Lauantai 25.5.2019

Trumpin tullisodassa häviäisi USA – Suomen Pankilta kaksi skenaariota

Luotu: 
4.10.2018 12:30
|

Jos Yhdysvallat ryhtyy tullisotaan kauppakumppaniensa kanssa, supistaisi se koko maailman taloutta, selviää Suomen Pankin laatimista skenaarioista.

Skenaarioissa tutkittiin presidentti Donald Trumpin aloitteleman tullisodan vaikutuksia euroalueelle, Yhdysvalloille, Kiinaan ja koko maailmantaloudelle. Kummassakin tilanteessa Yhdysvaltojen talous heikkenisi maailmantaloutta selvästi nopeammin. Vähiten kärsisi euroalue.

”Erityisesti Yhdysvallat näyttäisi kärsivän protektionistisista toimista, koska muiden maiden asettamien vastatullien seurauksena se eristäytyisi kansainvälisestä kaupasta ja sen vienti muihin maihin pienenisi huomattavasti”, Suomen Pankki arvioi Euro ja talous -verkkojulkaisun artikkelissa.

Skenaario 1: Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota kärjistyy

Tässä kuvitteellisessa tilanteessa Yhdysvallat ja Kiina löisivät toisilleen 25 prosentin tuontitullikorotukset kaikelle kaupalle. Lisäksi Yhdysvallat asettaa 25 prosentin tuontitullikorotukset EU:sta tuotaville autoille. EU vastaa Yhdysvaltain tulleihin asettamalla autovientiä vastaavan dollarimäärän yhdysvaltalaistuontia 25 prosentin tullikorotusten alle.

Tullisodan vaikutus olisi koko maailman bruttokansantuotetta heikentävä. Ensimmäisenä vuonna tullisota hidastaisi talouskasvua -0,3 prosenttia ja -0,2 prosenttia seuraavana vuonna. Euroalueeseen tullisodalla ei olisi vaikutusta.

Sen sijaan tullisota heikentäisi Yhdysvaltain bruttokansantuotetta ensimmäisenä vuonna -0,9 prosenttia ja seuraavana vuonna -0,4 prosenttia. Kiina kärsisi vielä Yhdysvaltoja enemmän, kun tullien vaikutus sen bruttokansantuotteeseen olisi ensimmäisenä vuonna -1,5 prosenttia ja seuraavana vuonna -1,0 prosenttia.

Skenaario 2: USA lätkäisee globaalit tullit

Suomen Pankin laatimassa toisessa skenaariossa Yhdysvallat ryhtyy voimakkaan protektionistisiin toimiin asettamalla 10 prosentin tuontitullit koko tavaratuonnille globaalisti. Kauppakumppanit vastaavat Yhdysvalloille samalla mitalla.

”Nämä toimet tarkoittaisivat Yhdysvalloissa keskimääräisen tuontitullin nelinkertaistamista. Vastaavasti euroalue kolminkertaistaisi ja Kiina yli kaksinkertaistaisi keskimääräiset tullinsa yhdysvaltalaistuonnille”, Suomen Pankki arvioi.

Mallissa Yhdysvaltain talous kärsisi eniten maan itsensä asettamista tulleista. Tullisodan vaikutus USA:n bruttokansantuotteeseen olisi -2,3 prosenttia ensimmäisenä vuonna ja -1,1 prosenttia seuraavana vuonna. Vaikutukset Kiinaan olisivat -1,0 prosenttia ja -0,6 prosenttia ja euroalueelle -0,6 ja -0,3 prosenttia. Tullit hidastaisivat maailmantaloutta ensimmäisenä vuonna 1-,3 prosenttia ja seuraavana vuonna -0,6 prosenttia.

Suomen Pankki kiinnittää skenaarioissa huomiota myös Yhdysvaltain vaihtotaseeseen. Elinkeinoelämän keskusliiton Taneli Lahti on aiemmin arvioinut Uudelle Suomelle, että tulliuhittelun taustalla näkyy, kuinka presidentti Donald Trumpia kismittää USA:n vaihtotaseen alijäämä ja erityisesti tavaratase.

”Kummassakaan skenaariossa Yhdysvallat ei kykene vähentämään vaihtotaseen alijäämäänsä, vaan alijäämä saattaa päinvastoin jopa hieman kasvaa, koska vienti supistuu tuontia enemmän”, Suomen Pankki arvioi.

LUE MYÖS: Tappaako EU oikeasti USA:ta kaupassa? – Arvio: Trumpia kismittää eniten yksi luku

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

USA:n tuontitullit on vuoden ympäristöteko. Kiinalaisen muovikrääsän määrä vähenee. Lisaksi kulutuksen ohjaaminen kotimaisiin hyödykkeisiin vähentää kuljetusliikenteen aiheuttamia päästöjä. Kuvittelisi erityisesti vihreiden arvostavan sellaista trendiä, mutta kun Trump...