Lauantai 25.5.2019

Karu varoitus Italian pankeille: ”Edessä on siperialainen talvi”

Luotu: 
7.10.2018 11:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian populistijohtajat Luigi Di Maio ja Matteo Salvini pitävät kiinni 2,4 prosentin alijäämästä vuodelle 2019.
|

Huoli Italian pankkien tilanteesta on levinnyt sijoitusmarkkinoille, kun Italian populistihallituksen budjettiesitys eri muunnelmineen veti Italian valtionlainojen korot nousuun viime ja tällä viikolla. Tilanteen vakavuutta lisää se, että Euroopan keskuspankki EKP ajaa parhaillaan velkakirjojen osto-ohjelmaansa alas.

”Kuka rahoittaa Italian kasvavan budjettialijäämän vuonna 2019, jos oletamme, että EKP pitää kiinni suunnitelmastaan ja lopettaa velkapapereiden netto-ostot joulukuun lopussa? Vastaus on italialaiset pankit. Italian hallituksen on tehtävä myönnytyksiä myös vuoden 2019 budjettiin välttääkseen umpikujan ja uskommekin, että myönnytyksiä tulee ennemmin tai myöhemmin” Nordean strategi Andreas Steno Larsen ja pääanalyytikko Martin Enlund kirjoittavat markkinakommentissaan sunnuntaina.

Italian populistihallitus veti suunnitelmiaan takaisin jo tällä viikolla. Alkuperäisen esityksen mukaan alijäämä olisi ollut 2,4 prosenttia kolmelle seuraavalle vuodelle. Keskiviikkoaamuna hallituksen avainministerit pitivät kriisikokouksen ja päättivät, että alijäämä on edelleen 2,4 prosenttia ensi vuodelle, mutta supistuu 2,2 prosenttiin vuonna 2020 ja edelleen 2,0 prosenttiin vuonna 2021. Keskiviikkoiltana budjettia viilattiin uudelleen: vuoden 2020 alijäämä pudotettiin 2,1 prosenttiin ja vuoden 2021 alijäämä 1,8 prosenttiin.

Nordean Larsenin ja Enlundin mukaan tämä ei kuitenkaan vielä riitä.

”2,4 prosentin alijäämä vuodelle 2019 tuntuu kiveen hakatulta, mutta myös sen suhteen tarvitaan myönnytyksiä, ennen kuin markkinat ja Bryssel koventavat äänenpainojaan. Yhteenottoon ajautuminen olisi itsemurha Italialle. Jos (populistijohtajat) Di Maio ja Salvini eivät muuta kurssiaan, Italialla on edessään siperialainen talvi, kun vuosi 2019 alkaa”, he toteavat toisessa katsauksessaan.

Italian suurimmilla pankeilla UniCreditillä ja Intesa Sanpaololla on jo nyt suuren määrät Italian velkapapereita taseissaan. Niiden jälleenrahoituksen on arvioitu olevan vaarassa, jos Italian korot nousevat edelleen. Reuters kertoi torstaina, että UniCredit on tähän mennessä saanut kerättyä markkinoilta vain kolmanneksen tänä vuonna tarvitsemastaan rahoituksesta.

”Jos valtionlainojen korot jatkavat nousuaan, ennemmin tai myöhemmin joudumme nostamaan lainakorkoja”, nimettömänä pysyttelevä italialainen pankinjohtaja kommentoi Reutersille.

Nordean Larsen ja Enlund arvioivat Italian kestävän 10-vuotisen lainan koron nousun 3,8 prosenttiin. Perjantaina korko oli 3,4 prosentissa.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi varoitti italialaisia poikkeuksellisen suoraan keskiviikkona. tapasi Italian presidentin Sergio Mattarellan salaa Roomassa keskiviikkoaamuna ja varoitti populistihallituksen alkuperäisten suunnitelmien riskeistä.

”EKP:n pääjohtaja halusi henkilökohtaisesti tuoda esiin, mitä tapahtuu, jos Italian korot nousevat pilviin. Hän varoitti myös siitä, että hallitus aliarvioi pahasti korkojen nousun merkitystä”, La Stampan lähteet kertovat.

Draghi muistutti Mattarellaa myös siitä, että EKP ajaa velkakirjojen osto-ohjelmaansa parhaillaan alas. Tämä on Draghilta vahva viesti siitä, että Italian on turha odottaa EKP:ta apuun. Lue myös:  Salainen tapaaminen Roomassa - Tästä syystä Italian populistit antoivat periksi

Italian Viiden tähden liikkeen poliittinen johtaja, työministeri Luigi Di Maio totesi sunnuntaina edelleen, että vuoden 2019 budjettialijäämä on ja pysyy 2,4 prosentissa.

