Torstai 23.5.2019

Italialaisministerin yllättävä tuki eurolle hämmentää: ”Monta kysymysmerkkiä”

Luotu: 
1.8.2018 16:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian pääministeri Giuseppe Conte (vas.) ja valtiovarainministeri Giovanni Tria ovat joutuneet vakuuttamaan maan sitoutumista euroon.
|

Italian valtiovarainministeri Giovanni Tria ilmoitti yllättäen keskiviikkona tukevansa euroalueen tiukempaa yhteistyötä.

Tria tapasi Roomassa Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Mairen ja ministerin ilmoittivat yhteisessä lausunnossaan ajavansa yhtenäisempää pankkiunionia ja euroalueen yhteistä budjettia.

Bloombergin arvion mukaan Trian lausunnon tarkoitus on rauhoittaa sijoitusmarkkinoita, joilla on hermoiltu Italian hallituspuolueiden kommentteja maan euroerosta.

Viime viikolla myös pääministeri Giuseppe Conte joutui vakuuttamaan Italian pysyvän eurossa.

–Olen populisti, mutta Euroopan yhteisvaluutta ei ole mitenkään kyseenalainen. Ei minuelle eikä johtamalleni hallitukselle, hän sanoi Corriere della Seralle.

Markkinoilla on huhuttu myös valtiovarainministeri Trian eroaikeista. Hän on ajautunut törmäyskurssille Viiden tähden liikkeestä tulevan varapääministeri Luigi Di Maion ja Legaa edustavan varapääministeri Matteo Salvinin kanssa, koska pitää näiden vaalien alla lupaamia perustuloa ja tasaveroa mahdottomina toteuttaa.

Sijoittajat hermoilevat euroeropuheiden lisäksi juuri perustulon, tasaveron sekä Salvinin lupaileman eläkeuudistuksen takia. Tilannetta ei auta Italian hallituksen tempoileva politiikka.

–Italian kesäkuussa valtaan nousseen hallituksen kunnianhimoinen talouspolitiikan agenda on nostanut maan velkatilanteen uudelleen huomion kohteeksi, vaikka hallituksen todellisista aikeista onkin ilmassa monta kysymysmerkkiä, varainhoitotalo Pictet’n Euroopan-ekonomisti Nadia Gharbi ja korkostrategi Lauréline Chatelain kirjoittavat katsauksessaan keskiviikkona.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Joskus tuota on Suomessakin laskettu, euroasioita:

"Eu-politiikan ansiosta valtion velan korkoihin mennyt 70 miljardia euroa "

http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142027-eu-politiikan-ansios...

Myös lukua 99,537 miljardia EU:n hintalapuksi Suomelle on laskeskeltu, toistaiseksi. Miten lienee Italian tilanne, YLE:ltä tuli mainiossa dokumentissa takavuosina myös maan tilanteesta varsin laadukas juttu.

http://vintti.yle.fi/ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/konkurssivaltio.html

Riitta Anttila

Totta kai Italia haluaa tiukempaa yhteistyötä ja jopa yhteistä budjettia. Joutuisimme Kreikan velkojen maksun lisäksi huolehtimaan myös Italian rahatilanteesta. Ranskan taloustilanne on myös hyvin huono, rahaa tarvittaisiin sinnekin. Presidentti Macron ajaa myös kiivaasti tiivimpää yhteistyötä, myöa yhteistä valtionvarainministeriä.
Ei ole vaikea tajuta mistä on kyse, tyhmiä taas jymäytetään.