Maanantai 20.5.2019

SAK lyttää veroalennuspuheet: Eivät palkansaajatkaan rakasta veroja, mutta nykytilanteessa hölmöä

Luotu: 
8.8.2018 16:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n mielestä valtion budjetissa ei ole tilaa veroasteen alentamiselle ensi vuonna. Esimerkiksi hallituspuolue siniset on pitänyt esillä puhetta jopa 200–300 miljoonan euron verokevennyksistä palkansaajille.

Palkkaverotuksen laskua tärkeämpänä SAK pitää nykytilanteessa Suomen talouden puskurien jälleenrakentamista.

–Palkansaajatkaan eivät rakasta veroja, mutta ihmiset ymmärtävät hyvinvointivaltion rahoituksen edellyttävän riittäviä verotuloja. Verokevennysten toteuttaminen olisi tässä taloustilanteessa suhdannepoliittisesti hölmöä, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo järjestön kannanotossa.

Verotuksen painopisteen siirto pois työn verotuksesta on SAK:n mielestä valtiovarainministeriöltä tervetullut avaus, kunhan se toteutetaan tuloeroja kasvattamatta ja valtiontalouden kestävyydestä huolehtien.

SAK:n Kaukoranta onkin huolissaan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) esityksen –tuloverotuksen keventämisen rahoittamisesta muita veroja korottamalla – vaikutuksista tulonjakoon. Ajatus sinänsä on Kaukorannan mukaan oikeansuuntainen.

–Hallituksen tavoitteena tuskin on kasvattaa tuloeroja ja lisätä eriarvoisuutta, Kaukoranta aprikoi.

–Kaikille samansuuruisten kulutusverojen korottaminen heikentäisi erityisesti pienituloisten toimeentuloa. Kulutusverojen sijaan verotuottoja tulisikin hakea pääomien verottamisesta, esimerkiksi perintöveron ja osinkoverotuksen puolelta, Kaukoranta huomauttaa.

SAK:n mukaan nyt on hyvä aika kerätä puskureita tulevaisuutta varten, koska väestön ikääntyminen kasvattaa tulevaisuudessa julkisen talouden menoja, ja lisäksi puskureita tarvitaan myös seuraavan taloustaantuman varalle.

Työllisyyden parantaminen ei SAK:n mukaan voi perustua pelkkiin nopeasti vaikuttaviin taikatemppuihin.

–Viisas hallitus ei jättäisi hitaammin vaikuttavia keinoja pois työkalupakista. Oppivelvollisuuden pidentäminen, matalasti koulutettujen aikuisten osaamista edistävä perustaitotakuu sekä tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen suunnatut innovaatiotuet vaikuttavat talouteen viiveellä, mutta juuri nämä ja muut vastaavat toimet luovat edellytyksiä kestävälle kasvulle, Kaukoranta sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit