Lauantai 25.5.2019

Tästä syystä Italia ravisuttaa nyt koko Eurooppaa: ”Tämä on sodanjulistus”

Luotu: 
29.9.2018 10:44
Päivitetty: 
29.9.2018 11:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio tuuletti torstai-iltana budjettipäätöksen jälkeen. Alijäämäisellä budjetilla on määrä rahoittaa muun muassa Viiden tähden liikkeen vaalivoittoon ajanut kansalaispalkka.
|

Italian populistihallituksen esitys odotuksia huomattavasti alijäämäisemmästä budjetista kolmelle seuraavalle vuodelle asettaa eri arvioiden mukaan Italian väistämättä törmäyskurssille Euroopan unionin kanssa. Lisäksi budjettipäätöksellä arvioidaan olevan koko Euroopan laajuisia vaikutuksia ensi kevään eurovaaleihin.

Italian populistihallitus aikoo tehdä 2,4 prosenttia alijäämäisen budjetin kolmelle seuraavalle vuodelle. Alijäämän toivottiin etukäteen jäävän alle kahteen prosenttiin. Edellinen keskustavasemmistolainen hallitus oli budjetoinut ensi vuodelle 0,8 prosentin alijäämän.

”2,4 prosentin alijäämä tarkoittaa sitä, että hallitus hylkää kaikki mahdolliset sopimukset pelatakseen seuraavissa eurovaaleissa. Kyseessä ei ole budjetti, vaan tämä sodanjulistus Euroopalle”, tunnettu italialainen taloustoimittaja Francesco Cancellato kirjoittaa Linkiesta.it:ssä.

Samoilla linjoilla on ActivTradesin pääanalyytikko Carlo Alberto De Casa.

”Numeroita enemmän huolestuttaa Italian populistihallituksen uhmakkuus. Heidän päätöksensä on vahva ja selvä viesti EU:lle, viesti siitä, että tämä hallitus aikoo haastaa EU:n säännöt”, hän toteaa markkinakommentissaan.

Italian sisäministeri, äärioikeistolaista Legaa johtava Matteo Salvini linjasi jo perjantaina, ettei hallitus aio antaa periksi.

”Jos Bryssel puuttuu asiaan, jatkamme silti eteenpäin”, hän sanoi.

Euroopan komissio käsittelee Italian budjettia lokakuun puolivälissä. Euromaiden tulisi pitää alijäämänsä alle kolmessa prosentissa ja valtionvelan tulisi olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian alijäämä nousee nyt siis 2,4 prosenttiin ja maalla on julkista velkaa jo nyt reilut 130 prosenttia bkt:sta.

Italialainen politiikan tutkija Sergio Fabbrini näkee Salvinin puheissa jo eurovaaleihin suuntaavan strategian.

”Salvinilla on selvä poliittinen strategia. Hän tietää tarkkaan, minne on menossa eurovaaleissa”, Fabbrini toteaa.

Italian toista hallituspuoluetta Viiden tähden liikettä Fabbrini kuvailee ”enemmän tarinaksi kuin poliittiseksi liikkeeksi”. 

”Rahat otetaan italialaisten taskuista”

Italialainen taloustieteilijä, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen ekonomisti Carlo Cottarelli varoitti perjantaina alijäämäisen budjetin vaikutuksista tavallisille italialaisille. Cottarelli oli keväällä Italian presidentin Sergio Mattarellan ehdokas virkamieshallituksen pääministeriksi.

”Budjetti lataa isoja riskejä tulevaisuuteen, siihen aikaan, kun Italia ajautuu seuraavaan taantumaan. Silloin joudutaan tekemään kipeitä toimia”, hän kirjoittaa omassa kommentissaan

”Joka tapauksessa vaalilupausten lunastaminen velkarahalla tarkoittaa sitä, että rahat otetaan italialaisten taskuista, koska ulkomaalaiset eivät sijoita italialaisiin velkapapereihin tällä hetkellä”, Cottarelli jatkaa.

Valtionlainamarkkinoilla reagoitiin jo perjantaina suhteellisen voimakkaasti Italian uuteen budjettiin. 10-vuotisen valtionlainan korko nousi yli kolmeen prosenttiin ja Italian ja Saksan korkoero repesi 267 pisteeseen.

Italian valtionlainojen korkojen nousulla on myös suuri vaikutus italialaisiin pankkeihin, jotka jo perjantaina laskivat reippaasti Milanon pörssissä. Italian suurimmista pankeista UniCreditin osake laski lähes seitsemän ja Intesa Sanpaolon osake lähes yhdeksän prosenttia. Niillä on taseissaan suuren määrät Italian valtionlainoja, joiden arvo laskee nyt samaa tahtia kuin velkakirjojen korot jälkimarkkinoilla nousevat.

