Maanantai 20.5.2019

EK:n Häkämies jyrähtää: Lakot kuriin nopeasti uudella lailla

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa. Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
|

Faktakulma

Lakot keskiviikkona 3.10.

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti vuorokauden mittaisen lakon 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko koski kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Teollisuusliitto järjesti vuorokauden pituisen lakon 150 eri toimipaikalla teknologian, kemian ja erityisalojen sektoreilta.

Suomen elintarviketyöläisten liiton vuorokauden pituiseen lakkoon osallistui 4 500 työntekijää kaikkiaan 15 eri työpaikalla.

Sähköliiton noin tuhat työntekijää olivat lakossa 150 teollisuusalan työpaikalla.

Ammattiliitto Pro järjesti vuorokauden mittaisen lakon yksittäisissä yhtiöissä ja työpaikoilla.

Lukuisat ammattiliitot ovat ilmoittaneet myös ylityökielloista ja valmistelevansa uusia toimia.

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii poliittisten lakkojen sallivan lainsäädännön muuttamista rivakalla tahdilla.

EK:n mukaan poliittiset mielenilmaisut pitäisi rajata lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Näin on käytäntönä Ruotsissa: sallitun työtaistelun tulee olla mielenosoituksellinen ja kestoltaan lyhyt.

EK:n mukaan "viimeaikaiset työtaistelut" osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti.

"Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työehtosopimusten voimassa ollessa. Koska viime vuosien aikana palkansaajajärjestöt ovat usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, tulee oikeutta poliittisiin lakkoihin rajata", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

EK:n mukaan on kohtuutonta, että poliittisten mielenilmausten maksajiksi joutuvat yritykset ja niiden työntekijät.

"Näin kävi keskiviikkona, jolloin lakkoilun hintalapuksi tuli 50 miljoonaa euroa. Helmikuussa tappiot olivat yli 100 miljoonaa euroa. Lisäksi lakoista aiheutuu mittavia, mutta vaikeasti laskettavia mainehaittoja", EK kommentoi tiedotteessa.

Keskusliiton mukaan oikeus poliittisiin lakkoihin pitäisi rajata pohjoismaisen mallin mukaiseksi, jolloin ne olisivat "korkeintaan lyhyitä ja oikeassa suhteessa asian vakavuuteen nähden". 

EK:n mukaan poliittiset lakot ovat kokonaan kiellettyjä merkittävässä osassa Eurooppaa.

Poliittiset lakot ovat täysin kiellettyjä muun muassa Saksassa, Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa ja Kreikassa. Jollakin tapaa niitä taas on rajoitettu Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä Ranskassa, Belgiassa ja Italiassa.

Palkansaajajärjestöt ovat järjestäneet työtaisteluita vastalauseena hallituksen lakihankkeelle. Hallitus haluaa helpottaa henkilöperustaista irtisanomista pienissä yrityksissä. Ammattiliitoissa suhtautuminen hankkeeseen on jyrkän kielteinen, mutta hallitus on ilmoittanut, ettei aio perääntyä hankkeesta.

Lue myös:

Sipilän hallitukselle moitteet ”tykittämisestä” – Professori: Suomen lakkolinja poikkeuksellinen

Matti Vanhanen jyrähtää lakkoilijoille – ”Jos joku kuvittelee, että käsittely lopetetaan…”

Keskustan kansanedustaja tilittää: ”Demarien toiminta ay-liikkeen nimissä on vastuutonta – Lakot häikäilemätöntä poliittista peliä”

Faktakulma

Lakot keskiviikkona 3.10.

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti vuorokauden mittaisen lakon 94 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Lakko koski kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Teollisuusliitto järjesti vuorokauden pituisen lakon 150 eri toimipaikalla teknologian, kemian ja erityisalojen sektoreilta.

Suomen elintarviketyöläisten liiton vuorokauden pituiseen lakkoon osallistui 4 500 työntekijää kaikkiaan 15 eri työpaikalla.

