Maanantai 18.2.2019

Trump kiristää uhkaustaan: Löi pöytään rajun Kiina-listan Air Force Onessa

Jaa artikkeli:
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump kertoi toimittajille uusista tullisuunnitelmista presidentillisessä Air Force One -lentokoneessaan perjantaina.
|

Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset lisätullit ovat tulleet perjantaina voimaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa pidentää tullilistaansa entisestään.

Presidentti Trump uhkaa laajentaa kiinalaistuotteita koskevia tulleja kaikkeen maasta saapuvaan tavaraan. Perjantaina voimaan astuneet 25 prosentin tullit koskettavat molemmin puolin tuotejoukkoa, jonka vuotuinen tuontiarvo on noin 34 miljardin dollaria.

Trumpin mukaan seuraavat tullit laajenevat muutaman viikon sisällä 16 miljardin dollarin arvoiseen tuotejoukkoon, jonka jälkeen listalle uhataan lisätä tavaraa vielä 200 miljardin dollarin ja tämän jälkeen vielä noin 300 miljardin dollarin edestä.

- Eli kaikkiaan meillä on 50 plus 200 plus melkein 300 [miljardia dollaria], Trump totesi Kauppalehden mukaan toimittajille Air Force One -lentokoneessaan varhain perjantaina Suomen aikaa.

Aikaisemmin Trump on puhunut 50 miljardin dollarin tuonnin lisäksi kaksi kertaa 200 miljardin dollarin tuotejoukosta, yhteen 450 miljardin dollarin potista.

Kiina vei viime vuonna Yhdysvaltoihin tavaraa noin 500 miljardin dollarin edestä, joten tullit laajenisivat viime vaiheessa koskemaan kaikkea kiinalaistuontia.

Trumpin mukaan tullilistaa pidennetään vaiheittain, mikäli Kiina vastaa kaupparajoituksiin omilla tulleillaan.

Yhdysvallat vei Kiinaan tavaraa viime vuonna noin 130 miljardin dollarin edestä. On siten epävarmaa, miten Kiina vastaisi tulleihin, jos Trump lisäisi omalle listalleen tuotteita 200 miljardin dollarin tai tätäkin suuremman summan edestä.

Kauppasota käynnistyi perjantaina toden teolla, kun Yhdysvaltojen uhkaamat 25 prosentin lisätullit kiinalaistuotteille tulivat voimaan aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Lue myös: KL: Nyt se on sanottu, kauppasota alkaa – ”Yhdysvallat avaa tulen koko maailmaa vastaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Hirn

kiina suurimmaks osaks valmistaa länsimaallaisia tuotteita, palbon parempi pitkällä aika janalla ettei valmista, kyllä niitä ostaaan täälläkin tehdä. aikanaan nämäkin tullit luovat niitä työpaikkoja, joita ollaan kiinaan menetetty

Kalevi Salonen

Nyt sitten on jo ovella tilanne, jonka tuleminen on tiedetty mutta ajankohtaa ei. Eli kasvu-uskovaisten uskoa aletaan nyt koetella. Joka tapauksessa olisi hyvä, jos väistämättömään talouden kierrosten laskemiseen mentäisiin nyt ennen kuin se olisi täysin hallitsematonta.

Pasi Anttila

Ei asioita maailmassa voi noin hoitaa. Nämä nykyiset kauppapoliittiset sopimukset on joskus neuvoteltu, ei yksipuolisesti saneltu. Jos Trump nyt kokee että muut lypsää hänen maataan olisi oikea reitti avata neuvottelut eikä aloittaa järjetöntä kauppasotaa.
Kauppasotaa jossa hän menettää kasvonsa joutuessaan perääntymään.
Totalitaaristen valtioiden etu näissä on se että se todella hallitsee kansaansa. Jos näyttää siltä että kiinalaiset kärsivät tästä kauppasodasta on hallituksella keinot pitää kansa ruodussa. Trumpilla samaa keinovalikoimaa ei ole.

Toiseksi kun Kiina alkaa myymään jenkkien velkapaereita nousee jenkkikorot joka haittaa niin kuluttajia ja yrityksiä, vähentää tuotantoa, kulutusta, lisää työttömyyttä.
Tässä tilanteeessa Trump joutuu perääntymään ja voi todeta että heidän suurvalta-asemansa on saanut ison kolauksen.
Ehkä maailma sitten näkee ettei populisitien yksinkertaisilla poliittisilla ohjelmilla monimutkaista maailmaa johdeta.

Harri Tapani

"Toiseksi kun Kiina alkaa myymään jenkkien velkapaereita"

Saas näkee, löytyiskiö sellaisille papereille ostajia...

https://www.uusisuomi.fi/raha/253082-kl-nyt-se-sanottu-kauppasota-alkaa-...

Tosin Kalle Isokallio kuvasi mahdollisia seurauksia jo vuonna 2008 muutenkin mielenkiintoisessa kirjoituksessaan:

"Viimeistään silloin kun ulkomaiset sijoittajat ryhtyvät joukolla realisoimaan USA:n keskuspankin velkapapereita ja alkavat vaihtaa niitä europohjaisiin papereihin, rahamarkkinoiden vapaudellekin annetaan huutia."

https://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200804217546403_ko.shtml