Lauantai 25.5.2019

Donald Trump vahvisti: Uusia tulleja Kiinalle 200 miljardin dollarin edestä

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    “Olemme sanoneet hyvin selvästi, millaisia muutoksia heidän täytyy tehdä ja olemme antaneet Kiinalle monta tilaisuutta kohdella meitä reilummin. Mutta toistaiseksi Kiina ei ole halunnut muuttaa käytäntöjään”, Trump sanoo. Arkistokuva.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiedotti maanantai-iltana, että Yhdysvallat asettaa Kiinalle uusia tuontitulleja 200 miljardin dollarin edestä.

“Ohjeistin tänään Yhdysvaltain kauppaedustajaa etenemään uusien tuontitullien asettamisessa Kiinalle. Tuontitullit tulevat voimaan syyskuun 24. päivä ja kiinalaistuotteille asetettavat kymmenen prosentin tariffit kestävät tämän vuoden loppuun saakka”, Trump kommentoi tiedotteen mukaan.

“Tariffit nousevat tammikuun ensimmäisenä päivänä 25 prosenttiin. Jos Kiina asettaa joitakin viljelijöitämme tai muita toimialoja kohtaan suunnattuja vastatoimia, siirrymme välittömästi kolmanteen vaiheeseen, mikä tarkoittaa noin 267 miljardin dollarin lisätulleja tuontituotteille”, hän jatkaa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on jo kuukausien ajan kehottanut Kiinaa muuttamaan “epäreiluja kauppakäytäntöjään” ja kohtelemaan amerikkalaisyhtiöitä reilusti.

“Olemme sanoneet hyvin selvästi, millaisia muutoksia heidän täytyy tehdä ja olemme antaneet Kiinalle monta tilaisuutta kohdella meitä reilummin. Mutta toistaiseksi Kiina ei ole halunnut muuttaa käytäntöjään”, Trump sanoo.

Trump myös ihmettelee lausunnossaan, ettei Kiina muuttanut käytäntöjään edes sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti kesäkuussa 25 prosentin tullit 50 miljardin dollarin edestä kiinalaistulleille. Kiina vastasi tulleihin asettamalla omat vastatullinsa yhdysvaltalaistuotteille.

Sijoittajat pelkäävät nyt Kiinan kostotoimia. Tuhansia työntekijöitä työllistävän sijoitusyhtiön Invescon päästrategi Kristina Hooper kirjoitti noin viikko sitten blogissaan, että hän uskoo Trumpin haluavan “kiihkeästi aloittaa kauppasota Kiinan kanssa”.

“Enkä pysty keksimään yhtäkään pakottavaa syytä, miksi Kiina suostuisi Yhdysvaltain laajoihin ja hämmentäviin vaatimuksiin”, hän kirjoitti.
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit