Maanantai 20.5.2019

Suomen velka väheni – ei enää riko EU-sääntöä

Luotu: 
20.7.2018 13:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Suomen velkasuhde on kääntynyt jälleen EU-ehdot täyttävälle tasolle.

Eurostatin tuoreen tilastojulkistuksen mukaan julkisyhteisöjen velka laski vuoden ensimmäiselle neljänneksellä 59,8 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vielä viime vuoden lopulla velkaa oli 61,3 prosenttia bruttokansantuotteeseen nähden.

Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan velan ja bruttokansantuotteen suhde ei saisi ylittää 60 prosenttia. 28 nykyisestä jäsenmaasta tasan puolet eli 14 täyttää ehdon. Eniten velkaa maan talouden kokoon on Kreikalla, jolla julkista velkaa on 180 prosenttia BKT:hen verrattuna.

Julkisyhteisöjen velan määrä väheni noin kahdella miljardilla eurolla noin 135 miljardiin euroon.

Eurostat mittaa niin sanottua julkisyhteisöjen EDP-velan määrää. Valtionkonttorin mukaan varsinaista valtionvelkaa oli kesäkuussa 104,3 miljardia euroa.

Valtion EDP-velkaan luetaan mukaan valtionvelan lisäksi väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ERVV:n myöntämät lainat avunsaajamaille, johdannaissopimuksiin liittyvät saadut käteisvakuustalletukset, ydinjätehuoltorahaston pääoma, valtion elinkaarihankkeiden investoinneista syntyneet velat, kierrossa olevat kolikot ja EU-komission talletukset.

Jaa artikkeli: