Maanantai 20.5.2019

”Kauppasota on nyt todellisuutta”

Luotu: 
22.7.2018 09:32
Päivitetty: 
22.7.2018 09:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    G20-maat kokoontuvat Argentiinassa.
|

Yhdysvaltojen tuontitullit ovat nousemassa pääaiheeksi G20-maiden kokouksessa Argentiinassa. Yhdysvallat on asettanut tuontitulleja niin EU-maista kuin Kiinasta USA:han tuotaville tuotteille. Lisäksi presidentti Donald Trump on uhannut Kiinaa uusilla tulleilla.

–Kauppasota on nyt todellisuutta. Yhdysvaltain nykyinen kauppapolitiikka, joka perustuu yksipuolisille tullimaksuille on kuin viidakon laki, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kommentoi BBC:lle.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz puolestaan totesi, ettei Trumpin EU:n kauppapolitiikkaan kohdistamalla arvostelulla ole perusteita.

–Me kaikki vaurastumme vain, jos teemme yhteistyötä, hän sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin puolestaan on Argentiinassa puolustanut tuontitulleja ja kehottanut EU:ta ja Kiinaa avaamaan markkinansa vapaalle kilpailulle.

–Minun viestini on hyvin selkeä, se on sama viesti, jota presidentti kertoi G7-kokouksessa: jos Eurooppa uskoo vapaakauppaan, olemme valmiit allekirjoittamaan vapaakauppasopimuksen, hän sanoi BBC:lle.

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin perjantainen uhkaus uusista tullimaksuista voi tarkoittaa laajamittaista kauppasotaa. Trump sanoi olevansa valmis asettamaan tuontitulleja kaikille kiinalaisille tuotteille.

–Presidentti Trump uhkasi eilen laittaa koko Kiinan USA:n viennin rankaisutullien alle. Kokoluokka on noin 500 miljardia dollaria. Toteutuneet ja jossakin vaiheessa uhatut tullit ovat nyt vajaat 40 prosenttia koko USA:n tuonnista. Olisi kovaa kauppasotaa, kun odotettavissa myös isot vastareaktiot, Murto kommentoi lauantaina.

Hänen mukaansa seuraava tärkeä käänne asiassa voidaan nähdä ensi keskiviikkona, jolloin Trump tapaa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on varoittanut laajamittaisesta kauppasodasta ja sen vaikutuksista talouteen. Merkel on myös väläyttänyt mahdollisia vastatoimia eurooppalaisille autoille määrätyille tullimaksuille.

Luottoluokittaja DBRS nosti kauppasodan lauantaina Suomen talouden suurimmaksi riskiksi tällä hetkellä.

Lue lisää:

Donald Trumpin uusin uhkaus puhuttaa Suomessakin: ”Olisi kovaa kauppasotaa”

Luottoluokittaja varoittaa poliittisesta riskistä Suomessa: ”Vain ohut enemmistö”

Trump kiristää uhkaustaan: Löi pöytään rajun Kiina-listan

Autojärjestön laskelma: Trumpin tuontitullit osuisivat pahasti autonostajiin USA:ssa

Jyrki Kataiselta tiukka vastaus Donald Trumpille: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Kiina ja Kaukoidän maat tuottavat ja tuovat jo lähes kaikki vaatteet ja kulutustavarat länteen.
Afrikka ja osin Kauko- ja Lähi-idän maat tuottavat elintasopakolaiset, rikokset, kaaoksen ja sodat.

Mitä meille itsellemme jää tehtäväksi?
Elättäjän ja moralistin opettajan rooliko? Se ei juurikaan elätä kansoja, eikä ketään. Tai elättää niin kauan kuin lainoittajilla on halua tai kykyä lainoittaa velkaantuvaa länttä.
Ruoan tuotantoko? Palataanko Euroopassa ja lännessä agraariyhteiskuntiin kanakasvattajiksi?
En kysy tätä halveeratakseni kanankasvatusta, vaan onko meillä haluja ja valmiuksia siihen? Enää!
Vai mitä muuta? En keksi, mutta ehkä "viisaammat" EU;ssa tietävät kun väittävät meidän kaikkien vaurastuvan.

Täysin vapaa vapaakauppa on kuin tuli, hyvä renki, mutta huono isäntä! Se ei palvele kansoja vaan harvaa eliittiä, joka sitä ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Se on fakta.

Arto Lähteelä

Globalisaatio on päättymässä.
Tuontitullit hillitsevät turhaa kulutusta.
Luonto kiittää.
Autoja on maailmassa niin paljon, jotta niiden tuotanto voitaisiin lopettaa kokonaan muutamaksi vuodeksi.
Kyllä olisi tulijoita sen jälkeen työhön hoivapalveluihin.

Ari Ohvo

Kyllä on kamalaa kun ulkomaalaiset ovat vieneet kaikki Ameriikan työpaikat! Nytkin työttömyys on Ameriikassa peräti neljä prosenttia. Jos työpaikat saadaan takaisin niin aiheutuu työvoimapula, jota ehkäisemään ei voida ottaa maahanmuuttajia koska Trump on sulkenut rajat. On hyvin loogista tämä Trumpin ajattelu.

Harri Tapani

Amerikan, tässä USA:n työpaikat ovat muuttuneet, niitä tilastoidaan kuten Euroopassakin nykyään, töitä riittää, pätkätöitä joilla ei tule toimeen, ei edes kaden-kolmen työpaikan avulla, aiheesta on kirjojakin, haulla "Working poor" löytyy aiheesta enemmänkin juttua.

Yhdessä kirjassa ihmeteltiin että mikä se sellainen economy booming on jossa vain asunnottomien suojien ja soppakeittiöiden määrä Yhdysvalloissa kasvaa. Otsikko oli:

"The myth of America’s “booming economy”

https://www.uusisuomi.fi/raha/251944-suomalainen-asiantuntija-donald-tru...

Petri Kivenheimo

Ote artikkelista:

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin puolestaan on Argentiinassa puolustanut tuontitulleja ja kehottanut EU:ta ja Kiinaa avaamaan markkinansa vapaalle kilpailulle.

–Minun viestini on hyvin selkeä, se on sama viesti, jota presidentti kertoi G7-kokouksessa: jos Eurooppa uskoo vapaakauppaan, olemme valmiit allekirjoittamaan vapaakauppasopimuksen, hän sanoi BBC:lle.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

– Onkohan kukaan EU:n puolelta kommentoinut tätä millään tavoin?