Lauantai 25.5.2019

Italia-rytinän odotetaan vain pahenevan: ”Pankkien kaatuminen ja konkurssiaalto voivat olla varovaisia tulevaisuudennäkymiä”

Luotu: 
30.9.2018 11:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio (kuvassa) ja Legaa johtava sisäministeri Matteo Salvini ovat jo ilmoittaneet, ettei Italian hallitus aio antaa periksi budjetistaan, vaikka komissiolta tulisi sanktioita. Sijoitusmarkkinoilla heilunnan odotetaan jatkuvan rajuna.
|

Asiantuntijat odottavat Italian valtionlainojen korkojen jatkavan nousussa, kun markkinat avautuvat huomenna maanantaina. Sijoittajien huomio kohdistuu nyt Italian luottoluokituksiin.

Turbulenssi jatkuu hyvin todennäköisesti myös osakemarkkinoilla, sillä valtionlainojen korkojen nousu aiheuttaa kovaa painetta Italian suurimmille pankeille. Erityisesti Intesa Sanpaololla ja UniCreditillä on taseissaan suuren määrät Italian valtionlainoja, joiden arvo laskee nyt samaa tahtia kuin velkakirjojen korot jälkimarkkinoilla nousevat.

”Odotamme edelleen lisätietoja (Italian hallituksen suunnitelmista), mutta odotamme Italian ja Saksan korkoeron olevan vuoden lopulla noin 250 pistettä. Kun samaan aikaan ennustamme, että Saksan 10-vuotisen lainan korko on 0,6 prosentissa, se tarkoittaa, että Italian 10-vuotisen lainan korko on jatkossa noin 3,1 prosenttia”, sveitsiläisen varainhoitotalo Pictet’n ekonomistit Nadia Gharbi ja Lauréline Chatelain toteavat katsauksessaan.

New Yorkin yliopiston taloustieteen professori, synkkien ennusteidensa takia ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu Nouriel Roubini uskoo, että Italian populistit antavat lopulta periksi, jos valtionlainojen korot nousevat riittävän korkeiksi.

”Bondimarkkinoiden reaktio rajoittaa jo ennen EU:ta Italian populistien suunnitelmia kestämättömästä talouspolitiikasta. Odottakaa, että Salvini ja Di Maio tarkastelevat tilannetta uudelleen. He tekivät niin elokuussa, kun korkoero Saksaan leveni yli 300 pisteeseen. Markkinoita ei voi voittaa nokittelussa”, hän kommentoi.

Muilla markkinakommentaattoreilla on huomattavasti synkemmät odotukset. Italialainen taloustieteilijä, entinen IMF:n ekonomisti Carlo Cottarelli on jo varoittanut korkoeron vaikutuksista pankeille. 

”Jos korkoero pysyy nykyisellä tasollaan, pankeilla tulee olemaan vaikeuksia jälleenrahoituksessaan. Se johtaa lainahanojen sulkeutumiseen sekä kotitalouksille että yrityksille”, hän sanoi perjantaina.

Salkunhoitaja, ekonomisti Daniel Lacalle varoittaa vieläkin vakavammista seurauksista. Hän muistuttaa, että kaupankäynti pankkiosakkeilla jouduttiin perjantaina keskeyttämään joksikin aikaa Milanon pörssissä niiden rajun laskun vuoksi. Italian suurimmista pankeista UniCreditin osake laski lopulta lähes seitsemän ja Intesa Sanpaolon osake lähes yhdeksän prosenttia.

”Pääomien liikkeiden rajoittaminen, pankkien kaatuminen ja konkurssiaalto voivat kaikki olla vielä melko varovaisia tulevaisuudennäkymiä”, hän kirjoitti lauantaina.

Luottoluokittaja Fitch varoitti jo syyskuun alussa UniCreditin ja Intesa Sanpaolon luottoluokitusten olevan vaarassa.

