Perjantai 24.5.2019

Taloustieteen professori ihmettelee: Tällainen järjestelmä on vain Suomessa – ”Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti”

Luotu: 
18.10.2018 08:15
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva SAK:n aktiivimallia vastustavasta mielenosoituksesta.
|

Taloustieteen professori Matti Virén ihmettelee Puheenvuoro-blogissaan sitä, että ay-liike osoittaa mieltään hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee sitä runsaskätisesti.

Työntekijäliitot ovat aloittaneet työtaisteluita vastalauseena hallituksen hankkeelle laskea irtisanomiskynnystä pienissä yrityksissä. Eilen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ilmoitti maanantaina 22.10.2018 alkavasta kahden päivän lakosta.

”Erikoista on se, että ammattiliitot kiivailevat hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee niitä enemmän kuin ehkä mitään muuta yhteiskunnan sektoria. Itse asiassa voi sanoa, että valtio on liittojen suurin rahoittaja. Päinvastoin kuin kaikki muut yleishyödylliset yhteisöt ay-liike nauttii jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta, joka (ml. työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus) menetettyinä verotuloina merkitsee noin 500 miljoonaan euron verotukea vuosittain. Lisäksi ay-liike nauttii pääomatulojen verovapaudesta määrällä, joka nousee kymmeniin miljooniin euroihin. Arvonlisäverostakin tarvitsee lukea vain sanomalehdistä. Ammattiliittojen jäsenhankintaa subventoidaan varsin runsaskätisesti maksamalla leijonanosa (95 %) littojen työttömyyskassojen menoista. Ei tällaista järjestelmää ole muulla kuin Suomessa. Miten ammattiliitot osoittavat kiitollisuuttaan saamastaan tuesta? Aika heikosti, ilmeisesti tukea pidetään itsestäänselvyytenä. Ammattiliittojen uhittelussa taitaa sittenkin olla kyse enemmän oman profiilin nostamisesta. Jollain tapaa pitää osoittaa oma tarpeellisuus ja legitimisoida jatkuva varallisuuden kartuttaminen”, Virén kirjoittaa.

Virén kysyy, mitä suomalaiset ovat saaneet vastineeksi ay-liikkeelle annetuista rahoista ja ”mihin ihmeeseen tarvitaan liittojen miljardiomaisuuden jatkuvaa kasvattamista”.

”Joillain liitoilla omaisuustulot taitavat olla jo suurempi tulonlähde kuin jäsenmaksut. Aiheellinen kysymys on, eikö nyt olisi jo aika purkaa tämä valtion rahojen lahjoittaminen, ja laittaa kaikki tulonsaajat ja tulot (ovat tulot mitä laatua tahansa) samalle viivalle verotuksen suhteen. Kaikki maksakoot veroa tulostaan”, Virén vaatii.

Virénin mielestä kiistelty irtisanomislaiksi kutsuttu hanke on tarpeellinen.

”Tulevaisuudessa markkinoiden muutokset käyvät aina vaan tiuhemmassa tempossa. Ei kenellekään voi taata pysyviä työpaikkoja. Ei edes Hakaniemessä. Suurilla yrityksillä on pieniin verrattuna monin verroin helpompaa vastata markkinoiden haasteisiin niin tuotannon kuin työllisyydenkin suhteen. Jotenkin tätä epäsuhtaa pitää tasoittaa pienten yritysten osalta ja vielä niin, että pienennetään niiden suurimpia riskejä. Jos työllistämisestä tulee liian vaikeaa, se yksinkertaisesti vain loppuu”, Virén kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Tästä syystä työnantaja tilittää ay-maksusi – Anders Blom: ”Kommunismin pelko”

Juhana Vartiaiselta purkaus ay-liikkeelle – ”Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas, te tiedätte sen itsekin”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Perus

Ai miksi "ay-liike osoittaa mieltään hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee sitä runsaskätisesti"? Jaa että työntekijöiden oikeuksia puolustava taho pitäisi voida ostaa hiljaiseksi?
"Jos työllistämisestä tulee liian vaikeaa"? Miten siitä tulee liian vaikeaa jos ei voi erottaa helpommin? ja Että "loppuu kokonaan"?? haha!! mitä tämä jätkä oikein selittää??
Ja jos tuista aletaan jauhamaan niin listahan on loputtoman pitkä mihin kaikkeen turhaan sitä rahaa syydetään! Ei ole yksin ay-liikkeiden kultahanhi tämä valtio.

Markku Koivisto

Ei ole vielä työpaikkojen säilyttämisestä liian vaikeaa, mutta lisäväen pelkkaaminen alkaa olla.
Niin, pitkään olen jo ihmetellyt, miksei
Suomessa oikein mikään kannata ilman tukia. Verovaroistahan ne kustannetaan. Ay-liike ei verokertymään osallistu ollenkaan ja sen jäsenmaksutkin vähennetään palkansaajien verotuksessa.
Tuolla saamatta jäänellä tulolla voitaisiin yrittämisen edellytyksiä parantaa siten että yritystukia voitaisiin ainakin vähentää. Nämä tuetut yritykset ovat sattumoisin melkoisia palkanmaksajia eli työllistäjiä, jolloin verorahoja sitä kautta kiertyy työntekijöiden palkkoihin ja ay-liikkeen jäsenmaksuihin jne. Vähän sairastahan se mielestäni on. Arvaapa mikä seuraus ay-liikkeen reaktio olisi, jos tuota ruvettaisiin oikaisemaan. Pelkäämpä että tulevaisuudessa sekin sota vielä edessä on, kunhan talous taas ottaa ja notkahtaa. Riippuu vain siitä kuinka pahasti notkahtaa

Markku Koivisto

Luonnos mikä luonnos, esitys tulee myöhemmin. Varmoja voimme olla siitä, että aina löytyy "asiantuntija", joka tyrmää esityksen kuin esityksen. Siksi on ihan hyvä, että eduskunta valiokunnissaan ne lausunnot punnitsee ja tekee lopullisen päätöksen. Luulempa, ettei mitään lakia milloinkaan muuten voimaan saataisi.