”Jos korkoero pysyy nykyisellä tasollaan, pankeilla tulee olemaan vaikeuksia jälleenrahoituksessaan. Se johtaa lainahanojen sulkeutumiseen sekä kotitalouksille että yrityksille”, Cottarelli toteaa.

Populistihallitus puolestaan vähättelee korkoeron merkitystä.

”Minä en ole huolissani korkoeron kasvusta, me aiomme maksaa velkamme”, työministeri, Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja Luigi Di Maio totesi perjantaina.

”Minä en pelkää markkinoita enkä pelkää korkoeroa”, Salvini puolestaan sanoi.

Italian tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että Euroopan keskuspankki EKP ajaa velkakirjojen osto-ohjelmaansa parhaillaan alas. Lainaosto-ohjelma jatkuu nykyisellään syyskuulle, jonka jälkeen brutto-ostot puolittuvat 15 miljardiin euroon alas, kunnes ne päättyvät vuodenvaihteessa kokonaan.

Lue myös: Rytinä alkoi Euroopan pörsseissä – Syy: Italian populistit pitämässä vaalilupauksensa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Tuononen

"EU:n muut toimielimet eivät pysty kaatamaan jäsenmaiden hallituksia, mutta EKP:lla on käytännön keinot siihenkin.

Vuonna 2011 Italiaa johtanut Silvio Berlusconin hallitus niskoitteli EU:n vaatimia talouden vyönkiristyksiä vastaan. EU-komission uhkailut ja moitteet kaikuivat kuuroille korville, kunnes EKP puuttui peliin.

EKP antoi Italian valtion ja maan pankkien rahoitushuollon kiristyä ja korkojen ampaista kohti taivasta niin korkeiksi, että pääomapako paisui paniikin mittoihin ja Italia luisui rahoituskriisin partaalle.

Lopulta EKP taas helpotti Italian rahoitusoloja ja esti eurokriisiä karkaamasta kohtalokkaaseen noidankehään, mutta vasta epämieluisan hallituksen kaaduttua."

16.5. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005681384.html

Pasi Käyhkö

Miten kävi Suomelle 1991-1982? Kyllä silloinkin kuristettiin Suomea taloustilanteen takia, eikä se ollut EKP. Mutta sekin ohjeistus oli oikeutettu.
Samoin oli tämä EKP:n Italialle tekemä asioiden hoidon parannuspakoitus.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #4

Silloin Suomen ongelmiksi koitui halvat valuuttalainat joissa Soros hääri takapiruna.
Kun lainojen korot pomppasivat pilviin (pankkilainan korko oli silloin jopa 25%!!!) ei poliitikoille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin tarttua myöhemin tarjottuun Euro valuuttaan.

Nyt lainoissa tapahtuu seuraavaksi jotain odottamatonta kun oman valtion devalvaatiokorttia ei ole, eikä ole varaa laskea lainakoekoja kun ne ovat jo nyt "nollassa".
Se joka arvaa voisi vinkata ;-)

Hannu Rautomäki

Tuolloin Holkerin hallitus oli aiemmin vapauttanut kertarysäyksellä liikepankkien ulkomaisen luotonoton, ja alkoi hillitön lainojen kylväminen väestölle kun pankit kilpailivat markkinaosuuksista.
Siihen yhdistettynä itäkaupan tyrehtyminen, niin muuta ei kriisiin tarvittukaan.
Tuon ajan yhtymäkohdat tähän päivään EU:ssa ovat kaukaa haettuja.

Timo Virtanen

Siis uskotko ja luuletko, että joku maa tai hallitus voi tehdä mitä haluaa muusta piittaamatta ? Ei onnistu, kaikki maat ovat nykymaailmassa täysin riippuvaisia toinen toisistaan. Ihan samoin kuin Sinäkin olet riippuvainen muista.

Pasi Pulkkinen

Omalla kelluvalla valuutalla valtion finanssipoliittinen vapaus on hyvin suurta.

70-luvulla valtaan päässyt monetarismi ja sen mystiset opit olivat juuri sen ajan talouseliitin väline rajoittaa demokraattista päätöksentekoa. Keskuspankkirahoituksen kielto Euroopan talousyhteisöä rakennettaessa ja Emuun liittyvät finanssipoliittiset rajoitteet ovat juuri tätä liiketaloudesta kansantalouteen siirrettyä mytologiaa.

Presstituten suoltama talousretoriikka on pääosin kuraa. Tutustumalla rahatalouden mekaniikkaan pääsee helpommin jäljille siitä, mitä oikeasti on tapahtumassa.

Panu Saarela

Makkonen muiden trumpilaisten ja oikeistopopulistien tavoin kuvittelee, että kun jokainen maa huolehtii vain omista asioistaan, kun siis kaikki maat ovat äärimmäisen suvereeneja ja nationalistisia, kun kaikki tekevät mitä lystäävät, niin kaikki ovat onnellisia.

Miten voi irtautua näin täydellisesti todellisuudesta? Suomi on pienenä maana vielä erityisen riippuvainen kansainvälisestä yhteistyöstä ja pelisääntöihin sitoutumisesta.

Pasi Pulkkinen

Globaali yhteistyö tieteen ja teknologian saralla on aina hyödyttänyt ihmiskuntaa. EU ja etenkin Emu ovat kuitenkin puhtaasti talouseliitin lobbaamia hankkeita, jotka tulevat jarruttamaan Euroopan kehitystä ja johtavat kasvavaan epäluottamukseen Euroopan sisällä.

Teknologian ja tuottavuuden kehitys ja etenkin kommunismi pelko ja siitä seurannut tulonjaon tasoittuminen on vienyt aineksia Eurooppalaiselta suursodalta. EUn ansiot sodan ehkäisyssä on toteen näyttämättä. Sen sijaan finanssipolitiikan rajoitukset ovat johtaneet etenkin Etelä-Euroopassa inhimilliseen kärsimykseen. Ainut selvä hyötyjä Euroopan taloudellisesta yhdentymisestä on finanssisektorin toimijat ja omistajat.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #15

Makkonen rinnastaa EU:n ja Suomen suhteen Neuvostoliittoon ja sen satelliittivaltioihin. Huomaamatta jää sellaiset pienet erot, että Suomi on vapaaehtoisesti ja edeleen kansan suyren enemmistön tukemana EU:n jäsen. Ja Suomi on mukana myös päättämässä asioista; mitään kasvotonta EU:ta ei ole olemassa, EU koostuu jäsenvaltioistaan. Eurostoliitosta puhuminen on pelkkää valheellista propagandaa.

Ja sopiminen tarkoittaa sääntöihin sitoutumista, myös EU:ssa. Sitä nationalistit ja populistit eivät sokeudessaan tajua. On vain minä, minä ja minä. Minun pitää saada tehdä mitä lystään.

Italiakin tulee nykyisten johtajiensa myötä lyömään päänsä seinään. Ja se on Makkosen mielestä EU:n vika - kun ei saa olla suvereeni! Italian pitäisi antaa elää yli varojensa - olla suvereeni! - ja muiden pitäisi istua kädet ristissä maksaa lasku.

Jarmo Makkonen
Vastaus kommenttiin #16

"Huomaamatta jää sellaiset pienet erot, että Suomi on vapaaehtoisesti ja edeleen kansan suyren enemmistön tukemana EU:n jäsen."

Ei suomalaisille EY-jäsenäänestyksessä kerrottu että joudumme luovuttamaan itsenäisyytemme ja oman rahan kun liittymme Euroopan yhteisöön, nämä säännöt tehtiin vasta jälkikäteen.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #18

Mihin itsenäisyytemme on kadonnut vakaan €-valuutan myötä?'
Markka-valuutan arvo olisi heilunut miten sattuu, pääasiassa alaspäin. Olisimme tosiaan vaikeuksissa.
Nyt taitaa Makkonen olla ja elää vielä viime vuosituhannella.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #18

Se suuri enemmistö silti tukee EU-jäsenyyttä ja pitää Suomea myös itsenäisenä - Makkosen harmiksi.

Ja brittien silmät alkavat hiljalleen aueta näkemään, kuinka typerä ratkaisu on brexit - Makkosen harmiksi.

Jani Tuononen
Vastaus kommenttiin #21

Kun silmäsikin aukeaisivat näkemään, että EU on koston- ja vallanhimoinen kiristäessään entistä jäsenmaataan erossa.

EU:n pitäisi olla rauhanprojekti, johon kaikki haluaisivat, mutta kuka haluaisi diktaattorimaiseen liittovaltioon.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #23

Oletko sitä mieltä että eron jälkeen brittien EU-edut pitää säilyttää ja kuitenkaan jäsenmaksua ei tarvitse maksaa, koska on eronnut yhteisöstä? Eron neuvottelussa on kyse siitä, miten ja millä kustannuksilla britit säilyttävät Unionin aikana saavutettuja etuja ja mitä he niistä joutuvat maksamaan. Kyllä maailma on sellainen ettei ilmaisia etuja ole, ne joutuu aina joku maksamaan ja suomalaisena en halua maksaa brittien EU:n etuja, kun he eroavat, vaikka pidänkin heistä. Sanotaan, että kukin maksakoon kulunsa. Jollei britit suostu eduista maksamaan otetaan edut pois. Tästä neuvottelussa on kyse, eikä diktaattorimaisuudesta.

Pasi Pulkkinen
Vastaus kommenttiin #16

"...Suomi on vapaaehtoisesti ja edeleen kansan suyren enemmistön tukemana EU:n jäsen. Ja Suomi on mukana myös päättämässä..."