”Meillä ei ole mitään suunnitelma B:tä. Ainoa tapa rauhoittaa markkinat olisi se, että että tämä hallitus luovuttaisi. Kysykää, haluavatko italialaiset sitä”, hän sanoi Corriere della Seran haastattelussa.

Lue myös:

Italialaisen jättipankin pääekonomisti: Tämä asia huolestuttaa nyt eniten

Tästä syystä Italia ravisuttaa nyt koko Eurooppaa: ”Tämä on sodanjulistus”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

EU on harjoittanut vilppiä aiemminkin syytämällä tukipaketteja veronmaksajiensa kustannuksella nimellisesti Kreikalle, mutta tosiasiallisesti ne kiersivät heti Kreikasta amerikkalaisille, saksalaisille, ranskalaisille ja brittiläisille pankeille, jotka olivat yliluottaneetkin Kreikan.

Esko Nurminen

Berlusconi.
Wikipedia: "Italia aloitti toukokuun 2010 lopussa laajat menoleikkaukset Kreikan velkakriisin vanavedessä. Vuonna 2009 maan budjettialijäämä oli 5,3 prosenttia bruttokansantuotteesta, ja tavoitteena oli supistaa vaje 2,7 prosenttiin vuonna 2012."

- 5,3 %:n alijäämä on karmea. Suomessa se tarkoittaisi 10 miljardin velanottoa ja niinhän oli tosin Suomessa yhtenä vuonna, että velkaa otettiin 11 miljardia.

Ari Mikkola

Amerikan Lehman Brothers pankki kun kaatui niin eiköhän tuohon jokainen länsimaa ja valtio eli kansalainen joutunut tukitoimiin osallistumaan. Euroopassa näkyvin suora seuraus oli arvatenkin Kreikan tilanne mutta Italian ajautuminen Kreikan tilanteeseen on huomattavasti vakavampi seurauksiltaan ja isompi kooltaan kuin yhden pienehkön amerikkalaisen pankin konkurssi.
Olen ollut näkevinään arvion että USA tuki pankkijärjestelmäänsä ainakin 1200 miljardin arvosta joten Italian konkurssitilanteessa Kreikan tukirahat on pähkinärahoja ja seuraukset silti arvaamattomat ja ehkä peruuttamattoman tuhoisat nykyisenkaltaiselle kansainväliselle rahoitusjärjestelmälle. Eli siis länsimaisille yhteiskunnille.
Ilman velkarahaa ei nimittäin toimi mikään..

Panu Saarela

Äänestä populistit valtaan ja kärsi.

Työministeri Maion perustelu itsepäisyydelle on kuvaava: "Luuletteko, että italialaiset haluavat sitä?" Voi herranpieksut.

Vastuullinen poliitikko tekee sen, mikä on oikein, eikä mene sen kansan mielipiteen taakse, jolle on itse ensin valehdellut, että "näin voi ongelmitta tehdä".

Jarmo Makkonen

Saarelan "vasstuullinen" poliitikko pistää veronmaksajat maksamaan sijoittajien virheet. Kuka älypää keksi että me suomalaiset olemme vastuussa muiden euromaiden virheistä? Mitä järkeä tässä yhteisvelkaseurakunnassa oikein on?

Matti Karnaattu

Kaikki ovat sillä tavalla sitoutuneita toisiinsa taloudellisesti etteivät sodi keskenään. Tämä oli se alkuperäinen ajatus ja se on toiminut.

Toinen ajatus liittyen yhtenäisyyteen on se, että idän ydinasevalta ei laajentumispyrkimykseen pääse ottamaan koko eurooppaa haltuunsa hajota & hallitse periaatteella.

Jarmo Makkonen

"Kaikki ovat sillä tavalla sitoutuneita toisiinsa taloudellisesti etteivät sodi keskenään."

Ei sentään sitoutuneita maksamaan toisten velkoja paitsi tässä järjenvastaisessa yhteisvelkavaluutassa jossa toisten velkojen maksaminen on kyllä kielletty, nutta EU kiertää omaa määräystään.

Jari Rutanen

Perusongelma on tietysti euro itsessään: itsenäisten valtioiden rahaliitto ei kertakaikkiaan vain toimi. Mutta jostain syystä tällaiseen rahakokeiluun piti sitten kuitenkin ryhtyä.

--

Välimerenmaat eivät pysty maksamaan markkinakorkoa valtionveloistaan, joten EKP:n on jossainvaiheessa jokatap. annettava periksi ja jatkettava LTRO-valtionvelkakirjojen tukiohjelmaansa.