Perjantai 24.5.2019

EU-komissio mätkäisi jättisakon Googlelle: 4,34 mrd.€ – ”Vastoin kilpailusääntöjä”

Luotu: 
18.7.2018 14:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Euroopan komissio on antanut teknologiajätti Googlelle 4,34 miljardin euron sakon johtavan markkina-aseman väärinkäytöstä matkapuhelinten käyttöjärjestelmiin liittyen.

Komission mukaan Google on asettanut vuodesta 2011 laittomia rajoituksia Android-laitteiden valmistajille ja matkaviestinoperaattoreille vakiinnuttaakseen määräävän asemansa hakukonemarkkinoilla.

Kilpailupolitiikasta vastaavan komissaarin Margrethe Vestagerin mukaan mobiiliyhteyksien osuus globaalista internetliikenteestä on nykyään yli puolet.

–Tämä on muuttanut miljoonien eurooppalaisten elämää. Käsiteltävänä olevassa asiassa on kyse kolmesta rajoitustyypistä, jotka Google on asettanut Android-laitteiden valmistajille ja verkko-operaattoreille varmistaakseen, että internetliikenne ohjautuu Android-laitteissa Googlen hakukoneeseen, Vestager sanoo komission tiedotteessa.

Komissio korostaa, että Google on vaatinut, että Android-laitteiden valmistajat esiasentavat Googlen hakukoneen ja Googlen Chrome-selaimen, jotta ne saisivat lisenssin Googlen Play-sovelluskauppaan. Lisäksi Google on komission mukaan maksanut suurille valmistajille erityisiä maksuja sillä ehdolla, että ne asentavat yksinomaan Google Search -sovelluksen.

Lisäksi yhtiö on estänyt valmistajia, jotka haluavat esiasentaa laitteisiin Googlen sovelluksia myymästä yhtään mobiiliälylaitetta, jossa käytetään vaihtoehtoista versiota Android-käyttöjärjestelmästä.

–Google on näin käyttänyt Androidia välineenä vakiinnuttaakseen hakukoneensa määräävän aseman. Nämä käytännöt ovat vieneet kilpailijoilta mahdollisuuden innovoida ja kilpailla omilla ansioillaan. Ne ovat evänneet eurooppalaisilta kuluttajilta todellisen kilpailun hyödyt tärkeillä mobiilimarkkinoilla. Tämä on vastoin EU:n kilpailusääntöjä, Vestager jatkoi.

Google kieltää väärinkäytökset. Yhtiön mukaan komissio on määritellyt markkinan väärin sekä tehnyt vääriä tulkintoja kuluttajakäyttäytymisestä.

EU on tutkinut Googlen käytäntöjä jo vuosia. Tutkinta on jakautunut kolmeen osaan: verkko-ostoksiin liittyviin hakutuloksiin, siihen, onko yhtiö epäreilusti estänyt kilpailijoitaan verkkosivuilla, jotka ovat käyttäneet Googlen hakupalkkia ja mainoksia sekä siihen, ovatko yhtiön Android-käyttöjärjestelmän rajoitukset estäneet kilpailua.

Jaa artikkeli: