Torstai 23.5.2019

Donald Trumpin uusin uhkaus puhuttaa Suomessakin: ”Olisi kovaa kauppasotaa”

Luotu: 
21.7.2018 15:31
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
    Donald Trump on valmis asettamaan tuontitulleja kaikille kiinalaisille tuotteille.
|

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin perjantainen uhkaus uusista tullimaksuista voi tarkoittaa laajamittaista kauppasotaa. Trump sanoi olevansa valmis asettamaan tuontitulleja kaikille kiinalaisille tuotteille.

–Presidentti Trump uhkasi eilen laittaa koko Kiinan USA:n viennin rankaisutullien alle. Kokoluokka on noin 500 miljardia dollaria. Toteutuneet ja jossakin vaiheessa uhatut tullit ovat nyt vajaat 40 prosenttia koko USA:n tuonnista. Olisi kovaa kauppasotaa, kun odotettavissa myös isot vastareaktiot, Murto kommentoi Twitterissä.

Hänen mukaansa seuraava tärkeä käänne asiassa voidaan nähdä ensi keskiviikkona, jolloin Trump tapaa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin.

–Seuraava tärkeä päivämäärä on 25.7, kun Juncker neuvottelemassa presidentti Trumpin kanssa Washingtonissa. Nähdään mihin suuntaan EU-USA kauppasota etenee. EU ei ole suosittu presidentin eikä republikaanien silmissä.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel varoitti perjantaina laajamittaisesta kauppasodasta ja sen vaikutuksista talouteen. Merkel väläytti samalla myös mahdollisia vastatoimia eurooppalaisille autoille määrätyille tullimaksuille.

–Tämä kaikki tarkoittaisi todellista vaaraa monien maailman ihmisten vauraudelle. EU pohtii parhaillaan vastatoimia, mutta se olisi ehdottomasti huonoin ratkaisu, hän totesi Financial Timesin mukaan.

Luottoluokittaja DBRS nosti aikaisemmin lauantaina protektionismin esiin suurimpana Suomen talouden riskinä tällä hetkellä.

–Talousnäkymien pääasiallinen riski on protektionismin laajeneminen ja sen vaikutus edelleen suotuisaan suhdanteeseen. Protektionismi saattaa vaikuttaa Suomen vientiin maailman kaupan hidastumisen kautta.

Citibank arvioi omassa katsauksessaan perjantaina, että tullimaksujen vaikutus on tähän asti ollut "kohtalainen". Citibankin mukaan Yhdysvaltain talous kärsii, jos se asettaa uusia tullimaksuja, ja Kiina jälleen vastaa omilla tulleillaan. Lisäksi USA voi Citin mukaan kärsiä tilanteen aiheuttamasta valuuttakurssien vaihtelusta ja Kiinan ja kehittyvien markkinoiden ongelmista. USA:n riskeinä ovat pankin mukaan myös yritysten investointien väheneminen ja mahdolliset virheet maan talouspolitiikassa tai rahapolitiikassa.

Lue myös: 

Luottoluokittaja varoittaa poliittisesta riskistä Suomessa: ”Vain ohut enemmistö”

Trump kiristää uhkaustaan: Löi pöytään rajun Kiina-listan

Autojärjestön laskelma: Trumpin tuontitullit osuisivat pahasti autonostajiin USA:ssa

Jyrki Kataiselta tiukka vastaus Donald Trumpille: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Risto Murto täysin oikeassa varoituksineen. Ongelmana on, ettei Trump ymmärrä kansainvälisen kaupan pelisäännöistä ja suhteellisen kilpailukyvyn teoriasta ilmeisesti mitään. Ja tietämättömyys ajaa sitten seurauksiin, joita voi vain kuvitella.

Sami Rinta-Mänty

Tai sitten Trumpilla on paremmat neuvonantajat kuin Ilaskivellä... Trump tuskin tekee näitä päätöksiä ilman kuulematta melkoista määrää ekonomisteja ja muita asiantuntijoita. Eiköhän siellä nämä Ilaskivenkin mainitsemat teoriat ole tiedossa. Jos vanhat konstit eivät pure niin pitää kokeilla jotain uutta.

Jouni Borgman

Jos muuta keinoa kaupan epätasapainon korjaamiseen ole, niin tullit tepsivät varmasti. Kaupan volyymin pieneneminen aiheuttaa tietenkin ilkeän takapotkun myös kotimaassa. Olisiko Trumpin ajatuksena elvyttää USA:n sisämarkkinoita, jotka kuitenkin ovat jättiläismäiset.

Onhan Suomessakin käytössä rankaisutullien tapainen järjestelmä. Sitä kutsutaan arvonlisäveroksi ja sillä rankaistaan kotimaista kuluttajaa tekemättä eroa koti- ja ulkomaisen hyödykkeiden väliltä.

Juri Saltbacka

America first alkaa näkyä aika rajusti Trumpin politiikassa. Tämä ei tietenkään tiedä hyvää EU:lle tai muille. Solidaarisuuden ja vapaan markkinan puute ajaa meidät kohta kaikki ajattelemaan omaa napaa ja siinä Suomi ei enää pärjää ilman EU:ta. Nyt EU vahvaksi ja toivottavasti Juncker osaa laittaa Trumpille trumpetin kurkkuun. Game on

veli leppäjuuri

Varmasti aika lähellä totuutta tai juuri noin. Vapaata kilpailua pelkäävät suomalaiset instituutiot, takuumiehinään hallintopaikoistaan nautiskelevat poliittiset päättäjät, ovat kauhuissaan kun kilpailua halutaan avata, ilman heidän teeskentelevän ylivertaista olemustaan.

veli leppäjuuri

Varsin ihmeellisiä ja vanhanaikaisia kommentteja asiasta, joskin politiikot ovat jääneet sinne jonekin eiliseen makaamaan, kuten Ilaskiven kirjoituksesta voi päätellä.
Trumppi ja USA osaavat ennakoida tulevat muutokset maailman taloudessa, ja sen myötä tulevat jatkossakin pärjäämään.