Perjantai 24.5.2019

Eikö Brexit viekään taloutta perikatoon? Suomelle tuli hyvä uutinen ”valtavista kysymysmerkeistä” huolimatta

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britannian pääministeri Theresa May on sanonut pitävänsä tiukasti kiinni siitä, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuussa. Arkistokuva.
|

Suomi kärsii brexitistä vähiten vaikka sopimusta ei syntyisikään, arvioi IMF.

Suomen talous ei kärsi pahasti Britannian EU-erosta, vaikka erosopimusta ei syntyisikään, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Suurimmat vauriot kärsisi Irlanti.

"EU27-maiden osalta sopimukseton EU-ero korostaisi pitkän aikavälin negatiivisia talous- ja työllisyysvaikutuksia, jotka kuitenkin kokonaisuutena tarkasteltuna olisivat melko maltillisia", Brexitiä analysoinut LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen arvioi tiedotteessa.

IMF arvioi kesällä, että jos EU:n ja Britannian välillä sovellettaisiin jatkossa WTO:n yleisiä kaupan sääntöjä, pitkällä aikavälillä EU27-alueen talous asettuisi 1,5 prosenttia ja työllisyys 0,7 prosenttia alemmalle tasolle verrattuna brexittömään tilanteeseen. Pitkän aikavälin vaikutukset EU-maille ovat vähäisemmät, jos kauppasuhteista päästään sopuun.

Britannian ja EU:n välisellä erosopimuksella alkaa olla kiire. Alkuperäinen tavoite oli saada neuvottelut päätökseen lokakuun lopulla, jotta sopimuksen viimeistelyyn ja hyväksymiseenkin jäisi aikaa.

Britannia jättää EU:n maaliskuussa. Britannia ja EU eivät kuitenkaan ole saaneet neuvotteluitaan siihen pisteeseen, että sopimus vielä syntyisi.

Kinnunen pitää kuitenkin todennäköisempänä sitä, että osapuolet saavat sopimuksen aikaiseksi. Hän arvioi, että Britannian sopimuksettoman EU-eron todennäköisyys on 35–40 prosenttia.

Sopimuksettomasta erosta kärsisi erityisesti Britannian talous. Kinnusen arvion mukaan Britannian talouskasvu uhkaisi tuolloin hidastua 1,2 prosenttiin, kun IMF on ennustanut maalle tänä vuonna 1,4 prosentin ja ensi vuonna 1,5 prosentin talouskasvua.

Sopimukseton ero voisi myös heikentää punnan kurssia yli kymmenen prosenttia, 1,13–1,20 dollariin.

"Punnan valuuttakurssin tulevaan kehitykseen liittyy merkittävää epävarmuutta. Sopimuksettomassa erossa punnan valuuttakurssi suhteessa dollariin heikkenee merkittävästi. Sopimuksen syntyessä valuuttakurssi vahvistuu, muttei kuitenkaan täysin samassa suhteessa", Kinnunen kommentoi.

Suurpankki JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon varoitti kesällä, että brexit voi vaikuttaa maailmantalouteen merkittävästi.

"Britannian eroaminen EU:sta voi johtaa maan taloudessa niin merkittävään laskusuhdanteeseen, että sillä on vaikutusta globaaliin kasvuun, joten Brexit voi satuttaa kaikkia jonkin verran", Dimon sanoi iltalialaissanomalehti Il Sole 24 Orelle heinäkuussa.

"Emme vielä täysin ymmärrä, mikä Brexit on, mitkä sen taloudelliset vaikutukset ovat, ja miten ne tulevat toteutumaan. Nämä ovat valtavia kysymysmerkkejä, jotka tulevat säilymään pitkään."

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Niinpä, ja samoin sille tulee myös käymään!
Eikä se kestä läheskään niin kauan kuin Neuvostoliitto kesti. Tosin Neukkula oli teräspakkopaidassa, kun me taas olemme sensuuri ja rahapakkopaidassa. Jos et kumarra EU;ta, niin perikato ja maailmanloppu uhkaa, sekä taivas putoaa niskaan.
Vaikka, takaan sen, tavallinen ihminen ei huomaisi yhtään mitään kielteistä muutosta elämässään. Myönteisiä kyllä.

Markku Lehto

EU on hyvä juttu. Yhdessä olemme EU:ssa vahvoja Venäjän ja USA:n rinnalla.

Ne joille ei EU:n länsimaiset arvot eivät kelpaa, voivat hypätä pois "junasta" ja hakea ystävät muualta. Samalla saavat luopua EU:n sisämarkkinoisa ja EU:n sopimista kauppasopimuksista muiden suurien valtioiden kanssa. Samoin monet saavat luopua EU:n tarjoamista monenlaisista rahoituksista.

Ja jos EU:sta lähdetään, niin näiden maiden kansalaiset sitten jonottavat rajalla viisumi- ja passitarkastuksissa kun ovat tulossa töitä etsimään EU-maista. Tokihan samalla jonottavat vaihtamaan omaa valuuttaansa euroiksi.

Ja kun tavaraa sitten viedään tai tuodaan EU -rajan ylitse, niin siinä sitten tulliamaksuja maksetaan ja jos jonkinlaista tulliselvitystä papereille raapustetaan. Netti-kaupassakin joudutaan sitten tullimaksut maksamaan.