Sähköliiton noin tuhat työntekijää olivat lakossa 150 teollisuusalan työpaikalla.

Ammattiliitto Pro järjesti vuorokauden mittaisen lakon yksittäisissä yhtiöissä ja työpaikoilla.

Lukuisat ammattiliitot ovat ilmoittaneet myös ylityökielloista ja valmistelevansa uusia toimia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Pento

Ruotsalaiset taitavat olla tässäkin viisaampia, kun rajoittavat poliittisia lakkoja. Vielä muistetaan niitä Rautaruukin lakkoja joissa joka toinen viikko oltiin lakossa Neuvostoliiton puolesta ja joka toinen Amerikkaa vastaan. Poliittisissa lakoissa on kyse politiikasta, eikä sellainen ole järkevä syy lyödä taloutta nolliin. On kuin varastaisi omasta lompakostaan.

jouko kauppinen

Juuri näinhän se menee että lakolla kiristäminen kohdistuu aina syyttämään osapuoleen, olisi ollut oikein se että pikkuyritysten työntekijät olisivat menneet lakkoon koska uusi laki koskee vain heitä. Tämä ei olisi palvellut vasemmiston poliittisia päämääriä joten jos ei saada tahtoaan läpi niin pannaan sivulliset kärsimään. Olisi tietysti yksi ratkaisu se että pienten yritysten omistajat lopettaisivat koko toimintansa ja kun nyt on työvoimasta pula niin siirtyisivät suurten yritysten toimintaan mukaan.

Jaakko Aalto

Sinulla on nyt menneet sekaisin työpaikka ja sosiaalitoimisto. Työpaikka on se, missä työnantaja järjestää työtä ja asiakas maksaa palkan. Kaikki raha tulee lopultakin asiakkaalta ja jos asiakas ei halua siitä työpanoksesta maksaa, niin miksi kenenkään muunkaan pitäisi.

Hannu Peltola

mitäs kun sun asiakkailtas loppuu klulutusvara kun vain heikennetään sosialioturvaa ja duunarin etuja ja palkkoja, ketkä käyttää pienyrittäjän palveluita?? oiken, ne duunarit jotka saa kulutusvaransa pääsääntöisesti työstä, munkin työnantaja olis amassa veneessä, jos kansalla ei ole kulutusvaraa, ei ole pienyrittäjiäklään, mietipä sitä kuka sinut elättää jos olet pienyrittäjä, asiakkaat joilla on kulutusvaraa ja niitä sinä olet nyt polkemassa

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #21

Etkö koskaan ole kuullut sanaa vienti. Palkkatilastot eivät tue väitettäsi palkkojen heikentämisestä eivätkä julkisten menojen tiedot sosiaalitturvan tason heikentämisestä. Mutta tuulesta temmattuja väitteitä on niin helppo heitellä.

Pasi Anttila

Sori siitä. Muistuu vaan mieleen ne "kultaiset kädenpuristukset" joita nämä työelämässä epäonnistuneet yritysjohtajat ovat saaneet. Oliko se siis työpaikka missä palkan eteen pitää tehdä töitä vai sosiaalitoimisto?

Mikko Virta

Ei kai kukaan tosissaaan usko että esitys jota hallitus ajaa olisi syntynyt ilman ulkoparlamentaarista vaikuttamista ? Kilpailussa yleensä vahvin voittaa. Jos et ole tarpeeksi vahva, hae voimaa muilta samanhenkisiltä. Tämä on yksi varsin hyvä keino voittaa kilpailu. Poliittinen lakko on markkinataloutta puhtaimmillaan. Hallituksen lakiesitys taasen edustaa sosialismia jossa me yhdessä jaamme pienyritysten rekrytointiriskiä. Miksi jollekin ryhmälle tulisi antaa lainsuojaamaa kilpailuetua ? Vapaassa markkinassa etu pitää ottaa. Niinhän työntekijäpuoli nyt järjestäytyessään tekee. Se ottaa voimalla. Sitä se markkinatalous lopulta on. Toki on muitakin tapoja jakaa resursseja mutta jos kerran vapaata markkinaa halutaan se tulisi hyväksyä sellaisena kuin se on.

