Lauantai 25.5.2019

Italialaisen jättipankin pääekonomisti: Tämä asia huolestuttaa nyt eniten

Luotu: 
30.9.2018 19:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian presidentti Sergio Mattarella (oik.) varoitti viikonloppuna Italian sisäministeriä Matteo Salvinia siitä, että rajusti alijäämäinen budjetti on Italian perustuslain vastainen.
|

Italian suurimman pankin UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen kuvailee Italian poliittista tilannetta juuri nyt ”äärimmäisen huolestuttavaksi”. Sen sijaan maan talous huolettaa Nielseniä yllättäen vähemmän.

”On päivän selvää, että (Legan johtaja, sisäministeri) Matteo Salvini haluaa saada aikaan kunnon riidan Brysselin ja ehkä myös presidentti Mattarellan kanssa, koska hänen katseensa on jo toukokuun eurovaaleissa. Tämä laittaa hänen samalle viivalle muiden kansallismielisten eurooppalaisten ja venäläisten puolueiden kanssa, joiden mielestä eurovaalit ovat tilaisuus muuttaa Eurooppaa perustavanlaatuisesti”, Nielsen kirjoittaa laajassa Italiaa käsittelevässä markkinakommentissaan.

Italian presidentti Sergio Mattarella varoitti populistihallitusta viikonloppuna siitä, että rajusti alijäämäinen budjetti on Italian perustuslain vastainen. Italian presidentti on perustuslakiin erikoistunut entinen tuomari. Populistihallitus esittää budjettialijäämän nostamista 2,4 prosenttiin kolmelle seuraavalle vuodelle. 

Nielsen ennakoi, että Mattarella saattaa vielä puuttua budjetin tekoon ennen kuin se lopullisesti hyväksytään Italian parlamentissa.

”Hankala tilanne, jota kannattaa pitää tarkkaan silmällä”, Nielsen toteaa.

Pääekonomisti varoittaa myös liian rajusta kahnauksesta Euroopan komission kanssa. Vakavimmillaan komissio saattaa määrätä Italialle sanktioita budjettisääntöjen rikkomisesta. 

Komissio käsittelee Italian budjettia lokakuun puolivälissä. Euromaiden tulisi pitää alijäämänsä alle kolmessa prosentissa ja valtionvelan tulisi olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italian alijäämä nousee budjettiesityksen mukaan 2,4 prosenttiin ja maalla on julkista velkaa jo nyt reilut 130 prosenttia bkt:sta.

”Jos hallitus ilmoittaa tavoitteekseen budjetin tasapainottamisen vuonna 2020, EU tulee olemaan huomattavasti pehmeämpi arviossaan. Sen sijaan julkinen riita Brysselin kanssa ei auta Italian korkoeroa Saksaan”, Nielsen pohtii.

Hän odottaa useiden muiden ekonomistien tavoin, että luottoluokittajat pudottavat Italian luottoluokitusta lokakuussa yhdellä pykälällä. Italia olisi silloin yhden pykälän päässä roskalainaluokasta.

”Luottoluokituksen pudotus ei ainakaan kavenna korkoeroa”, Nielsen kuittaa.

Italian taloustilanne on Nielsenin mukaan edelleen vähintäänkin kohtuullinen. Hän muistuttaa, että maan bkt kasvoi tammi-kesäkuussa prosentin.

”Pitää kuitenkin muistaa, että korkea velka-aste supistaa toimintamahdollisuuksia, kun taantuma tulee. Tämä on ongelmallista.”

Nielsen ei ota kantaa työnantajansa UniCreditin tilanteeseen. Pankin osake laski perjantaina Milanon pörssissä lähes seitsemän prosenttia. Niin UniCreditillä kuin toisellakin italialaisella suurpankilla Intesa Sanpaololla on taseissaan suuren määrät Italian valtionlainoja, joiden arvo laskee nyt samaa tahtia kuin velkakirjojen korot jälkimarkkinoilla nousevat. 

Italian 10-vuotisen lainan korko nousi perjantaina 3,14 prosenttiin. Korkeimmillaan korko on ollut yli 14 prosentissa vuoden 1992 lokakuussa.Italian ja Saksan korkoero oli perjantaina 267 pistettä.

Lue myös: 

Italia-rytinän odotetaan vain pahenevan: ”Pankkien kaatuminen ja konkurssiaalto voivat olla varovaisia tulevaisuudennäkymiä”

Tästä syystä Italia ravisuttaa nyt koko Eurooppaa: ”Tämä on sodanjulistus”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

EU:n heikkous on pikemminkin, että se on etääntynyt kansalaistensa arjesta, irroittautunut omaan fantasiamaailmaansa. Ihmekös sitten, että kansalaiset eivät enää halua antaa sille ja sen politiikkaa ajaville puolueille mandaattiansa.

Valta- ja suhdanteista riippumattomassa hyvinvointikuplassaan elävä hallinto on jo kauan sitten unohtanut yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevan kansanosan. Kuitenkin nyt jo keskiluokkakin köyhtyy jättimäistä hallintokerrosta ylläpitäessään - ja tämä on EU:n tulevaisuuden kannalta hyvin vaarallista, sillä keskiluokka on suurin äänestäjäkunta, eikä se tyydy kohtaloonsa vaan nousee protestiin, tulee joissain erityisasioissaan jo kaduille.

Ken ei tunne historiaa (vallankumouksia) on tuomittu toistamaan sitä.