Maanantai 18.2.2019

Petteri Orpo: Suomen velkaantumisen loppu on nyt lähellä – alijäämä lähelle nollaa jo ensi vuonna

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.6.2018 10:49
Päivitetty: 
26.6.2018 10:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi talouden ennusteita kieli keskellä suuta. "Kaikki kunnia optimismille, sitäkin taloudessa tarvitaan todella paljon."
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pitää mahdollisena, että Suomen valtiontalouden alijäämä yltää lähelle nollaa jo ensi vuonna. Tämä edellyttäisi, että talous kasvaa vuonna 2019 valtiovarainministeriön ennustamaa 1,8 prosenttia nopeammin.

VM ennusti budjettiesityksessään tälle vuodelle noin kolmen miljardin euron alijäämää valtiontalouteen.

– Toivottavasti pystymme tänä vuonna puolittamaan kolmen miljardin alijäämän. Jos talouskasvu pystytään pitämään vahvana, me voimme olla ensi vuonna lähellä nollaa. VM:n ennustama vajaan kahden prosentin kasvu vuonna 2019 ei siihen vielä riitä, Orpo toppuuttelee.

Valtiovarainministereillä on ollut taipumus olla valtiontalouden näkymien suhteen muita maltillisempia. Niin myös nykyisessä hallituksessa, jonka elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ilmoitti ”hurskaana veikkauksenaan”, että valtiontalous yltää tasapainoon 2019.

Lintilä tuli tunnetuksi myös siitä, että hän ennusti ministerinimityksensä aikaan vuoden 2016 lopussa talouden kasvavan nopeammin kuin esimerkiksi VM ennusti.

– Ystäväni Mika tekee sen ihan siltä fiilispohjalta, mitä hän seuraa. Valtiontaloutta ja talouspolitiikkaa ei voi fiilispohjalta suunnitella, se on meidän asemien ero. Olisin mielelläni sanonut vuosi sitten, että fiilis on se, että talous kasvaa nopeammin kuin täällä sanotaan. Kaikki kunnia optimismille, sitäkin taloudessa tarvitaan todella paljon.

Talouden kehityksen kannalta hyvin tärkeän työllisyysasteenkin Lintilä veikkasi tammikuussa yltävän hallituksen tavoitteena pitämään 72 prosenttiin ensi vuonna.

– Trendihän on viimeisen vuoden ajanut kohti sitä 72:ta. VM:n ennusteen mukaan se saavutetaan ensi vuonna ja 2020 mennään 72,6:een, Orpo huomauttaa.

Mutta miksi valtiovarainministeriö näkee talouden kehityksen vuonna 2019 synkempänä kuin esimerkiksi tutkimuslaitokset PTT, PT ja Etla, jotka ennustavat 2,4–2,8 prosentin bkt-kasvua?

– Investointien kasvun ennustetaan hidastuvan selvästi ensi vuonna. Se on keskeinen syy. Globaali epävarmuus kasvaa Yhdysvaltain aika aggressiivisen kauppapolitiikan myötä. Se on iso huoli samoin kuin euroalueen kasvu, vaikka sen odotetaan jatkuvan vahvana, ministeri arvioi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Hohoijaa!Kansan' likaa'omaisuutta on peruutettu valtiolle jo 1500 luvulta Kustaa Vaasan ajoista lähtien,näyttää joku olevan huolestunut siitä ,että peruuttaminen vähentyisi eli veropohja kapenisi.Tälläista on protestantismi,onneksi en ole protestantti- vaan hybridikristitty.

Hannu Rautomäki

Jyrki Katainen (kok) Vanhasen hallituksen valtiovarainministerinä ja pääministerinä omassaan vähitellen nosti valtiovelan kaksinkertaiseksi lähes 100 miljardiin euroon EU:n asettamalle kriisirajalle bkt:sta. Kriisirajalla keikutaan vieläkin, ja se on herran hallussa, paljonko yhteiskunnallisia palveluja pitää laikata lisää velan alentamiseksi.