Jarkko Mynttinen

Ensimmäinen huomioni kiinnittyi ilmaisuihin ”nopeasti” ja ”rivakalla tahdilla”

Odotettavissa ei ainakaan ole siis mitään hyvää, kun katsoo lainVALMISTELUN ja nyt valitettavasti jo lainsäädäntöMENETTELYNkin tasoa, eikä tarvitse katsoa kuin pari päivää taaksepäin millaista jälkeä syntyi perustuslain säätämisjärjestyksestä.

Olisi jo korkea aika aloittaa hankkeet lainVALMISTELUN laadun parantamiseksi, mutta ei määrän lisäämiseksi. Paras laki voi olla myös kokonaan säätämätön laki, eli oikeudellisen sääntelyn vaihtoehtojen käyttäminen.

Tarja Laakso

Mielenkiintoista, että nyt valitetaan siitä, että ay-liike puolustaa muitakin kuin juuri heitä itseään koskevia asioita - ei ole pitkä aika siitä, kun valitettiin, ettei ay-liike välitä muista kuin itsestään.
Itse kyllä pidän Suomalaisen työntekijän malttia liiankin pitkäpinnaisena. Olisi näköjään pitänyt aloittaa lakkoilu jo kiky-sopimusten estämiseksi, kun kerran hallitus ei pidä lupauksiaan siitä, ettei jatka työntekijöiden aseman heikentämistä, jos sopimus uhkailun ja pakottamisen jälkeen hyväksytään.

Ja sanoisin kyllä, että Kreikassa, Ranskassa jne. tilanne on ollut huomattavasti pahempi kuin Suomessa näiden polittiisten kannanottojen osalta - lakko on kuitenkin vähemmän haittaava kuin mellakat. Myös yrityksille ja yritysten omistajille muutenkin, ei pelkästään kansalaisille. Noissa maissa myös lakkoillaan muutenkin enemmän (jopa huomattavasti enemmän) kuin Suomessa - sitä vaan ei muista EK kertoa, kun väittää, että Suomessa lakkoillaan liikaa. Mitenkähän on, onko noissa maissa yrityksillä oikeasti paremmat oltavat kuin Suomessa - jos tuohon suuntaan kerran halutaan tilanteen muuttuvan (että lakkoillaan laittomasti ja lisäksi sitäkin rajummilla keinoilla, kun laillisesti ei saa lakkoilla). Minä en ainakaan toivo sellaista tulevaisuutta Suomeen, mieluummin eläisin rauhallisessa maassa.

Markku Koivisto
Vastaus kommenttiin #18

Tarja Laakso: Lakkoillaanko Kreikassa siksi että työntekijöillä menee huonosti vai meneekö Kreikalla huonosti kun työntekijät lakkoilevat? Samaa voi nysyä myös vaikkapa Espanjasta ja Ranskastakin.
Muna vai kana? Suomea lukuunottamatta melkein kaikissa Euroopan maissa kysymys on ratkaistu, tiedät kyllä miten.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #35

Hallitushan on koko viime vuo9det hokenut kuinka meillä menee hyvin velkaantuminen pienenee työllisyys kasvaa ja työttömyys pienenee, jopa pitkäaikasityöttömyys, ja omivat mielellään nämä hedelmät itselleen. Miksi nyt yhtäkkiä tarvitaan tällainen heikennys irtisanomissuojaan, joka heidän mielestään ei edes ole heikennys. Mistä syystä. Tämän lakiehdotuksen vaikutusarvioinneistakaan ei voi saada kuvaa että se toisi niitä vaikutuksia mitä hallitus sille on ladannut, joita se toivoo.

Vastaus on että nyt laitetaan viimein "thatceheriläiseen" tyyliin polvilleen suomen ammattiyhdistys ja työntekijät. Tämä on ideoloigista sotaa. Ja tämän sodan hallitus häviää 100-0. Siitä pitävät huolen 2 500 000 työläistä. Hyvästi Sipilä. Hyvästi Pentikäinen ja hyvästi Häkämies.

Pentti Westerholm

Onhan se aivan käsittämätöntä nousukauden ollessa parhaimmillaan tehdään poliittisia lakkoja.Lakot vaikuttavat taloutta laumauttavasti lähinnä vientiteollisuuteen.Luo epävarmuutta markkinoille.Jotkut ajattevat, hallitus ja riistäjä työnantaja saa höniinsä.Ymmärtämättä sitä,että kyllä siinä duunarinkin nenä pyyhitään. Työpaikat vähenevät ja laman iskiessä voi vain kuvitella mitä tapahtuu.

Tarja Laakso

Ja täysin käsittämätöntä nousukauden ollessa parhaimmillaan, että edelleen pyritään heikentämään työntekijöiden asemaa vaikka työntekijät ovat jo joustaneet suoraan sanoen älyttömästi ja saaneet siis (työnantajien tai hallituksen toimista huolimatta) kilpailukyvyn nostettua sille tasolle, että eletään sitä nousukautta. Mutta tuo nousukausi ei edelleenkään ole näkynyt työntekijän kukkarossa muulla tavoin kuin reaaliansioiden heikentymisenä ja jopa ihan sen fyysisen palkankin heikentymisenä (keskipalkkojen siis muun muassa).

Eikö mikään riitä sijoittajille / työnantajille?

Pentti Westerholm

Kapitailstisen järjestelmän yksi perusajatus on se ,että bisneksen pitää tuottaa ja kannattaa.Neuvostoliitossa tehtiin suunnitelmataloutta missä jokaiselle anettiin jotakin. Tuotannon kannatavuudesta riippumatta.No ei sekään talous kovin hyvin toiminut.Mitä tulee hallituksen riistoon työntekijältä se on enempi mielikuvan tasolla kuin todellisuutta.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #22

Totta kai bisneksen pitää tuottaa, mutta sitähän se juuri parhaillaan tekee ylimittaisesti, kun osinkoja maksetaan omistajille ennätyssuuria määriä.
Työntekijöiden palkanalennukset jne. puolestaan heikentävät kotimarkkinoilla toimivien yritysten toimintamahdollisuuksia.
Tuottavuuteen vaikuttaa huomattavasti enemmän kuitenkin se, miten yritystä kehitetään kuin se, miten työntekijöiden asemaa poljetaan. Ja viimeisten vuosien aikana tuo yritysten kehittäminen on ollut kyllä varsin heikolla tasolla eli investointien sijaan rahat siirretään omistajien taskuun.

Markku Koivisto
Vastaus kommenttiin #24

Jos nyt jättäisit tuon "omistajien taskuun" jo pois. Osakkeen omistajat ovat sijoittajia, jotka haluavat sijoituksilleen tuottoa. Sitä tulee vain kannattavista yrityksistä. Riskitöntä se ei ole. Sijoitustuotto ei jää kenenkään "taskuun". Mikä ei elämiseen mene jää typerimmillään pankkien luotonannon "katteeksi" ja kiertää edelleen sijoituksiksi tai tulee saajansa edelleen sijoittamaksi. Patjan alle varat eivät joudu.
Palkanalennukset puolestaan on korvattu verohelpotuksin, myös pienituloisille kunnallisverotuksessa.
Yritysten kehittymisen seurauksena työpaikkoja on syntynyt runsaasti ja pienyrityksiin syntyisi lisää jos niiden työllistämispelkoa hälvennettäisiin edes tämän vaatimattoman lakimuutoksen verran.
Tämä on oma näkökantani.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #44

Mitä tarkoittaa kun palkanalennukiset korvataan verohelpotuksin? Sitä että työnantajan puolesta osan palkasta maksaa veronmaksajat. Tajuatko? Veronmaksajat kompensoivat palkanalennuksensa omista rahoistaan. Omistava luokka jonka kuuluisi maksaa nämä palkat saavat siis työntekijöiltään yritystukea ja maksavat itselleen näin säästyneillä rahoilla osinkoja.

Olikos täällä yrityksiä kotka pärjäävät markkintaloudessa? Enpä usko. Ilman yritystukia ja järkyttävän suuria verohelpotuksia nämä sipilän mammanpojat ei pärjäis päivääkään liberaalissa markkinataloudessa.

Petri Kokko

Ja kukahan tästä hypettämästäsi "nousukaudesta " on sitten päässyt nauttimaan?
Ne hyvin toimeentulevat joilla ennestäänkin pyyhkinyt hyvin, turpaansa on saaneet eläkeläiset , työttömät , köyhät ja muut yhteiskunnan kelkasta jälkeenjääneet. Ja yritys on kova saada vielä työlaisetkin voimaan huonosti työaikoihin , palkkaukseen ja muihin neuvoteltuihin etuisuuksiin kajoamalla.
Joo- o YHDESSÄ nostetaan suomi nousuun, ketään ei jätetä.

Markku Koivisto

Jaa nauttimaan päässet? Mitä niitä nyt on n.120000 entistä työtöntä. Ruokoton määrä niitä vieläkin on jäljellä mutteivät työllistykään kun se lakkoilemalla estetään. Ay-liikkeen toimin kaikkienkaan luettelmiesi olot eivät kyllä parane, hallituksen asia se oikeastaan onkin koko kansan elinehtojen ylläpito ja kohentaminen. Sitä se ay-liike terhakasti yrittää torpetoida nyt. Miksi?

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #45

Säälittää että uskot tuohon oikeistopropagandaan, oikeita palkkatyöpaikkoja ei ole tuollaisia määriä syntynyt minnekään. Tilastojen kanssa voi kyllä kikkailla mutta henkilönä joka elän todellisuudessa keskellä tätä murrosta, kehtaan ja uskallan todellakin olla kanssasi olla eri mieltä.

Pasi Anttila

Laman aikaanko ne pitäisi tehdä. Tiettyjen tahojen mukaan näille ei ole koskaan oikeaa aikaa. Samoin kuin ei palkankorotuksillekkaan ole koskaan oikea aika. Ei nyt ku menee niin huonosti....suhdannehuipussakin valitetaan että ei nyt, lama voi olla oven takana.
Talous kasvaa 3% vuosivauhtia ja palkankorotus oli joku säälittävä 0,26€/h joka ei kompensoinut kunnolla edes kikyn aiheuttamia menetyksiä.

Kyllä se oikea aika on juuri nyt.

Petri Kokko

"Joulukuussa 2012 Häkämies ehdotti viikkotyöajan pidentämistä parilla tunnilla suomalaisten yritysten kilpailukyvyn lisäämiseksi. Hän on ottanut kantaa myös palkkaneuvotteluihin ja peräänkuulutti kesällä 2013 maltillisia palkkaratkaisuja.Kesällä 2015 Häkämies totesi pitävänsä työntekijöiden sunnuntailisiä vanhentuneena."

(Lähde: Wikipedia)

Hannu Peltola

ei taida häkä kehellä tulla mieleen että myös työntekijäpuolen on pystyttävä luottamaan lupaukseen että kikyyn ei tule enää muutoksia, ja lupauksen jälkeen on tullut 2 kertaa ja kolmatta sorvataan, aivan kun ei olisi luvattu mitään, lisäksi suomi nousee mailman taloustilanteen takia vaikka sipilä ja lindström pelaisi vaan korttia(ja parempi niin olisikin) mja vaikka suomi on nousussa, silti heikennyksiä sorvataan enemmän kun lama suomessa, perusteella varmuuden vuoksi tulevaisuuden takia, ja samaahan voisi liitotkin sanella klun automaatti, työntekijäpuolenkin pitää saada varautua taloudellisesti tulevaan lamaan VARMUUDEN VUOKSI myös

Seppo Simonen

Nämä SAK lakot on tukitoimenpiteitä punavihervasemmiston vaalimenestykseen ensikeväänvaaleja varten.
Kun valtio on velkaantunut yli 100 miljardilla ja työttömyysmenot on kuusi miljardia vuodessa niin olisi syytä SAK-n tuntea kokonais vastuuta.
Antti Rinteen pitää puhaltaa pilliin ja sanoa että laki perutaan jos rahkeet riittävät.

Mikko Raatikainen

Eihän näitä lakkoja olisi jos olisi neuvoteltu ja kuunneltu myös työntekijäpuolta.

Kun neuvottelutie ei toimi ollenkaan, niin on kokeiltava toista tapaa.

Häkämiehelle kelpaisi ainoastaa sellainen jossa työnantaja yksin päättää ja duunari saa armopalat jotka hänelle annetaan...jos annetaan.
Pikkuhiljaa kohti afrikkalaisia työehtoja.

juha-pekka naukkarinen

Lakoista kärsii koko Suomen kansa,ay pamput varmistavat huippupalkat itselleen tällä tavoin ja luovat erimielisyyksiä tarkoituksellisesti työntekijöiden ja työnantajien kesken,jos tämä jatkuu,niin firmat muuttavat ulkomaille,kuten koulutettu väestö tekee jo nyt!

Panu Saarela

Eikö eduskunta valita vapailla vasleilla? Eikö eduskunnassa tehdä päätökset enemmistön äänillä? Seuraavat vaalit ovat sitä varten, että päättäjiä voi vaihtaa.

Siitä on turha kitistä, ketä eduskunnan päätökset miellyttävät tai eivät.

Erkki Häkkinen

Lakkoilevat ihmiset sahaavat omaa oksaansa, valitettavasti. Samalla aiheutettu tappio yritykselle on pois voittovaroista ja samalla myös palkanmaksukyvystä sekä mahdollisista palkankorotuksista.
Mitä AY-liike ja nämä "vouhottajat" oikein tavoittelevat, hallitukseksi hallituksen paikalle?

Reijo Helli

"Erkki Häkkinen"
Et näköjään ymmärrä ollenkaan sitä että mistä tässä on kysymys ? Se varsinainen "Vouhottaja" istuu siellä Kalliolla kaikkien 200 muun joukossa ja tekee noin typeriä esityksiä ja taas joutuu perääntymään ja perumaan esityksensä... taas kerran maksattaa Suomalaisella yrittäjällä miljoonia ja taas miljoonia ennenkuin ymmärtää sen ettei noilla hänen "Vouhotuksillaan" ole mitään mahdollisuutta mennä läpi.
Kallis mies kansalaisille ja yrittäjille, mutta kun ei ole omista "Kuorista" kysymys niin hänelle näyttää olevan "ihan sama"

Panu Saarela

Häkkisen ymmärryksessä ei ole mitään vikaa. Sinun viestissäsi ei sen sijaan ole ainuttakaan perustelua mielipiteesi tueksi.

Väitteet, että Sipilä on vouhottaja, käy kalliiksi ja tekee turhia esityksiä, eivät ole argumentteja. Mutta saitpahan purkaa pahaa oloasi.

Pasi Anttila

Mistä ihmeen palkanmaksukyvystä. Suomen palkkataso on ihan suolesta. Työnantajien mielestä korotuksille ei ole koskaan oikea hetki. Osinkojen korotuksiin kyllä rahaa riitttää. Ne rahat menevätkin rikkaille, heidänkaltaisilleen.

Reijo Helli

En ota kantaa lakkoilun puolesta tai vastaan, mutta näin puolueettomana sivusta seuraajana totean sen että "HÄKÄ" kaivaa nyt vain lisää verta nenästään... sen verran olen tuota AY puolta ja sen tekemisiä seurannut... että jos paljon rupeaa tuollaisia esityksiä "HÄKÄ" tekemään niin saa taas "SITÄ" MITÄ TILAA" lisää... ja lakkoilut saavat hyvin helposti tässä tilanteessa jatkoa... mitä Jyri sanoo siihen jos nuo AY kaverit seuraavaksi rupeavat lakkoilemaan tuota sinun esitystäsi vastaan ja lakkoilevat niin kauan kunnes vedät tuollaiset ukhailut julkisesti pois keskusteluista... huomioithan tämän myös kun noita esitksiäsi nyt tässä tulehtuneessa tilanteessa heittelet... lisää Bensaa liekkeihin... vai sekö on tarkoituksesikin !?

Juha Lapveteläinen

Katsotaan miltä itsenäisen Suomen Tasavallan Perustuslain 10§ kirjaus vuodelta 1919 näyttää;

"Suomen kansalaisella on sanan vapaus sekä oikeus kirjoituksen ja kuvallisen esityksen painosta julkaisemiseen kenenkään niitä ennakolta estämättä, niin myös oikeus edeltäpäin lupaa hankkimatta kokoontua keskustelemaan yleisistä asioista tai muussa luvallisessa tarkoituksessa sekä perustaa yhdistyksiä tarkoituksen toteuttamista varten, jotka eivät ole vastoin lakia tai hyviä tapoja".

Ammattiliitot ovat yhdistyksiä toteuttaen heille kuuluvaa perustuslaillista oikeutta toimintaan yhdistyssääntöjen mukaisesti, asia on perustuslaillisesti suojattu oikeus johon jokaisella kansalaisella on niin halutessaan oikeus myös liittyä sekä kuulua, ammattiliiton jäsen voi olla tarvittaessa myös aktiivi mitä tulee mielenilmauksiin tai julkiseen mielenosoitukseen. Jos tätä tätä perustuslaillista oikeutta tasavallassa rajataan saatika muutetaan erillislailla eduskunnassa, se tullaan toteuttamaan perustuslakivaliokunnan toimesta poliittisten puolueiden päätöksellä. Tätä olemassa olevaa perustuslaillista oikeutta yhdistystoimintaan, joka on kirjattu perustuslakiin vuonna 1919, johon myös ammattiliitot kuuluvat, ei voi millään muotoa rajata tai muuttaa perustuslaillisesti. Uskon, että täysivaltainen perustuslakituomioistuin päätyisi tämän kaltaiseen loppupäätelmään- ja tulokseen yhdeksän perustuslakituomioistuimen tuomarin äänestyksessä.

Olisiko niin, että työnantajaliittojen ja ammattiyhdistysliittojen olisi jo aika sopia aikatauluista, ja sopia nämä välikohtaukset saman pöydän ääressä, selvittäen erimielisyydet keskenään välttäen näin ns. erillislakot, puhumattakaan yleislakosta Suomen kansalaisen ja isänmaan puolesta.

Kari Aaltonen

Häkämies on kyllä sen suhteen oikeassa, kun ihmiset lakkoilisivat vapaa-aikana, sillä saattaisi pitkän lakon aikana olla hyvinkin paljon positiivisia terveys vaikutuksia, kun tänäpäivänä moni tekee töiden jälkee kotona ne työt mitä ei töissä ehtinyt, saattaisi olla että moni 24/7 oppisi arvostamaan vapaa- aikaa ja lähtisi esim, ulkoilemaa. Se vaara tässä kyllä on että työnantajat menettää osan näistä 24/7 ihmisistä vapaa-ajalle ja joutuu palkkaamaan lisää väkeä.