Maanantai 20.5.2019

”Häiritsevä lampaankakka” tuhosi festivaalin: Työntekijöiltä meni palkka ja lipun ostaneilta rahat – näin sotku hoituisi Suomessa

  • Kuva: EPA
    Kuva
    Kuvituskuva. Kuvan lampaat eivät liity tapaukseen.
|

Englannin Bristolissa ensimmäistä kertaa järjestettävä Another World -festivaali on peruttu, eikä lipun ostanut festivaaliyleisö saanut rahojaan takaisin. Suomessa vastaavaa ei voisi tapahtua.

Festivaalin oli määrä alkaa kuluneena viikonloppuna, mutta järjestäjien mukaan se siirretään ensi vuoteen.

Järjestäjät kertoivat Facebook-päivityksessään, ettei festivaalia ole enää lupaa pitää sille varatulla Washingpoolin maatilalla ”häiritsevän lampaan ulosteen” ja edelleen paikalla olevan karjan vuoksi.

Kielto tuli järjestäjien mukaan ylemmältä tasolta, maan terveys- ja turvallisuusviranomaisilta. Viranomaisten mukaan lampaankakka aiheuttaa potentiaalisen terveysriskin leiriytyjille, leikkiville lapsille ja piknikkiä nurmialueilla pitäville.

Perumisesta seurasi oitis vaatimuksia korvauksista, mutta festivaalijärjestäjä ilmoitti, ettei se aio palauttaa rahoja. Lain mukaan lippuja ei voi vaihtaa tai perua, ellei festivaalia peruta. Jos ulkofestivaali perutaan haitallisen sään, terrorismin tai muiden järjestäjien kontrollin ulkopuolella olevien syiden vuoksi, ei hyvityksiä tarvitse tehdä.

Myös työntekijät jäivät ilman palkkaa. Yksi työntekijä ilmoitti Facebookissa saaneensa palkan vain 50 työtunnilta, sillä hänen palkanmaksunsa perustui sopimuksen mukaan lippumyynnin tuloihin.

Washingpoolin maatilan oman lausunnon mukaan heidän peltonsa eivät olleet valmiita festivaalia varten, mutta he tarjosivat useita vaihtoehtoisia peltoja ja varastoja tapahtuman tiloiksi. Maatila yritti järjestää asiaa festivaalien pääjärjestäjän kanssa, mutta he eivät saaneet tältä vastausta.

Suomessa elinkeinonharjoittaja kantaa riskin

Suomessa vastaavaa ei voisi Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tapahtua. Apulaisjohtaja Katri Väänäsen mukaan lähtökohtana on se, että tapahtuman peruuntuessa lipun hinnan saa takaisin.

–Vaikka tapahtuma peruuntuisi ylivoimaisen esteen vuoksi, tulee palvelun hinta maksaa takaisin kuluttajalle. Muita kuluja esimerkiksi matkoista tai majoituksista ei tarvitse korvata, Väänänen kertoo.

Hänen mukaansa järjestäjistä riippumaton este ei ole syy olla palauttamatta rahoja, sillä elinkeinonharjoittaja kantaa Suomessa riskin toiminnastaan. Siitä, mikä on ylivoimainen este, ei ole olemassa tarkkaa lainsäädäntöä.

–Jos käy niin, että tapahtuma perutaan eikä lipun hintaa palauteta, kannattaa olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan ja sen jälkeen kuluttajariitalautakuntaan. Jos lippu on ostettu luottokortilla, tulee kääntyä luottokorttiyhtiön puoleen, jolloin he korvaavat menetetyn summan.

Jaa artikkeli:

Kommentit