Lauantai 25.5.2019

Sähkön hinnassa kova nousu – 58% kalliimpaa kuin viime kesänä

Luotu: 
3.8.2018 10:31
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
|

Faktakulma

Sähkön spot-hinta
 
Raaka markkinahinta Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolissa.
 
Hinnassa ei ole mukana sähkönmyyjän toimintakustannuksia, kuten alkuperäsertifikaatteja, Fingridin toimitusmaksua, profiilikustannuksia tai esimerkiksi sähkönmyyjän askutusta tai asiakaspalvelua.
 
Kotitaloudet voivat ostaa pörssisähköä esimerkiksi kuukausi- tai tuntihinnoiteltuna.
 
Lähde: Nordic Green Energy

Futuurien perusteella sähkön raaka markkinahinta Nord Pool -sähköpörssissä voi pysyä korkealla koko loppuvuoden. Sateet ratkaisevat, miten käy. Nordic Green Energyn mukaan spot-hinta nousi heinäkuussa 6,7 senttiin kilowattitunnilta. Se on 58 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kuumuus ja sateiden puute on nostanut sähkön Suomen alueen spot-hinnan poikkeuksellisen korkealle, kun vesivarastojen pinnat laskevat. Pelkästään heinäkuussa oli hellepäiviä 27, ja Vaasan Klemettilässä päästiin 18. heinäkuuta 33,7 celsiusasteeseen.

–Vesivoiman hydrologinen tase on alhaalla. Se on miinus 20 terawattituntia tällä hetkellä, kertoo Vattenfallin sähkösalkun neuvonantaja Susanna Ikonen.

Vesivoimalat ovat rajoittaneet tuotantoaan. Ei tiedetä, milloin sateet alkavat helpottaa tilannetta.

Ydinvoimalatkin ovat joutuneet laskemaan tuotantoaan kuuman sään vuoksi. Yksiköiden tehoa lasketaan, jotta jäähdytysjärjestelmän poistoveden lämpötila pysyy laitoksen vesiluvan ehtojen rajoissa. Päälle tulevat vielä normaalit huoltoseisokit.

Sähköpulan takia Pohjoismaihin joudutaan tuomaan sähköä Saksasta Ruotsin kautta. Ikosen mukaan Saksan sähkö on kallista, ja siihenkin sää vaikuttaa.

–Saksan jokien vesi on alhaalla, joten voimaloihin joudutaan viemään hiiltä pienillä proomuilla useaan kertaan. Se nostaa rahtikustannuksia ja hiilen lopullista kustannusta. Saksassahan on edelleen 40 prosenttia tuotannosta hiilivoimalaitoksia.

Hiilen hinta on kaiken lisäksi muutenkin korkealla. Siihen vaikuttaa jopa kiinalaisten mukavuudenhalu.

–Hiili on globaalisti noteerattu, ja Kiinassa jäähdytyskysyntä ja ostoaktiivisuus ovat korkealla, Ikonen kertoo.

Tuulivoiman tarjonta on laskenut. Paahtavassa helteessä seisova ilma ei jaksa pyörittää turbiineja.

–On totta, että tuulivoiman saatavuus on ollut vähäisempää hellejakson aikana. Tuulivoimalla alkaa jo olla vaikutusta sähkön hintaan. Ei ehkä niinkään Suomessa, mutta Ruotsissa on enemmän tuulivoimatuotantoa.

Aurinkovoimatuotanto ei Ikosen mukaan vaikuta sähkön hintaan Pohjoismaissa. Etelä-Euroopassa sen tarjonta on ollut kohtalaisen hyvää.

Tulevat säät ratkaisevat, mitä sähkön hinnalle tapahtuu.

–Tämä on hyvin herkkä markkina, ja hinta reagoi hyvin nopeasti. Heti, kun viime viikolla sademääräennusteet nousivat, markkina on jonkun verran laskenut, Ikonen sanoo.

