Torstai 27.6.2019

Jorma Ollilaa rajusti ryöpyttänyt Risto Siilasmaa: ”Siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”

Luotu: 
23.9.2018 12:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Risto Siilasmaan (oik.) mukaan Jorma Ollilan Nokiaan luoma pelon ilmapiiri oli yksi syy Nokian kännykkäliiketoiminnan romahtamiseen. Arkistokuvassa Ollila ja Siilasmaa Nokian yhtiökokouksessa vuonna 2012.
|

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa arvioi Helsingin Sanomissa, että hänen edeltäjänsä Jorma Ollilan Nokiaan luoma pelon ilmapiiri oli yksi syy Nokian kännykkäliiketoiminnan romahtamiseen.  Myöhemmin Siilasmaa kuitenkin loiventaa arvosteluaan Twitterissä ja sanoo, että kaikki syyllistyvät huonoon johtamiseen vuorollaan. 

”Harmi, että @hsfihalusi rakentaa juttunsa vastoin toiveitani vastakkainasetteluksi. Ei ole olemassa huonoja johtajia, on vain huonoa johtamista ja siihen syyllistymme me kaikki vuorollamme”, hän sanoo.

Siilasmaa kertoo nähneensä urallaan monia nuoria johtajia, joiden johtamiseen on rakentavasti puututtu. 

”Huono johtaminen on muuttunut hyväksi. Kysymys on pitkälti kyseisen ihmisen auttamisesta ja sillä saadaan usein hyviä tuloksia.”

Jorma Ollila toteaa Helsingin Sanomille, että Siilasmaan väitteet ovat kärjistettyjä tai eivät pidä paikkansa. 

”Suorat puheeni ja temperamenttini ovat olleet hyvin tiedossa, ja niistä on keskusteltu avoimesti, mikä on aina kuulunut Nokian kulttuuriin.”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kivi

Nokia oli kuin mehiläispesä. Paljon innovatiivisia tiimejä, tehden huippujuttuja. Kuningatar vaan ei kuunnellut, vaan kaikkien piti tehdä samaa matriisissa (matrix). Iphonea jo muutamaa vuotta ennen jo yleisesti puhuttiin ”mitä jos Apple laittaa ipodiin puhelimen ja sovellukset”. Kaikki oli tiimien tiedossa. Respect heille. Mutta kun ei kuuneltu. No nyt ne tiimit tekee omia firmojaan. Hyvä Suomelle, vaikka 6Mrd€ hävisi koneesta rahaa per vuosi (joka on muuten yllättävästi samaa luokkaa kuin vuotuinen velanotto menneinä vuosina). Sattumaako? Tuskinpa.

Tapio Vaattanen

”mitä jos Apple laittaa ipodiin puhelimen ja sovellukset”

Vähän kyllä epäilen yo. lausahdusta. Ennen iPod Touchia, joka julkaistiin iPhonen jälkeen, Applella ei ollut kosketusnäytöllistä iPodia.

Sitä aiemmat iPodit taas perustui täysin erilaiseen teknologiaan ja käyttöympäristöön. Voin olla väärässä, mutta voitko antaa esimerkin iPodista ennen iPhonea, joka olisi mitenkään soveltunut puhelinkäyttöön? Sillä rullallako ajattelit tehdä puheluita?

Nokialla oli sitäpaitsi kosketusnäytölliset tuotteet jo ennen iPhonea, mutta niissä ei ollut puhelintoimontoja, nettipuheluita lukuunottamatta. Kosketusnäyttö oli myöskin varsin rajallinen, eikä siihen haluttu panostaa.

Seuraava Nokian virhe oli tietysti valinta Androidin ja WP:n välillä. En lainkaan ymmärtänyt tätä päätöstä, kun se tehtiin. Olisi se voinut olla oikeakin, mutta kun ei ollut

Siilasvuo teki tämän jälkeen erinomaisia päätöksiä myymällä raskaasti tappiollisen puhelintuotannom MS:lle, joka kerrankin sai maistaa omaa lääkettään.

NSN:n ja Lucentin hankinta niin ikään sataa Siilasvuon erinomaiseen strategiakykyyn.

Turha vähätellä verkkotoimintaa. Vaikka Apple osaakin tehdä valtavaa voittoa kuluttajalaitteilla, siihen tuskin mikään muu yritys kykenisi. Nokia ei ole yhtä kuluttajatietonen.

Verkoissa Nokia sitä vastoin pärjää erinomaisen hyvin.

