Sunnuntai 26.5.2019

Sauli Niinistöltä kiinnostava Fortum-kommentti: ”En pitäisi yhtään ihmeenä, vaikka vesivoimakauppaa edelleen yritettäisiin hieroa”

Luotu: 
25.8.2018 15:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi lauantaina uudelleen läpi valtion energiayhtiö Fortumiin liittyviä väitteitä. Esiin tuli kaksi uutta asiaa liittyen Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausuntoon ja Fortumin vesivoimakauppoihin.

Niinistö korosti, että kyseessä oli Fortumin ”oma intressi” saada ostettua osakkeita Venäjän TGC-1-vesivoimayhtiöstä, jossa Fortum oli vähemmistöosakkaana. Fortum pyysi presidenttiä selvittämään, onko kaupalle poliittisia esteitä Venäjällä, koska neuvottelut asiassa eivät olleet edenneet.

Niinistö sanoo esittäneensä kysymyksen Putinille ensimmäisen kerran Moskovassa vuoden 2015 kesäkuussa.

”Hän silloin totesi, että se on yhtiöiden välinen asia, mutta lupasi tarkentaa näkemystään. Asia oli hänelle vähän vieras. Tämän välitin Fortumille”, presidentti kertoo.

Hän tapasi Fortumin silloisen toimitusjohtajan Tapio Kuulan ja Sari Baldaufin heinäkuussa.

”Heillä oli edelleen sama murhe. Se oli vielä yksilöllisempi tällä kertaa: he kertoivat, että Gazprom, joka olisi myyjänä, Gazpromin pääjohtaja Miller ei ole suostunut heitä tapaamaan”, Niinistö kertoo. 

Hän sanoo ottaneensa asian esille Putinin kanssa uudelleen puhelimessa 15. heinäkuuta.

”Muistion, hyvin tarkan muistion, sanamuotojen mukaan esitin tämän Fortumin murheen, että he eivät ole päässet edes Millerin kanssa keskusteluun, voitko siinä auttaa. Putin vastasi, että kyllä, hän yrittää hoitaa tämän neuvottelusuhteen, ja jatkoi, mutta me emme painosta Gazpromia alihintaiseen myyntiin.”

Niinistö kertoi viime viikolla Iltalehden haastattelussa Putinin sanoneen, että poliittista estettä kaupalle ei ole, ja että yksityisoikeudelliset kauppaneuvottelut ja hinnanmuodostus on asianosaisten käsissä.

Niinistö sanoo nyt myös ”epäilemättä” tuoneensa Putinille esiin myös sen, että Fortumin osallisuus Fennovoimassa on tärkeä, ehkä heidän osaamisensa takia enitenkin. 

”Kun tässä sitten ruvetaan puhumaan painostamisista, niin jaa-a, mahdoinko minä painostaa tällä Fortumin asialla, että pitää myydä vesivoimaa Fortumille. Sen minä haluan todeta, että 15.7. sen puhelun jälkeen, kun kauttani ilmoitettiin Fortumille, että joo, pitäisi tulla tällainen Millerin tapaaminen, niin jälkivaiheista minä en tiedä. Nehän sitten joskus elokuun puolella näyttivät ratkeavan”, Niinistö kommentoi.

Vuoden 2015 elokuussa Fortum ilmoitti osallistuvansa Fennovoima-hankkeeseen, vaikka ei saanut tavoitteitaan TGC-1:n osalta läpi.

Lue lisää: Fortum antoi periksi? Lähtee Fennovoimaan ilman Venäjä-ehtoaan

Tähän asti Fortumin on arvioitu luovuttaneen asiassa, mutta Sauli Niinistö totesi lauantaina, ettei pitäisi ihmeenä, vaikka neuvottelut vesivoimakaupasta jatkuisivat.

”En pitäisi siinä mielessä yhtään ihmeenä, vaikka sitä vesivoimakauppaa edelleen yritettäisiin hieroa”, hän sanoi.

Lue myös: 

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Nyt presidentti on jo ihan solmussa selittelyineen. Kirjatieto näyttää entistä varmemmalta. Kirjatiedon luotettavuutta kuvaa hyvin se, että kirjan väite presidentin painostamisesta on kirjoittajien mukaan tullut kahdelta taholta.

Itse tulkitsen tilannetta niin, että presidentti kiisti painostaneensa. Kun presidentin kiistämisen jälkeen kirjoittajat totesivat, ettei heillä ole edelleenkään syytä vetää sanojaan takaisin, presidentti kiistää edelleen painostaneensa. Uuden julkitulon sanamuoto kertoo, että presidentti tekee kaikkensa pyrkiäkseen kääntämään aiheuttamansa vahingon Fortumille voitoksi. Niinistö on toiminut ydinvoimahankkeen varsinaisena takuumiehenä. Se on nähdäkseni tullut osoitetuksi.

Olisi ollut kaikkein parasta, että presidentti ei olisi pahastunut asian julkitulosta ja jättänyt asian sikseen. Edelleen olisi parasta, että Niinistö lopettaisi asian julkisen vatvomisen. Kiusaantunut selittely saa koko asian näyttämään kovin pahalta.

Kaarlo Kunnari

Karjalan vesivoima on tietenkin myytävänä silloin, kun vanhat rapautuvat voimalat on pakko kunnostaa. Fortumin pitäisi laskea ostotarjouksen hinta huomioiden kallis uudelleenrakennus. On ymmärrettävää, että myyjä käyttää voimaloita niiden käyttöiän loppuun asti, saadakseen niistä maksimituoton. Luulen pres. Niinistön tarkoittavan tätä kertoessaan että kaupat voivat vielä toteutua. Fortumilla kun on kokemusta vesivoimalaitosten uudistamisesta. Hinta ja kunto tietenkin ratkaisevat.

Kaarlo Kunnari

Karjalan vesivoima on tietenkin myytävänä silloin, kun vanhat rapautuvat voimalat on pakko kunnostaa. Fortumin pitäisi laskea ostotarjouksen hinta huomioiden kallis uudelleenrakennus. On ymmärrettävää, että myyjä käyttää voimaloita niiden käyttöiän loppuun asti, saadakseen niistä maksimituoton. Luulen pres. Niinistön tarkoittavan tätä kertoessaan että kaupat voivat vielä toteutua. Fortumilla kun on kokemusta vesivoimalaitosten uudistamisesta. Hinta ja kunto tietenkin ratkaisevat.