”Lisää on odotettavissa”

Markkinoiden huomio kohdistuukin nyt erityisesti juuri luottoluokittajiin, joilla jo ennestään on negatiiviset odotukset Italian luokitusnäkymistä. Moody’s ja Fitch julkistavat uudet luottoluokituksensa Italialle lokakuussa.

Pictet ennakoi yhden pykälän luottoluokituksen laskua Italialle, mutta varoittaa pahemmasta.

”Emme odota luottoluokitukseen lisää pudotuksia vielä, mutta roskalainaluokkaan joutuminen tarkoittaisi vakavia seurauksia Italian valtionlainoille, jotka silloin poistettaisiin tärkeimmistä eurooppalaisista indekseistä”, Gharbi ja Chatelain huomauttavat. 

Myös Fidelity Internationalin sijoitusjohtaja Andrea Iannelli odottaa yhden pykälän luottoluokituksen laskua Italialle. Hän ennakoi rytinän jatkuvan markkinoilla ainakin alkuviikosta.

”Pölyn pitäisi laskeutua muutaman päivän kuluessa, mutta valtionlainoissa heilunta jatkuu ja lisää on odotettavissa, kun neuvottelut Euroopan komission kanssa alkavat”, hän sanoo omassa katsauksessaan.

Lisäjännitteitä saatiin viikonloppuna, kun italialaislehti Il Messaggero kertoi, että valtiovarainministeri Giovanni Tria aikoo edelleen erota, kunhan budjettiesitys on lopullisesti hyväksytty myöhemmin tänä vuonna. 1,6 alijäämää ajanut Tria uhkasi erolla jo tällä viikolla, mutta Italian presidentti Sergio Mattarella taivutteli hänet jatkamaan tehtävässään rauhoittaakseen markkinoita.

”Tämä hallitus aikoo tehdä alijäämästä uuden normaalin”

Euroopan komissio käsittelee Italian budjettia lokakuun puolivälissä. Euromaiden tulisi pitää alijäämänsä alle kolmessa prosentissa ja valtionvelan tulisi olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian alijäämä nousee nyt siis 2,4 prosenttiin ja maalla on julkista velkaa jo nyt reilut 130 prosenttia bkt:sta.

Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio ja Legaa johtava sisäministeri Matteo Salvini ovat jo ilmoittaneet, ettei hallitus aio antaa periksi budjetistaan, vaikka komissiolta tulisi sanktioita.

”Me menemme eteenpäin. Olemme tehneet älykkään taloudellisen liikkeen, joka on samaan aikaan rohkea ja vastuullinen. Emme aio muuttaa pilkkuakaan budjettiesityksestä”, Salvini totesi lauantaina.

Italialainen politiikan tutkija Alberto Mingardi varoittaa Di Maion ja Salvinin asenteiden kertovan siitä, että talouspolitiikka on Italiassa muuttumassa pysyvästi.

”Ongelma saattaa tällä kertaa olla huomattavasti aikaisempaa vakavampi. Tämä hallitus ei esitä hetkellistä velanoton lisäämistä, jota seuraa vyön kiristys, joka on ollut aikaisempi tavanomainen tapa toimia Italiassa. Tällä kertaa syvempi alijäämä ei ole poikkeuksellinen toimi, vaan tämä hallitus aikoo tehdä siitä uuden normaalin”, hän kirjoittaa analyysissään.

Italian 10-vuotisen lainan korko nousi perjantaina 3,14 prosenttiin. Korkeimmillaan korko on ollut yli 14 prosentissa vuoden 1992 lokakuussa.Italian ja Saksan korkoero oli perjantaina 267 pistettä.

