Keskiviikko 12.12.2018

Käytettyjen autojen tuonti kasvaa räjähdysmäisesti – Ruotsi ohittanut Saksan suosikkimaana

Jaa artikkeli:
  • Kuva: Alma Media / Kauppalehti
    Kuva
    Käytettyjä autoja tuodaan ulkomailta Suomeen koko ajan enemmän.
|

Suomeen tuodaan tänä vuonna ennätyksellinen määrä käytettyjä henkilöautoja ulkomailta. Autoalan ennusteen mukaan tuonti nousee noin 37 000 autoon. Heinäkuun loppuun mennessä autoja oli tuotu jo 20 200. Viime vuonna käytettyjä henkilö- autoja tuotiin 29 368 kappaletta.

Aiempi ennätys on vuodelta 2003, jolloin autoja tuotiin 31 944.

–Tänä vuonna noin puolet käytetyistä autoista on tuotu Ruotsista. Lähes koko kasvu johtuu tästä Ruotsin tuonnin kasvusta, kertoo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskuksesta.

Kalenojan mukaan tuontia vauhdittaa Ruotsin kruunun edullinen kurssi suhteessa euroon.

–Lisäksi Ruotsissa on viime vuosina myyty erittäin paljon uusia autoja. Autoja vapautuu runsaasti myös leasingista, ja käytetyistä autoista on siellä ylitarjontaa. Autoja viedään Ruotsista muuallekin kuin Suomeen, Kalenoja kertoo.

Ruotsissa rekisteröitiin viime vuonna ennätysmäärä uusia autoja, lähes 380 000 kappaletta. Samaan aikaan Suomessa henkilö- autoja ensirekisteröitiin alle 119 000 kappaletta.

Ruotsin käytettyjen autojen valikoima sopii myös suomalaisten makuun. Volvo ja Volkswagen ovat ruotsalaisten suosikkeja.

Ruotsissa myydään uutena runsaasti myös saksalaisia premiumautoja Audia, BMW:tä ja Mercedes-Benziä. Suomessa nämä merkit eivät ole kaikkein myydyimpiä uusia autoja, mutta toisaalta käytettynä erittäin kysyttyjä. Aiempina vuosina suosituimpia tuontiautoja ovatkin olleet esimerkiksi Mercedes-Benz, BMW ja Volvo.

Myös ruotsalaisautojen varustetaso vastaa varsin hyvin suomalaisten vaatimuksia.

Ruotsi meni tuontimaana ensimmäisen kerran Saksan ohi viime vuoden joulukuussa.

–Saksan tuonti on hieman vähentynyt viime vuosina. Sen osuus tänä vuonna tuoduista käytetyistä on noin kolmannes, Kalenoja kertoo.

Käytettynä tuotujen autojen keski-ikä on noin yhdeksän vuotta. Ruotsista tuodaan hieman uudempia autoja, niiden keski-ikä on noin kahdeksan vuotta.

–Pääosa autoista, noin 60 prosenttia, on dieselkäyttöisiä. Tuonti- autojen verotusarvo on keskimäärin noin 20 000 euroa ja keskimääräinen autovero noin 5 000 euroa.

Käytettynä maahantuoduista autoista noin 80 prosenttia päätyy suoraan yksityishenkilölle joko yksityishenkilön tai tuontiin erikoistuneen yrityksen kautta ja noin 20 prosenttia autoliikkeiden myyntiin.

Valtio kantaa käytettynä maahantuotavista autoista autoveroa, mutta arvonlisävero jää auton ensirekisteröintimaahan. Kalenoja laskee, että valtio menetti käytettyjen henkilöautojen tuonnin takia viime vuonna noin sata miljoonaa euroa alv-tuloja.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: