Sunnuntai 26.5.2019

Macron yritti sekoittaa hävittäjät tullisotaan – Sipilä ei lämmennyt

  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Suomi ei tartu Ranskan tarjoamaan eurooppalaiseen ratkaisuun hävittäjähankinnoissa.

Ranska esitti hävittäjien yhteishankintoja EU:n huippukokouksessa torstaina, kun jäsenvaltioiden johtajat keskustelivat Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhteista Brysselissä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Ranska käytti tilaisuutta hyväkseen ja puhui sen puolesta, että ”kannattaisi ostaa laitteet Euroopasta”.

Sipilä sanoi Emmanuel Macronin liittäneen hävittäjähankinnat nimenomaan tullisotaan Yhdysvaltain kanssa. Sipilä ei lämmennyt Ranskan ehdotuksille.

–Macronin puheenvuoro on eurooppalaisen ja ranskalaisen puolustusteollisuuden puheenvuoro. Kyllä Suomi tekee omat valintansa (hävittäjäkaupoissa) ihan tietyillä omilla kriteereillä, jotka lähtevät meidän omista lähtökohdista, Sipilä sanoi.

EU:n usealla jäsenmaalla on edessään hävittäjäkalustonsa uusiminen. Suomi ja Saksa tekevät päätöksensä 2020-2021 ja Belgia jo tänä syksynä.Kyse on rahallisesti valtavan suurista kaupoista. Suomen osalta puhutaan 7-10 miljardin euron menoerästä. Belgian hävittäjälaivueen hinnaksi on arvioitu 15 miljardia euroa.

Suomella on nyt F/A 18- ja Belgialle on amerikkalaiset F-16 hävittäjät. Suomi on kiinnostunut Yhdysvaltain uusimmista, ns. super-Horneteista ja Belgia amerikkalaisista F 35-monitoimihävittäjistä.

Ranskan hävittäjäteollisuuden Dassault Aviationin toimitusjohtaja Eric Trappier muistutti hiljan lehtihaastattelussa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nimenomaan kehottaneen Eurooppaa järjestämään oman puolustuksensa. Hänestä nyt siihen olisi tilaisuus.

Yhdysvallat asetti Euroopalle kovat teräs- ja alumiinitullit ja perusteli tulleja nimenomaan maansa turvallisuuspoliittisilla eduilla. EU vastasi tähän asettamalla tullit muun muassa maissille, farkuille ja Harley Davison -moottoripyörille, mikä sai yhtiön ilmoittamaan, että se siirtää osan tuotannostaan pois Yhdysvalloista.

Euroopassa on ihmetelty Trumpin turvallisuuspoliittisia perusteluja tulleille, koska Euroopan pitäisi olla Yhdysvaltain lähin sotilaallinen liittolainen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli pitänyt pessimistisen puheen EU:n ja Yhdysvaltain suhteista päämiehille. Sipilän mukaan Tusk varoitteli pysyvistä muutoksista, mutta puheenvuoro koski nimenomaan kauppaa, ei yleistä turvallisuuspolitiikkaa.

–Kyllä minustakin meidän pitää pystyä varautumaan pidempään tilanteeseen, jossa monenkeskinen sääntöpohjainen kauppa ei ole USA:n ykkösprioriteetti, Sipilä sanoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, jo 2008 näillä sivuilla uutiskommenteissa arveltiin, että Suomi on jo taustalla saatu valitsemaan F-35 koneet...ja kyllähän se hiukan siihen suuntaan vaikuttaisi olevan, että tiesivät tuolloin mistä puhuivat.

Esa Ojanlatva

Suomihan on jo tehnyt esisopimuksen usan kanssa hävittäjistä. Minua ihmetyttää tämä koko uutisointi ja jauhaminen muka tarjouskilpailusta, joka on pelkästään kansaa hämäävä ja muita tarjoajia kohtaan. Suomen poliittinen johto ja eliitti pitävät kansalaiset täydessä pimennossa mitä valtio tekee.

Kari Keto

Politiikka on sitä , että toinen vuotaa asiat tarvittaessa ja toinen kieltää ja näin
status nousee kova kaveri. Kyllä Sipilä on käynyt Ranskassa monta kertaa ja
lentokoneista on ollut keskustelua varmaankin.

Arto Lähteelä

Suomi voisi erota EU:sta, jos hävittäjä hankinta saa lisätullit.
USA voisi jättää myös Suomen kaikkien tullikorotusten ulkopuolelle.
Voisimme myös purkaa Venäjä pakotteet samalla.
Ystävällisin naapuri valtioihin ei yleensä tehdä kiusaa pakotteilla.
Ne ovat lasten leikki juttuja.

Markku Lehto

No tuosta Putin varmaan tykkää. Varsinkin kun Suomi jäisi EU:n ulkopuolelle ja kuitenkin hankkisi ( tai luulisi sen jälkeen vielä saavansa hankkia ) huippumoderneja jenkki-hävittäjiä. Kyllähän Putinia ja Venäjän asevoimia kovasti kiinnostaisi niiden tiedot. Mutta noinkohan USA:n hallitus niitä ja niiden eliniän ylläpitoa enää silloin meille myisi.

Pertti Ikonen

Luulisi että asekauppiaat tietävät millaiset lentokoneet ovat Suomen tapauksessa meille parhaimmat. Mutta kuitenkin haluavat hampaat irvessä vaikuttaa lentokonetyypin valintaamme. Tosin voihan tuolla on täysin teatteriakin, että lopulta annetaan järjen voittaa ja pyritään luomaan oikeasti mahdollisimman hyvä puolustus lentokonevalinnalla sitä vastaan, mikä taho EU:ta pahiten sotilaalisesti uhkaa.

Markku Lehto

"–Macronin puheenvuoro on eurooppalaisen ja ranskalaisen puolustusteollisuuden puheenvuoro. Kyllä Suomi tekee omat valintansa (hävittäjäkaupoissa) ihan tietyillä omilla kriteereillä, jotka lähtevät meidän omista lähtökohdista, Sipilä sanoi."

No johan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk ) ( kuten myös demareiden Heinäluoma ) on lähtenyt hehkuttamaan ruotsalaisen vaihtoehdon puolesta, ennen kuin tarjouspyynnön ensimmäinen kierros on edes ehtinyt lähtemään. Onko niin, että kepun mielestä hävittäjähankinnassa Suomen kriteerit täyttyvät vain ruotsalaisella vaihtoehdolla ?

Vanhasen kirjasta:

“Mikäli ruotsalaisvalmisteiset hävittäjät vastaisivat tarpeitamme, jokainen osaa nähdä millaisia myönteisiä kehitysnäkymiä kauppa voisi avata ilmavoimiemme yhteistyössä”, kirjoitti Vanhanen ulkopolitiikkaa käsittelevässä omakustannekirjassaan.

Sinänsä jenkki-vaihtoehtojen päälle on tullut pilviä sen vuoksi, että heidän nykyinen presidentti on liikkeissään mm. EU:n suuntaan ( our allies ) niin arvaamaton, että voiko EU-Suomi laskea sen varaan, että sen yksi tärkeimmistä asejärjestelmistä ( ylläpito, asejärjestelmät, varaosat, huolto, päivitykset ) on seuraavat 30 vuotta sen varassa mitä USA:n presidentti milloinkin sattuu twiittaamaan ? Ikävää olisi, jos sinänsä suoritusarvoiltaan tehokasta järjestelmää ei uskallettaisi luottamuspulan vuoksi hankkia.