Tiistai 21.5.2019

Nobelistin tyly arvio kauppasodasta: ”Silloin Donald Trump on muuttanut maailmaa pysyvästi huonompaan suuntaan”

Luotu: 
5.8.2018 19:40
Päivitetty: 
6.8.2018 09:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Talousnobelisti Joseph E. Stiglitz ennustaa amerikkalaisten lopunkin tuen kaupapsodalle katoavan, kun he tajuavat kauppasodan pahimmassa tapauksessa johtavan työpaikkojen vähenemiseen.
|

Talouden nobelisti, Columbian yliopiston professori ja Roosevelt Instituutin pääekonomisti Joseph E. Stiglitz arvioi, että Yhdysvalloilla on suuri riski hävitä kauppasota Kiinaa vastaan.

–Kun maa lähtee sotaan, kauppasotaan tai muuhun sotaan, sen pitäisi olla varma siitä, että sillä on hyvät kenraalit, tarkoin määritellyt kohteet, selkeä strategia ja kansan tuki. Yhdelläkään maalla ei ole niin epäpätevä talouden tiimi kuin Trumpin hallinnolla ja amerikkalaisten enemmistö vastustaa kauppasotaa, hän kirjoittaa Project Syndicate –sivustolla.

Stiglitz ennustaa amerikkalaisten lopunkin tuen katoavan, kun he tajuavat kauppasodan pahimmassa tapauksessa johtavan työpaikkojen vähenemiseen.

–Ei vain Kiinan vastatoimien vuoksi, vaan myös siksi, että korkeammat tullimaksut nostavat amerikkalaisten vientituotteiden hintaa ja tekevät niistä vähemmän kilpailukykyisiä. Tämä kaikki voi johtaa dollarin vahvistumiseen, inflaation vauhdittumiseen ja keskuspankki Fed todennäköisesti nostaa ohjauskorkoja, hän ennakoi.

Stiglitzin mukaan maailma tulee joka tapauksessa muuttumaan kauppasodan vuoksi.

–Tulee enemmän epävarmuutta, vähemmän luottamusta kansainvälisiin lakeihin ja kovempia rajoja. Silloin Trump on muuttanut maailmaa pysyvästi huonompaan suuntaan.

Kiina ilmoitti perjantaina valmistelevansa vastatoimena 5–25 prosentin tuontitulleja amerikkalaistuotteille, joiden tuonnin arvo on 60 miljardia dollaria. Yhdysvaltain uusien tullimaksujen on määrä astua voimaan viimeistään ensi kuussa. Trump on vihjannut asettavansa lopulta kiinalaistuotteille suojatulleja jopa 500 miljardin dollarin tuonnin edestä.

Trump hehkutti tullimaksujen toimivuutta Twitterissä viimeksi nyt viikonloppuna.

–Tullimaksut todella toimivat. Jokainen maa maapallolla haluaa hyötyä USA:sta. Minä sanon, että verottakaa heitä tullimaksuilla. Jos he eivät halua maksaa, tehköön tuotteensa USA:ssa.

 

 

Amerikkalainen Citibank on jo aikaisemmin arvioinut, että tullimaksujen vaikutus on tähän asti ollut "kohtalainen". Citibankin mukaan Yhdysvaltain talous kärsii, jos se asettaa uusia tullimaksuja, ja Kiina jälleen vastaa omilla tulleillaan. Lisäksi USA voi Citin mukaan kärsiä tilanteen aiheuttamasta valuuttakurssien vaihtelusta ja Kiinan ja kehittyvien markkinoiden ongelmista. USA:n riskeinä ovat pankin mukaan myös yritysten investointien väheneminen ja mahdolliset virheet maan talouspolitiikassa tai rahapolitiikassa.

Päivitys 6.8. klo 9.59: Korjattu lausetta Kiinan tuontitulleista. Kiina ei ilmoittanut 60 miljardin dollarin tuontitulleista, vaan 5–25 prosentin tuontitulleista amerikkalaistuotteille, joiden tuonnin arvo on 60 miljardia dollaria.