Lue myös: Tästä syystä Italia ravisuttaa nyt koko Eurooppaa: ”Tämä on sodanjulistus”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Oikari
Vastaus kommenttiin #4

Tämä onkin mielenkiintoista. Mitäs tässä sitten hikoillaan jos Italia kaataa EKP:n poliittisen roskapankin. Sitten vain jäsenvaltiot nuijivat pikapikaa uuden valuutan käyttöönsä. Tämän jälkeen € on lainvoimaton joten kaikki nimellisesti €-määräiset saatavat ja varat häviävät. Eli täyttä hölynpölyä. EKP on jäsenvaltioiden keskuspankkien keskuspankki. Mikä on sitten jäsenvaltioiden keskuspankkien virka, ja millä oikeudella ne operoivat kansallisvaltioiden sisäisillä markkinoilla jos niiden pääkonttori on täysin riippumaton? Leikitään että minä hyväksyn maksuksi vain Roope Ankan rahoja työpanokseni korvikkeeksi, niin johan sieltä tullaan inisemään että en saa leikkiä omilla riippumattomillani Roope -rahoilla, koska EKP ei takaa niitä. Eli jollainhan se EKP:n assetti on varustettu? Tällöin se ei voi olla täysin riippumaton.

Hannu Wegelius

Eu nyt määräilee muita maita. Itsenäisyys, eli oma raha ja rajat kiinni tulisi palauttaa. Perus suomalaiset eivät vastusta maahanmuuttoa, vaan haitallista maahanmuuttoa. Ei ole oikein, että suomalaisten verorahoilla tuetaan terroristeja ja elintasopakolaisia, sekä paperittomia. On lopetettava hölmöily.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #11

Ai niin, kun populistit eivät olleet vallassa velkoja otettaessa, he saavat toimia vastuuttomasti?

Vai mikä mahtoi olla kysymyksesi logiikka?

Minun logiikkani mukaan kulloisenkin hallituksen tulee toimia vastuullisesti vallitsevassa tilanteessa - tämä ei ilmeisesti koske populisteja?

Hannu Rautomäki

Pankinjohtajat tekevät vain mitä johtavat poliitikot hallituksessa sallivat.
Esimerkiksi pankkien villi luottojen kylväminen väestölle, kun ensin Holkerin hallitus oli niille vapauttanut ulkomaisen luotonoton käytännössä ilman mitään valvontaa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #18

Jalat tukevasti irti maasta. Etkö ymmärtänyt LB-esimerkkiä? Valtiot ovat lukemattomin tavoin sidoksissa ja riippuvaisia toisistaan, oli EU:ta tai ei.

EU:hun liittymisestä "taulapäät" päättivät kansanäänestyksessä. Ja kannattavat edelleen jäsenyyttä.

Eikö brexitin Britannialle tuomat ja tuovat ongelmat soita kelloja? Bkt on jo nyt laskenut 1,2 % verrattuna siihen, ettei ero olisi edessä - ja pahempaa on todennäköisesti luvassa. Mutta saapahan olla "suvereeni".

Jarmo Makkonen
Vastaus kommenttiin #20

"EU:hun liittymisestä "taulapäät" päättivät kansanäänestyksessä. Ja kannattavat edelleen jäsenyyttä."

Suomalaisilta ei edes kysytty halutaanko vaihtaa markka yhteisvelkavaluutta euroon vaan vaihdettin kyselemättä ja valehdellen. Ruotsissa kysyttiin kansalta ja pitivät kruununsa, eipä tarvitse osallistua velkaantuneiden euromaiden pelastamiseen.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #21

Eurosta ei järjestetty kansanäänestystä. Mutta sinä väitit taulapäiden päättäneen sekä EU-jäsenyydestä että eurosta.

Väität siis Suomen kansaa taulapäiksi. Vaikka te persupopulistit sanotte aina, ettei kansa voi äänestää väärin. Ja että vain te edustatte todellista kansaa ja tiedätte sen tahdon.

Ette voisi olla enemmän väärässä. "Taulapäät" haluavat edelleen kuulua EU:hun. He tajuavat, että kansainvälinen yhteistyö ja sopimukset ovat ylipäätään hyvä ja erityisesti pienen kansan etu.