Sunnuntai 16.6.2019

6 €/h-kokeilusta täysi pannukakku: ”Yksikään yritys ei ottanut ensimmäistäkään töihin”

Luotu: 
15.10.2018 12:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Rakennusliiton työkokeilu ei lähtenyt kunnolla käyntiin.
|

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas palaa liiton blogissa alan kuuden euron tuntipalkan kokeiluun.

”Yleisesti väitetään palkkojen alentamisen luovan työpaikkoja. Rakennusliitolla on asiasta kiistatonta vastanäyttöä. Pari vuotta sitten palkkoja alennettiin kiky-sopimuksella. Me emme niin tehneet. Sen sijaan sovimme Rakennusteollisuuden kanssa kuuden euron työkokeilusta. Rakennusalaa tuntemattomat, erityisesti nuoret, saisivat mahdollisuuden kokeilla alaa ilman riskiä työnantajalle sen enempää kuin työntekijällekään”, Suokas kirjoittaa.

”Itse uskoin kokeilijoita löytyvän satoja, huonoimmassakin tapauksessa kymmeniä. Alku olikin lupaava. Ympäri Suomea järjestettyihin tiedotustilaisuuksiin tuli paljon porukkaa eri rakentamisen toimialoja edustavista yrityksistä. Siihen se jäikin. Vuoden päästä kokeilu lopetettiin, kun yksikään yritys ei ollut ottanut ensimmäistäkään kokeilijaa töihin”, Suokas kertoo.

Kauppalehti kertoi jo maaliskuussa 2017, että kokeilu ei ollut onnistunut. Tuolloin kokeilua oli kuitenkin takana vasta noin viikko.

Suokas vastaa blogissaan työministeri Jari Lindströmille (sin), joka viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa kertoi suuren kiistan aiheuttaneen irtisanomislain vaihtoehtona olleen yleissitovuuteen puuttuminen.

”Työehtosopimusten vähimmäispalkkasuojan romuttaminen ei luo työpaikkoja Suomessa asuville. Se vain mahdollistaa ulkomaiselle työvoimalle täysin alimitoitetut palkat”, Suokas kirjoittaa.

LUE LISÄÄ: Miksi 6 €/h-kokeilu meni pieleen? – Ay-pomo: ”Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa”

Lue myös:

Ensikertalaisen tuntipalkka 6 €/h – rakennustöihin uusi kokeilu

6 €/h -palkasta raivoaminen ihmetyttää – ”Minusta tämä ei ole työtä”

Laskelma: 6 €/h päihittää toimeentulotuella elämisen

Rakennusliitto kypsyi ”helvetilliseen mättämiseen”: 6 €/h on todellisuudessa 7,60 €/h

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rissanen

Henkilön motivaatio ja ammattitaito ovat ne kriteerit, sillä monesti työ on tuottavaa kun vain tehdään oikein ja ahkerasti. Ei Nokian puhelimetkaan kaatuneet työn tuottavuuden heikkouteen tai suuriin palkkoihin tai henkilöstön ahkeruuden puutteeseen. Liian moni ei nykyaikana vaan aidon oikeasti osaa tehdä työtä. Pitää olla erittäin hyvä motivaatio, että alkaa opettelemaan ja yrittää. Huono motivaatio estää oppimisen ja tulokset jäävät niin laihoiksi, että henkilöä ei kannata pitää töissä edes 6 € palkalla, sillä henkilö rapauttaa ympäriltään työmoraalia.

Raili Sergejeff

Mutta kun työnantaja ei edes halunnut palkata näitä 6-eurolaisia! Silloin ei voi edes tietää, olisiko jollakin ollut motivaatiota vai ei, kun ei ole esimerkkejä siitä.

Ymmärrän tavallaan, jos 6 euron palkka ei motivoi, koska sillähän ei hanki edes omaa elantoaan kunnolla. Mutta nythän sitä ei tosiaankaan tiedetä, olisiko ollut hyvin motivoituneita joukossa.

Olen kyllä samaa mieltä siitä, että ylpeys omasta työstä ja työn laadusta on aika monilla hävinnyt. Monelle on se ja sama, tekeekö työnsä hyvin vai ei. Minulle se on aina ollut kunnia-asia, oli palkka sitten hyvä tai huono.

6 euron palkalla en sentään ole koskaan joutunut tekemään töitä, mutta aika huonolla palkalla silti jouduin kerran ottamaan työpaikan aivan uudella alalla, noin puolella palkalla alan normipalkasta.

Se poikikin sitten pari hyvää työpaikkaa samassa ammatissa vähän myöhemmin. Mitään työtä ei pitäisi halveksia, koska ei sitä tiedä, mihin se vo johtaa.