Torstai 23.5.2019

Suomi aloitti paluun kolmen A:n kerhoon? ”Edellyttää, että myös seuraava hallitus jatkaa nykyisen uralla”

Luotu: 
4.8.2018 09:37
Päivitetty: 
4.8.2018 09:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Edellisen kerran Fitch muutti valtion luottoluokituksen näkymiä maaliskuussa 2016. Fitch laski tuolloin Suomen valtion luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta tasolle AA+.
|

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Suomen luottoluokitusnäkymät positiivisiksi. Luottoluokitus on edelleen ”AA+”.

Edellisen kerran Fitch muutti valtion luottoluokituksen näkymiä maaliskuussa 2016. Fitch laski tuolloin Suomen valtion luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta tasolle AA+ ja muutti luokituksen näkymät negatiivisista vakaiksi.

–Suomen keskipitkän aikavälin kasvumahdollisuudet ovat parantuneet, ja vuonna 2017 tehty kilpailukykysopimus saattaa parantaa niitä edelleen, luottoluokittaja sanoo raportissaan.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, että Suomi on nyt askeleen lähempänä paluuta kolmen A:n kerhoon Fitchin positiivisten näkymien myötä. 

–Positiivinen ura edellyttää, että myös seuraava hallitus jatkaa nykyisen finanssipolitiikan uralla eikä esimerkiksi sorru merkittäviin menojen lisäyksiin, kuten jotkut ovat esittäneet, hän kommentoi Twitterissä.

Myös Fitch sanoo, että finanssipolitiikan suunta ensi vuoden vaalien jälkeen on epävarma.

–Vaikka joissakin skenaarioissa finanssipolitiikka olisi (vaalien jälkeen) löysempää, hallitusta muodostettaessa riippuvaisuus perinteisiin keskustalaisiin puolueisiin luultavasti pitää kiinni nykyisen finanssipolitiikan suunnan jatkumisesta, luottoluokittaja toteaa. 

Danske Bankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki kuvailee luokitusnäkymien nostoa loistavaksi uutiseksi.

–Talouden hyvä tila näkyy myös julkisen talouden tilassa ja saa tunnustusta. Korot pysyvät alhaalla, Fitch odottaa seuraavan hallituksen jatkavan velkasuhteen laskua, hän tviittaa.

Suomen luottoluokitus putosi AAA-luokasta ensimmäisen kerran vuoden 2014 lokakuussa, jolloin S&P alensi sitä. Sen jälkeen Fitch alensi luokitusta maaliskuussa 2016 ja Moody’s saman vuoden kesäkuussa. Nyt Fitch on ensimmäinen, joka nosti luottoluokitusnäkymiä.

 

 

 

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Mitä nämä höpisee? Eihän hallitus määrää finanssipolitiikasta, vaan lähinnä EKP. Tietenkin hallituksella on erilaisia keinoja ohjailla pääomien virtoja eri kohteisiin. Voitaisiin puhua esimerkiksi finanssipiireille suotuisasta hallituspolitiikasta.
Sosiaalipoliittisesti arveluttavan menokuripolitiikan tai kovaotteisen työllisyyspolitiikan jatkamista kai näissä kommenteissa tarkoitetaan, mutta luulisi, että ammattilaiset käyttäisivät asioista niiden oikeita nimiä.

Harri Tapani

Asioista voidaan olla myös montaa mieltä tuon kuripolitiikan mielekkyydestä.

"Raportti: Suomi jäämässä hyvinvoinnissa jälkeen muista Pohjoismaista

BCG:n mukaan maat, jotka keskittyivät parantamaan kansalaistensa hyvinvointia, ovat myös toipuneet parhaiten vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä."

https://www.iltalehti.fi/talous/201807312201106710_ta.shtml

"Tiedot käyvät ilmi The Boston Consulting Groupin (BCG) laajan kansainvälisen The Sustainable Economic Developement Assessment (SEDA) -raportista, joka tarkasteli 152:ta maata 10 vuoden ajalt"

Markku Kesola

Pahinta meillä on, että verorahoja tuhlataan surutta Pohjois-Suomen maatalouteen...etelän tuotantoa ajetaan alas. Pohjoisessa rakennetaan uusia robottinavetoita ja raivataan uutta peltoa, jopa Lapissa...suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Salmivuori Petri

Tasa-arvoiset leikkaukset, jos niitä tehdään, ja hallituksen lopetettava ulkomaille rahan jako Yhden vertaisuudesta myös pidettävä kiinni. Nämä terveiset hallitukselle ja erikoisesti uudelle hallitukselle ja uusille päättäjille. Mä

Jaakko Aalto

Pitää myös muistaa, että siinä on se vahva edellytys, että seuraava hallitus jatkaa ....
Nykyisen opposition puheet viittaavat täysin muunlaiseen politiikkaan, joten hallituspohjan muuttuminen siihen suuntaan kyllä kaataa ne edellytykset ja saadaan taas kantaa huolta, että luottoluokitus säilyy edes nykyisellä tasolla.

Teppo Oikari

Meillä vaan tuijotellaan luottoluokituksiin kuilun partaalla kuseksiessa, kun Saksassa pohditaan jo kytkimen nostamista €urosta ja IMF:n pöydissä keskustelua käydään jo koko FIAT-järjestelmän boottaamisesta ja velkojen nollaamisesta.
Jenkkilässä oma touhunsa infosodan ja Trumpin käydessä FEDln kimppuun. Lisäksi Hedgerahastot luovät jo vetoa OIKEAA rahaa vastaan. No, Härmäläinen on hölmöläinen ja uskoo satuihin.