Sunnuntai 26.5.2019

Ensi kertaa Suomessa: Google ostaa kolmen tuulivoimapuiston sähkön – ilman valtion tukea

  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio/Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa tuulivoimaa. Google kertoo kattavansa nyt koko sähkönkulutuksensa markkinoilta ostetulla uusiutuvalla energialla.
|

Hakukonejätti Google saavutti viime vuonna sata prosenttia uusiutuvan energian hankintatavoitteestaan. Se tarkoittaa sitä, että yhtiö kattaa nyt koko sähkönkulutuksensa – toimistoista palvelinkeskuksiin kautta maailman – markkinoilta ostetulla uusiutuvalla energialla, yhtiö kertoo tiedotteesaan.

Googlen ongelma on jatkuva kasvu. Jotta yhtiö pystyisi pitämään kiinni sadan prosentin tavoitteessaan, uusiutuvaa energiaa on hankittava lisää.

Siksi yhtiö on allekirjoittanut sopimukset uusiutuvan energian hankinnasta kolmen suomalaisen tuulivoimapuiston kanssa. 

Sopimus kattaa tuulivoimapuistojen koko tuotannon, tällä hetkellä yhteensä 190 megawatin edestä. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun Google solmii tällaisia sopimuksia suomalaisten toimijoiden kanssa.

Hankintasopimus on solmittu kolmen eurooppalaisen uusiutuvan energian toimijan Neoenin, CPC:n ja WPD:n kanssa. Esimerkiksi WPD:llä on toimivia tuulivoimapuistoja Kalajoella ja Pyhäjoella.

Sopimusten myötä Google saa lisää uutta kapasiteettia samalle verkolle, jota Haminan datakeskus käyttää energiankulutukseensa.

Kyseessä on samalla Googlen ensimmäinen sellainen uusiutuvan energian hankinta Euroopassa joka ei saa valtion tukea. Tämä osoittaa, että yhä useammin uusien uusiutuvien energianlähteiden hinta on kilpailukykyinen verrattuna sähköverkon kustannuksiin. Yhteensä Google on allekirjoittanut 14 hankintasopimusta Euroopassa, mikä tarkoittaa lähes 900 MW:n edestä tuuli- ja aurinkovoimaa.

Uusiutuvan energian hankkiminen on osa Googlen sitoutumista kasvattaa toimintaansa kestävällä tavalla. Lisäksi pitkäaikaiset ja kiinteähintaiset sopimukset, jotka vähentävät energian hintojen epävakautta, ovat liiketaloudellisesti järkeviä.

Palvelinkeskusinvestointien tavoin uusiutuvan energian hankinnat luovat myös työpaikkoja ja taloudellisia kerrannaisvaikutuksia alueilla, joilla projekteja kehitetään ja rakennetaan.

Googlen sähkönhankintasopimukset Euroopassa ovat mahdollistaneet tähän mennessä miljardin euron suuruisen investoinnin uusiutuvaan energiaan. Google on tällä hetkellä maailman suurin uusiutuvan energian yritysostaja. Toiminnan kasvaessa Euroopassa myös tarve uusiutuvan energian hankintaan kasvaa.

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Siis Googlen ostamassa tuulivoimassa ei iole:
Minkäänlaisia investointitukia eikä
minkäänlaisia syöttötariffeja tuottajalle ? Niinkö?
Siis ei mitään tukia ! Voisiko artikkelin kirjoittaja vielä tarkentaa ja varmistaa ettei mitään tukia noiden tuulivoimaloiden toimittamassa sähkössä! Edes helpompaa verotusta muuhun järjelliseen sähköntuotantoon verrattuna?

Mikko Toivonen

Voin vielä tarkentaa, että jos Googlen noilta hyrriltä ostamassa sähkössä on syöttötariffia matkassa niin silloin voi luonnehtia että sähköä ei ole ostettu vapailta markkinoilta vaan veronmaksajien rahoittamalta kannattamattomalta sähköntuotannolta

Markku Lehto

Valtion ensivuoden budjettiin on varattu 231,5 miljoonaa verovaroja tuulisähkön tuottajien tukemiseen. Kokonaiskustannukset tuulimyllytukiaisista valtiolle 12 vuoden jaksolta 3,5 - 4 miljardia. Lisää tukiaisia tulossa.

Risto Salonen

Töpselistä tulee samaa cocktailia tuuli tai ei.
Talousihmisenä kiinnostaa tällainen kuvio: ulkomainen toimija perustaa tuuliyhtiön, rahoittaa sen korkeakorkoisella velalla, myy sähkön Suomessa tytäryhtiölleen ja siirtää tuloksen korkojen avulla paratiisiin. Ei hassumpi businessplan.