyhtiölainoissa ”jotain samaa” kuin finanssikriisiin johtaneissa subprimeissa

Uusi varoitus taloyhtiölainoista: ”Koskee silloin myös jo kokonaan maksetussa omassa kerrostaloasunnossa asuvia suomalaisia”

Uusi huolenaihe suomalaisten asuntoveloissa: ”Riskejä ei valvo kukaan”

”Täysin absurdi ajatus, että jopa 5000 €:n lyhennys tulisi jollekulle ennalta arvaamatta maksettavaksi”

Pysäyttävä huomio asuntomarkkinoista: ”Ovatko ihmiset varautuneet tuhansien eurojen kuukausittaisiin vastikekuluihin?”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit