Maanantai 17.6.2019

Finanssikriisin ennustanut ”Tohtori Tuho” varoittaa vieläkin pahemmasta: ”Tällä kertaa ei ole työkaluja sen hoitamiseksi”

Luotu: 
16.9.2018 18:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nouriel Roubini ennustaa seuraavan suuren taantuman alkavan 2020.
|

Synkistä talousennusteistaan ja erityisesti finanssikriisin ennustamisesta tunnettu sekä niiden vuoksi ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini ja hänen yhtiökumppaninsa, italialainen ekonomisti ja London School of Economicsin tutkija Brunello Rosa ennustavat seuraavan suuren taantuman alkavan 2020. 

Roubinin ja Rosan mukaan siitä on lisäksi tulossa paljon vuoden 2008 finanssikriisiä vakavampi.

”Vuonna 2020 olosuhteet ovat valmiit uudelle finanssikriisille, jota seuraa globaali taantuma. Toisin kuin vuonna 2008, hallituksilla ei tällä kertaa ole poliittisia työkaluja kriisin hoitamiseksi”, he toteavat yhteisessä katsauksessaan Project Syndicate –sivustolla.

Roubini ja Rosa korostavat, että rahapolitiikasta ei löydy apua uuteen taantumaan, sillä koronlaskuille ei ennätysmatalien korkojen aikaan ole tilaa. 

”Toisin kuin vuonna 2008, poliittiset päättäjät joutuvat kohtaamaan seuraavan laskukauden kädet sidottuina, koska velkatasot ovat nyt korkeammat kuin edellisin kriisin aikana. Seuraava kriisi voi olla paljon vakavampi ja pitkäaikaisempi kuin edellinen.”

Roubini ja Rosa listaavat useita syitä uudelle finanssikriisille. Näitä ovat muun muassa keskuspankkien evlytyspolitiikan päättyminen ja inflaation kiihtyminen etenkin Yhdysvalloissa.

Erityisesti he nostavat kuitenkin esiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kauppapolitiikan ja Euroopan poliittisen tilanteen.

”Trumpin hallinnon erimielisyydet Kiinan, Euroopan, Meksikon, Kanadan ja muiden kanssa tulevat lähes varmasti lisääntymään ja johtavat kasvun hidastumiseen ja korkeampaan inflaatioon”, Roubini ja Rosa sanovat.

He ennakoivat, että Yhdysvaltain protektionistinen politiikka hidastaa talouskasvua myös globaalisti.

”Uusi taantuma saattaa työntää Italiaa ja muita maita eroamaan eurosta”

Euroopassa ongelma on Roubinin ja Rosan mukaan lisäksi poliittinen.

”Populistiset maat, kuten Italia, saattavat aiheuttaa kestämättömän velkatilanteen euroalueella. Ongelmia pahentaa se, että pankit omistavat paljon valtioiden velkapapereita. Näissä oloissa uusi taantuma saattaa työntää Italiaa ja muita maita eroamaan eurosta yhdessä.”

Poliittinen riski liittyy kirjoittajien mukaan myös Yhdysvaltain seuraaviin presidentinvaaleihin, jotka pidetään juuri vuonna 2020.

”Trump on jo painostanut (Yhdysvaltain keskuspankkia) Fediä, kun talouskasvu oli neljässä prosentissa. Miettikää, miten hän käyttäytyy vaalivuonna, jolloin kasvu on todennäköisesti alle prosentissa ja työttömyys kasvaa.”

Roubini ja Rosa varoittavat myös Yhdysvaltain Iran-politiikasta ja vertaavat tilannetta vuosiin 1973, 1979 ja 1990 piikkeihin raakaöljyn hinnassa.

”Sotilaallisen yhteenoton provosoiminen Iranin kanssa johtaisi geopoliittiseen shokkiin. On tarpeetonta sanoa, että se vain pahentaisi tulevaa taantumaa.”

Brunello Rosa varoittaa vielä erikseen Euroopan tilanteesta ja viittaa velkakriisiin.

”Eurooppalaiset instituutiot ovat olleet kriittisessä roolissa velkakriisin hoitamisessa ja juuri siksi niiden heikkous tarkoittaa suurempaa haavoittuvuutta koko euroalueelle, kun seuraava kriisi alkaa. Italian ja Saksan korkoeron viimeaikainen repeäminen osoittaa, että poliittisen kehityksen aiheuttama heilunta markkinoilla voi johtaa epävarmuuteen ja taloudelliseen alisuoriutumiseen maissa, joihin se eniten vaikuttaa”, hän kirjoittaa erillisessä Eurooppaa koskevassa katsauksessaan.

Suomessa finanssikriisiä edeltänyt suhdannehuippu ohitettu vasta nyt

Amerikkalaisen investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta ja globaalin finanssikriisin alkamisesta tuli tänä viikonloppuna kuluneeksi kymmenen vuotta. Nouriel Roubini tuli tunnetuksi juuri tuolloin, sillä, hän ennusti Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden romahduksen ja talouskriisin vuonna 2008.

Ekonomistien mukaan finanssikriisiä edeltänyt aikaisempi suhdannehuippu on Suomessa ohitettu vasta nyt. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä bruttokansantuote ylitti ensimmäisen kerran vuoden 2007 lopun tason.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto on varoittanut jo aikaisemmin, että Suomen seuraavan hallituksen nelivuotiskaudelle ajoittuu seuraava kansainvälisen talouden notkahdus. 

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) ei perjantaina nostanut Suomen luottoluokitusnäkymiä, kuten toinen suuri luottoluokittaja Fitch kuukausi sitten. S&P:n mukaan luokituksen nosto vaatisi huomattavia työvoiman tarjontaa ja tuottavuutta tukevia uudistuksia. 

Lue lisää: 

Luottoluokittajalta kylmä suihku Suomelle – Ekonomisti: ”Löytyykö vielä ässiä hihasta?”

Jäätävä arvio Suomen talouspolitiikasta: ”Ongelman myöntäminen kesti vuosia”

Suomen kasvun hidastuminen huolestuttaa ekonomisteja: ”Tuottavuuskehitys on suorastaan karmea”

Uusi varoitus kasvun hyytymisestä: ”Suomalaisten pitää toivoa, että kansainvälisen talouden riskit eivät toteudu”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Säätieteilijät ja taloustieteilijät ova siinä mielessä verrattavissa toisiinsa, että voiva yhtä vähän vaikuttaa tutkimuskohteeseensa.
Leikki sikseen. Kun yleiset mielialat vaikuttavat voimakkaasti talouden muutoksiin, olisi syytä välttää ainakin voimakasta vetoamista tuohon ennusteeseen.

Pekka Saarenpää

Artikkelissa mainittu yksityisten pankkiirien omistama bisnes eli FED on kurjistanut ja velkaannuttanut USA:n sietämättömälle ja käytännössä korjaamattomalle tasolle. Se omaa korvausta vastaan seteleiden painon yksinoikeuden ja on juridisesti kenellekään vastaamaton valtio valtiossa. Jos nyk presidentti saa kys. loisen nurin, on hän tehnyt urotyön ja siitä olisi hyvä amerikkalaisten jatkaa.