Lisää aiheesta:

Kauppasota alkaa osua kuluttajiin: ”Emme voi olla vastaamatta markkinoiden muutokseen”

 Donald Trumpin uusin uhkaus puhuttaa Suomessakin: ”Olisi kovaa kauppasotaa”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Nobelisti Stiglitz on täysin oikeassa. Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Kauniisti sanoen ymmärtäväisillä ja ymmärtämättömillä ihmisillä on yhtäläinen äänioikeus.
Trump näyttää ottaneen amerikkalaiset ”vangiksi.” Hänen johdollaan maa näyttäisi joutuvan ennen pitkää kaaokseen.

Teppo Oikari

Trumpin toimet ovat täysin oikeasuuntaiset nykyisen velkaorjuuden lopettamiseksi sekä globaalin riistotalouden alasajamiseksi. Liian kauan liian moni ihminen on laiskistettu mitään tuottamattomalla jargonilla eläjäksi ja IOU velkamuuliksi. Toki tämä on katastrofi niille jotka eivät ole opetelleet tulemaan toimeen omillaan.

Ne, jotka tietävät omakohtaisesti mitä "Dire Staits" tarkoittaa eivät ole moksiskaan. Kädet omiin taskuihin ja kohti uusia myrskyjä!

Markku Nieminen

Olen täysin samaa mieltä! Täysin sääntelystä vapaa "vapaakauppa" on kuin tuli. Se tuhoaa kaiken! Kauppasota ja kahdenväliset kauppasopimukset ovat kaksi aivan eri asiaa. Jos haluamme täysin sääntelystä vapaata vapaakauppaa, kiina ja Kaukoidän maat tuottavat pian kaikki kulutustavarat ja käsittelevät kaiken velaksi elävän lännen pa**n, mm. muovijätteet. Mitä meille jää. Maataloustuotantoko ja moraalinvartijan rooliko meidät elättää kun velkaa ei enää saada?

Kukapa professori, ekonomisti ja poliitikko vastaisi edes näihin yksinkertaisiin kysymyksiin? Kun olemme saaneet tyydyttävät vastaukset näihin voimme kysellä lisää.

PS. Näistä asiantuntijalausunnoista loistaa poissaolollaan pitkän ajan ennusteet, jos kehityssuunta jatkaa tätä tietään ja vaihtoehtoiset kehityssuunnat ja niiden vertailu.

Nämä ovat kuin YLE;n uutiset ja ohjelmat, vain yksi totuus, jota tuetaan, joko julkaisemalla suoranaisia valheita, väritettyjä ja vääristeltyjä ohjelmia, salataan tietoa, jne, jne.

Markku Nieminen

Siis samaa mieltä Teppo Oikarin kanssa.

PS. Viime viikolla oli jossakin lehdessä, ettei jopa Uudessa Suomessa, jonkun professorin tai muun asiantuntijan lausunto, jossa hän oli vapaakaupan tuhoavuudesta täysin samaa mieltä allekirjoittaneen kanssa!!!????

Jouni Sirkiä

Tässä on kovaa kyytiä paisumassa historian suurin soppa, jonka USA tulee pitkässä juoksussa vääjäämättä häviämään. Tilanne tulee johtamaan kiihtyvään asevarusteluun ja vaatimuksiin asettua jommalle kummalle puolelle maailmankauppaa rasittavien protektoinistisen voimien pakottamana. Tässä asiassa Euroopan ei tulisi lähteä Trumpin tuhoontuomitulle ristiretkelle, vaan pyrkiä tasapainottamaan tilanne ja olla asettamatta mitään uusia tulleja kenellekkään.

Heikki Rosti

Ennen kuin Commander in chief sotaan lähti,hän kenraalinsa valitsi ja kauppasodan kenraalit tietävät ,mitä tekevät ,demarinobelistit tietysti eivät näemmä tiedä tai eivät tunnusya tietävänsä.Leppoisaa syksyä ja uusia offensiiveja lännen suunnalta.