–Mutta jos katsoo futuurihintoja, jotka tavallaan ennakoivat sitä spot-hintaa ja mitä tuleman pitää, niin kuukausituotteet ovat todellakin joulukuulle asti hyvin kalliita. Se antaa sellaisen signaalin, että jos tulee kuiva ja kylmä syksy, kyllä on kalliit spot-hinnat.

–Valitettavasti tämä lähiajan hintatilanne heijastuu talvikvartaaleihin ja se nostaa vuosituotteita.

Faktakulma

Sähkön spot-hinta
 
Raaka markkinahinta Pohjoismaiden sähköpörssi Nord Poolissa.
 
Hinnassa ei ole mukana sähkönmyyjän toimintakustannuksia, kuten alkuperäsertifikaatteja, Fingridin toimitusmaksua, profiilikustannuksia tai esimerkiksi sähkönmyyjän askutusta tai asiakaspalvelua.
 
Kotitaloudet voivat ostaa pörssisähköä esimerkiksi kuukausi- tai tuntihinnoiteltuna.
 
Lähde: Nordic Green Energy
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, sähkö tehdään mm. ydinvoimalla, mutta se hinnoitellaan kalliimman mahdollisen tavan mukan tuottaa, eli myydään halpaa kalliilla, se on pörssitouhua se. Tästä oli jo 2000-luvun alkupuolella Esko Seppäsen plogauksissa juttua ja kuvausta.

Helsingin uustisissa tuoreempaa kuvausta hieman eri tavalla kerrottuna, otsikko kuitenkin jo kertoo paljon asiasta:

"Sähkön ostajaa huijataan joka päivä"

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/88286-sahkon-ostajaa-huijataan...

Mikko Toivonen

Minä energia ala taustaisena olen aina ollut sitä mieltä, että meidän ei olisi koskaan pitänyt mennä Nordpooliin mukaan, vaan rakentaa ona ylijäämäinen sähköntuotanto ydinvoimalla ja standby tai huippuvoima maakaasun varianttien kuten nykyisin myös LNG varaan.
Olisin pitänyt myös perusverkostoista Carunat ja Aurorat pois ja pitänyt ne yhteiskunnan hallinnassa määräävältä osin.
Silloin emme olisi tällaisessa rolstöhinnoittelukierteessä ja tuottaisimme puhdasta stabiilia sähköä jopa vientiin nimenomaan modernilla ja kaiken polttoaineen käyttävällä ydinvoiman viimeisimmällä moduuliteknologialla. Mikään ei estä sitä edelleenkään, mutta energiamarkkinallakin ovat meuhkaamassa omia eturyhmiään varjelevat hevosmiehet ja luomu metsänomistajat jotka oikeasti tuhoavat energiamarkkinan ja siinä ohess metsämme polttamalla niitä kun sitä pitäisi risuinakin käyttää korkemman jalostuksen raaka aineeksi.
Mutta miten saamme rationaalin järjen ja yhteisen edun palaamaan energia politiikkaankaan kun maamme hallituskin toimii mulle- sulle periaatteella ja viis veisaa valtakunna todellisista strategisista eduista kuten halvan ja stabiilin sähkö ylijäämän automaattisesti tuomista ulkolaisista energiaintensiivisen toiminnan operoijista

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #6

"Mutta miten saamme rationaalin järjen ja yhteisen edun palaamaan energia politiikkaankaan... "

Vaikea kysymys, olisi kai siihen vastauksiakin, mutta niitä sanottaisiin populismiksi yms. ja polittisesti epäkorrektejakin ne taitaisivat olla :P

Seppo Viljakainen

Muistammehan , että kiinteä hintaisilla sopimuksilla ( käsittääkseni noin 80% sähkösopimuksista ) ei tuo nousu vaikuta - ainakaan pikaisesti- sähkön hintaan ollenkaan.

Pörssisähkösopimuksissa vaikutus on , kun otetaan huomioon siirtohinnat ja sähkövero , vajaat 20 %.