Jos muistelemme mitä ennen EU äänestystä tapahtui voi tuo "vapaaehtoisuus" näyttää hiukan naivilta tulkinnalta. Aatos Erkon johdolla kaikki suurimmat mediat päättivät yhteisesti ajaa Suomen EU:n jäseneksi. Tuo päätoimittajien ja medioiden omistajien päätös näkyi hyvin vääristyneenä journalismina. Käytännössä kansan mielipide rakentuu siitä tiedosta, jota heille tarjoillaan. Hallitsemalla mediaa hallitsee kansaa. Nykyinen some tuottaa toki harmaita hiuksia median haltioille, mutta edelleen journalismi loistaa poissaolollaan valtamediassa.

Tapani Tuominen

"Tunnettu italialainen taloustoimittaja"/ Linkiesta it:

The Società Editoriale Linkiesta,[1] the publisher, is a start-up comprising journalists and businessmen. It is a public company with about 80 shareholders who have put in an investment between €10,000 and €50,000. The governance rules state that nobody can own more than 5% of the capital stock. In order to provide transparency, a full list of shareholders is published on the website.[2] "Many shareholders and no bosses" declared the former editor in chief Jacopo Tondelli in a video interview published on IlSole24Ore.[3] "As we are a public company, nobody can exert individual influence on the editorial line", he added.

Jukka Mikkola

EKP omistaa rahan ja voi sen kanssa tehdä myös määrääviä toimenpiteitä. ”Saapasjalkamaassa” tämä tietää sitä, että siellä puhutaan vielä niin vimmatusti, että kädet on otettava avuksi.

Englantilainen sananlasku sanoo: ”Viisas mies tuntee narrin, mutta narri ei tunne viisasta.”

Pekka J. Mäkinen

Suomen on erottava EU:sta. Jos emme itse älyä, niin toivottavasti meidät potkitaan pois hankalana valtiona. Tätähän jo saksan demarijohtaja jokin aika sitten ehdotti. Lisäksi voi olla niinkin että koko EU kaatuu omaan mahdottomuuteensa, kuten Italian velkoihin. EU saattaa siitä nousta vielä, mutta pienempänä (10 valtioliittona? ) ja entistä suurempana diktaattorina, johon suomalaiset toivon mukaan eivät enää mene, eikä heitä sinne enää omasta toimestammekaan vääryydellä ja viekkaudella viedä, ,kuten EU:n ja Euron suhteen tehtiin.

Panu Saarela

Mäkinen saa toki pitää mielipiteensä. Kuitenkaan edes Halla-aho ei pidä ajankohtaisena edes yrittää EU-eroa, koska suuri enemmistö sitä vastustaa.

EU:n, jossa jäsenvaltioiden edustajat tekevät päätöksiä, väittäminen diktaattoriksi on samaa pölhöpopulismia kuin eurostoliitosta vaahtoaminen. Onko Suomen eduskuntakin diktaattori?

Pasi Pulkkinen

Taaskin asiantuntematon juttu.

Italia on oikealla tiellä. Tekemällä reilua alijäämää julkinen sektori luo uutta ostovoimaa ja aktiviteettia kansantalouteen. Tuosta voi olla vain kaksi positiivista seurausvaihtoehtoa: 1. Julkiset investoinnit ja kasvanut alempien tuloluokkien ostovoima laittaa talouden kasvu-uralle, jolloin julkisen velan suhteellinen osuus laskee, eli talouskasvu syö Euro -järjestelmän luoman "velkakriisin". 2. EU kumppanit ajavat Italia tahallaan maksuvaikeuksiin, jolloin Italia eroaa Eurosta ja koko Emu hajoaa. Tällöin yhteisvaluutasta ja sen säännöistä johtuva taloutta näännyttävä kiristyspolitiikka loppuu.

Jos Italian hallituksen selkäranka kestää uhkailut ja lobbauksen, ja pitävät kiinni lupauksistaan, ei tuloksena ole reaalitalouden näkökulmasta haittaa.

Toki finanssisektori ja imagostaan kiinnostuneet poliitikot saavat kärsäänsä tässä prosessissa.

Kyse on valtataistelusta, jossa kaikki keinot on luvallisia. Tulemme näkemään todella karmeaa kuraa suomalaisessakin mediassa Italiasta. Corporate media ja solutettu Yle tulevat tekemään osansa kuran levittelyssä.

Toivotaan myös ettei "Viiden tähdenliike" tee "soineja".

Pasi Pulkkinen

Fasismin isä Benito määritteli fasismin korporaatioiden ja valtion yhteenliittymäksi ja niiden vallaksi. Fasismin ulkoiset ilmentymät katosivat, mutta fasismi kuitenkin voitti....mitä muutakaan nykyinen rahalla lobattu "demokratia" onkaan.