Maanantai 17.6.2019

Asuntovelalliset saavat jännittää edelleen: ”Joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen”

Luotu: 
29.7.2018 11:31
Päivitetty: 
29.7.2018 11:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mario Draghi.
|

Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi toisti torstaina arvionsa, jonka mukaan EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan ainakin kesän 2019 yli.Lausunto jätti silti paljon tulkinnanvaraa.

–Odotamme ohjauskorkojen pysyvän nykytasollaan ainakin kesän 2019 yli ja joka tapauksessa niin kauan kuin on tarpeen sen varmistamiseksi, että inflaatio palautuu edelleen kestävästi lähemmäksi hieman alle kahta prosenttia keskipitkällä aikavälillä, Draghi sanoi.

Ekonomistit odottavat yleisesti, että EKP nostaa ohjauskorkoaan syys-lokakuussa 2019, eli samoihin aikoihin kuin Draghin kausi pääjohtajana päättyy. Esimerkiksi Nordea odottaa kuitenkin ohjauskoron nostoa vasta ensi vuoden joulukuussa.

Samaa odottaa myös muun muassa hollantilainen ABN Amro.

–Odotamme edelleen, että inflaatiotilanne huomioonottaen EKP nostaa korkoa joulukuussa 2019, eli hieman myöhemmin kuin mitä se nyt antaa ymmärtää, tutkimusjohtaja Nick Kounis kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan.

Epävarmuutta aiheuttaa se, että lähteet EKP:n sisältä kertovat koroista päättävän neuvoston olevan erimielinen korkopolitiikasta. Reutersin tietojen mukaan korko saattaakin nousta jo ensi vuoden heinäkuussa.

Nordean päästrategi Jan von Gerich varoitti jo ennen EKP:n kesäkuun kokousta, että korkomuutoksella tulee olemaan suuri merkitys Suomessa.

–Suomessa vaihtuvakorkoisten lainojen osuus asuntolainoissa on euroalueen kärjessä, joten korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin. Lisäksi Suomen herkkyyttä lisää talouden avoimuus: euroalueen kasvunäkymien heikentyminen esimerkiksi Italiasta johtuvan epävarmuuden takia löisi Suomeen kovaa vientisektorin kautta, hän sanoi.

Ekonomistit ovat varoitelleet myös siitä, että asuntolainojen viitekorkoina yleisesti käytetyt euribor-korot lähtevät nousuun jo ennen EKP:n ensimmäistä koronnostoa. Suomalaisten asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor oli perjantaina -0,179 prosentissa.

Lue myös: Asuntovelallisille tärkeä ennuste julki: ”Syyskuussa 2019”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

EKP aiheutti eurovaltioiden laajamittaisten joukkolainojen oston myötä tilanteen, jossa rahapoliittinen elvytys yhdistettynä nollakorkoon on aiheuttanut mm. asunto-osakkeiden kallistumista. Tämä altistaa hintakuplan syntymiseen. Paikallista kuplaa emme pääse torjumaan, koska EKP omistaa rahan. Tuskinpa tätä monikaan ajatteli, kun Suomi-neito meni mukaan euroon ”keittiön kautta.”

Mitä jännittämiseen tulee, niin Veikko Lavin laulu ”Ota löysin rantein” toivottavasti lieventää jännitystä.

https://www.youtube.com/watch?v=l5Me9bhVc2Q

Pasi Käyhkö

Markka-aikana korkeat korkokulut olivat myös asunnon hankkimiskuluja nostava tekijä. Silloin ottolainauskorot laukkasivat 6-18%:n välillä. Lisäksi Suomen markka ei ollut oikein missään päin maailmaa noteerattu ja arvostettu valuutta.