Risto Nikander

Ollila palkkasi Elop'in. Elop kuvitteli että WINDOWS voisi vallata markkinan ja julisti kaiken muun menneeksi. Ei kai sellaista voi tehdä ilman hallituksen lupaa!?!
Tai sitten Elop oli Microsoft'in bulvaani.
En tosin TIEDÄ mitään, mutta näin kai tapahtui. Elop oli joka tapauksessa huijari tai täysin asioita tuntematon tai juijari. Käytös oli ainakin kuin huijarilla.

Topi Rantakivi

@5. Nyt laitoit niin paksua tuubaa. Osakkeenomistajat valitsevat hallituksen ja hallitus valitsee toimitusjohtajan.

Ollila halusi oman miehensä johtoon mutta se ei käynyt osakkeenomistajille.

Ei Nokialla ollut muuta tarjota älypuhelimeissa kuin MeeGoa, joka oli keskeneräinen ja vain 1 luuri tullut ja samalla komponenttihankinnat menivät mynkään TI:ssä, Intelissä ja koodaamiseen olisi tuhlattu paljon aikaa. Jäljelle ei jäänyt kuin yksi vaihtoehto ottaa Windows phone, jolle onnistuu hankittua nopeasti piirit.

Enemmän syitä oli Nokian organisaatio, jossa esimiehet ja johtajat hakivat vain omia etujaan, torppasivat ideat ja kukaan työntekijöistä ei ollut selvillä, että missä mennään.

Mitä siinä vaiheessa olisi pitänyt mennä? Androidiin ei voinut mennä, kun Nokialla oli lisenssioikeudenkäynnit useiden Android-luurivalmistajien kanssa. Muutoin edessä olisi ollut ristiinlisenssoinit ja samalla myönnytys, että saahan muutkin valmistaa, jos kerta Nokiakin on Androidissa mukana.

Lue Muropaketissa MeeGon tarina 1 ja 2, se antaa paremman kuvan, että mitä siellä tapahtui Nokiassa.

Media se siinä vääristeli asioita ja kun jankkaa niin kauan samaa levyä, niin muuttuu se todeksi vaikka se ei sitä ollut.

Stephen Elop noudatti hallituksen antamia tehtäviä, hän ei päättänyt mistään käyttöjärjestelmistä tai muustakaan. Hallitus antoi siunaukset, mitä osakkeenomistajat ovat toivoneet hallituksen niin tekevän.

Kaarlo Kunnari

Jokohan Vanjoki voi sanoa mitä tietää asiasta. Hänhän veti Nokialla uutta käyttöjärjestelmä projektia ja tietääkseni tehtiin jopa yksi älykännykkä sille. Joillakin voi olla se jopa käytössä nytkin hitailla data nopeuksilla kylläkin.

Veikko Naire

Koko matkapuhelinbisnes muuttui. Uusia valmistajia, kovenevaa kilpailua, kannattavuuden rapautumista, käyttöjärjestelmät "duopoliin". Nokian puhelimilla tehtiin juuri oikeaan aikaan tähtibisnestä. Jälikiviisaasti todetut virheelliset valinnat nopeuttivat kuihtumista. Vaikka olisi jatkettu oman käyttöjärjestelmän kehitystä, otettu käyttöön kosketusnäyttö jne. markkinajohtajuus olisi menetetty. Voisi tässä "pikkupiruillen" vielä kysyä, missä viipyy F-Securen maailmanvalloitus?

Pasi Käyhkö

Alan murros ja muutos tapahtui nopeasti. Nokian lisäksi kuihtuivat esim. Ericsson, Motorola, Siemens ja Alcatel. Nokian alamäkeä kiihdytti vielä lisäksi Android -järjestelmän edistyksellisyys ja läpimurto markkinoille.
Yrityksen johto ei ollut hereillä.

Mikko Toivonen

Luulenpa, että Käyhkön Pasi on aika oikeassa analyysissään. Johto ei ollut riittävästi ajassa kiinni. Sitten kun havaittiin, että juna ajaa ohi on saattanut ilmestyä johdon "ihmisyys" piirteitä kuten suomaiselle liikejohdolle niin tuuta management by "Perkele" menetelmää. Tilaisuus ja saavutettu hujattiin. Toivottavasti edes Nokian infrapuoli säilyy ja kykenee pitämään siltä osin IT taitoa ja tuotanto-osaamista maassa.
Se kyky organisoida tuotantoa on entistäkin tärkeämpää. Sen ympärille nähkääs kietoutuu kaikki muu työllistävä ja kehitettävä tarve ja työllistäminen.
Teollisen perustan pääelementti on puhdas ylimääräinen energia jota riittää vientiinkin. Tässä peruspilarissa olemme melko epäonnistuneita sekä laadun että määrän suhteen.