Maanantai 20.5.2019

Sitra: Työn verotus alas – Suuri verouudistus äkkiä Suomeen

Luotu: 
8.10.2018 13:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sitra linjaa, että Suomen on ”siirrettävä kunnolla verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verottamisesta ympäristöhaittoihin”.
|

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra peräänkuuluttaa aiempia massiivisempaa verouudistusta Suomeen heti seuraavalla vaalikaudella. Syynä verouudistustarpeeseen on tarve vähentää päästöjä, mikä tuli esiin tänään julkistetusta IPCC:n ilmastoraportista.

Sitra linjaa, että Suomen on ”siirrettävä kunnolla verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verottamisesta ympäristöhaittoihin”.

Asiasta kirjoittaa myös Sitran ilmastoratkaisuiden johtava asiantuntija Saara Tamminen. Hänen mukaansa verotuksen painopistettä pitäisi siirtää ”budjettineutraalisti tulo- ja yhteisöverotuksesta kohti ympäristöhaittojen verotusta”.

”Korkeampien päästö-, kulutus- ja resurssiverojen valtiolle luomaa lisätuloa voidaan allokoida tulo- ja yhteisöverojen laskun avulla tukemaan työllisyyttä ja kustannuskilpailukykyä. Lisäksi voidaan miettiä esimerkiksi könttäsummapalautuksia matalatuloisimmille kotitalouksille, joille veronkorotukset voivat olla suhteellisesti suurempia, tai lisätukia (päästöjä entisestään vähentäviin) tutkimus- ja kehitystoimiin”, Tamminen kirjoittaa Sitran sivuilla.

”Tällaisella verosiirtymällä voidaan siis parhaimmillaan tukea työllisyyden, kilpailukyvyn ja talouden kasvua ja vähentää samanaikaisesti päästöjä. Tarvitsemme verouudistuksen pikaisesti, jo seuraavalla hallituskaudella, ja sen tulisi olla aikaisempia yrityksiä massiivisesti laajempi”, Tamminen linjaa.

Lue myös: 

Petteri Orpo: ”Korkean verotuksen ongelma koskettaa jokaista tavallista palkansaajaa” – tavoitteena lähes 80 prosentin työllisyys

”Lähivuosien päätökset ovat ihmiskunnan tärkeimmät” – Ilmastoraportti vaatii ennennäkemätöntä muutosta 12 vuoden aikana

Suomea odottaa kipeä päätös – Professori: Suunniteltuja biotehtaita ”ei pitäisi rakentaa ollenkaan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

kulutuksen verotus taas nostaa framille vähemmän tienaavan ja vasemmiston itkun siitä, etteiraha riitä välttämättömään kulutuksseen, tupakkaan kaljaanym.eihän sitänyt tienaavan kansanvosanerotustavoi keventää, tai vasemmitojavihreät saavat itkupotkuraivarin, kutenlapset kassalla, kun ei ole karkkipäivä

Petri Hämäläinen

Kertoisiko joku mitä tämä ympäristöverotukseen siirtymisen käytännössä tarkoittaa?

Osuuko oikeaan jos toteutetaan seuraava:

- sähkön kuluttajahinnan nelinkertaistaminen
- autojen hintojen kaksinkertaistaminen
- polttoaineiden hintojen nelinkertaistaminen
- lentolippujen hintojen nelinkertaistaminen
- ruoan hinnan kaksinkertaistaminen
- muiden ALV:n alaisten tuotteiden ja palveluiden hintojen kaksikertaistaminen (ALV yli 100%)

Sillä vaikka kaikki tämä tehtäisiin ja koko hintojen nousu kerättäisiin kokonaisuudessaan veroina valtiolle, verokertymä ei vieläkään riittäisi lähellekään korjaamaan tuloverotuksen verokertymää.

Meneekö arvio oikein?

juha-pekka naukkarinen

Eniksi voisi lisätä omavastuu osuutta terveydenhuollossa sellaisille henkilöille,jotka elävät epäterveellisesti ja eivät noudata terveelisen elämän tavan suosituksia ja sairastuvat tästä syystä,koska ne jotka noudattavat terveitä elämäntapoja joutuvat maksamaan korkeina veroina näiden sairaudenhoitokulut!

Pentti Westerholm

Samalla alas eläkkeidenkin verotus.Ihmiset elävät 10 vuotta pidempään kuin -60 luvulla.
Tai vähintää aikoinaan SDP muotoileman puolitetun eläkeindeksi poisto.Rinteen valinta pääministeriksi kyllä estäisi sen,mutta eihän häntä ole pakko valita.