Mauno Strandén

Ay liike puree ja uhkailee ruokkijansa kättä! Oliskohan aika niputtaa ay tuet pois ja verottomiin heidän tuloihin täydet verot, vaikuttaa että ay liike on kuin lapamato, vie puhdin järkevästä talouden hoidosta, juuri noiden verottomien tulojen takia? Ei anna hallituksen hallita, vaan painostaa lakoilla, joiden kohteeksi joutuu täysin sivulliset?
Ay liikkeessä voidaan paksusti, muutamat edustajat on mässäilleet ilmaisissa ay pöydissä
ja sen huomaa tv studioissa!

Jaakko Karki

Professori Matti Virén kirjoittaa taas asiaa, lukemisen arvoista. Pääsääntöisesti, ei ole valtiovallan tehtävänä tukea ammattiyhdistysliikkeitä eikä myöskään yrityksiä. Ammattiyhdistysten vallan ja varallisuuden haaliminen usein johtaa asiattomaan vallan käyttämiseen niinkuin Britanniassa 1970 luvulla ja Saksassa Metallgesellschaft 1990 luvulle asti. Molemmissa maissa talous lähti pitkään ja voimakkaaseen nousuun heti kun ammattiyhdistysliikkeet tulivat järkiinsä ja lopettivat asiattoman lakoilun ja vallan haalimisen.

Ari Mikkola

Minusta ay-liike menetti merkityksensä hyväksymällä vuokratyön tulon markkinoille. Silloin itse idealistina odotin että milloin yleislakko puheet alkaa ja olisin ollut heti valmis..
Mitä vielä kun liitothan suorastaan kannustivat yrityksiä vuokratyön käyttöön. Sehän tietenkin tuki niiden vakituisten liiton jäsenmaksua maksavien asemaa kun luotin toiset työmarkkinat jossa työntekijän irtisanomisaika ilman mitään pärstäkerrointa on neljä tuntia.
Tähän liitoilla ei ollut mitään ongelmaa suostua.
Monia lehtijuttuja sittemmin lukenut jossa onnesta säteilevä luottamusmies kertoo että irtisanomisia ei tullut yhtään ja samalla tarina kertoo kymmenien vuokratyöläisten työsuhteen loppuneen..
Kahden kastin työmarkkinat. Vakituinen joka on liiton maksava jäsen ja vuokratyöläinen tai pakkoyrittäjä jolla ei ole mitään suojaa, ei edes sairauslomaa uskalla vuokralaiset pitää koska työnantajalla ei ole velvoitetta ottaa samaan tehtävää takaisin..

Ilkka Paananen

Olen samaa mieltä ja tämän täällä julkituonut. Voisi olla jopa niin, että niihin 'oikeisiin' työsuhteisiin voisi päästä useampi jos näitä joustoja lisättäisiin irtisanomista ja työhönottoa helpottamalla. Toisaalta vahinko on jo tapahtunut kun nämä vuokrafirmat on päästetty markkinoille.

Hannu Saloranta

Ei ruokkivaa kättä saa purra.
Edes tätä perussääntöä ay-liike ei ymmärrä noudattaa.
Ay-liike toimii nykyään kuin kirkko aikoinaan myös kirkko kuvitteli, että sillä on oikeus päättää aivan kaikesta. Historia on kyllä sen karulla tavalla kertonut, että kirkko erehtyi. Samoin erehtyy ay-liike, joka nykyisen kaltaisena on jopa haitallinen osapuoli. Suurena vaarana tosin on, että mikäli parlamenttaarinen eduskunta ei saa lakeja säätämällä ay-liikkeen liiallista valtaa kuriin, niin se tulee tapahtumaan aivan toisenlaisin keinoin ja tuottaen paljon enemmän kärsimystä ja haittaa.

Matti Rissanen

Kommentti Rehnin postauksesta
"Valitettavasti ay-liike on pitkälti taantuneiden populististipuolueiden, tässä SDP ja Vasemmistoliitto, väkivaltaosasto, kuten IRA oli Sinn Feinin toimintayksikkö."

SAK/SDP terroristiorganisaatio, jonka verottaja rahoittaa

Markku Koivisto

Oisko mittään että käyttäytymällä järkevästi? Vaikkapa antamalla valtiovallan hoitaa valtiovallalle kuuluvat tehtävät, vaikkapa taloudenhoidon ja työttömyydestä irti pääsemisen. Tällä kertaa työntekijöiden "edusta" huolehtiminen vain estää kokonaisuuden kohenemisen. Ne ay-liikkeen jäsenet kun ovat vain osa kokonaisuudesta, jonka kehittyminen tuolla edunvalvonnalla vain estyy.

Kyuu Eturautti

Kummasti se järjestäytyminen sujuu niissäkin maissa missä valtio antaa yhden miljardin vähemmän vuodessa helpotusta.

Se on lopulta sama valtion budjetti josta sekä annetaan AY-verohelpotukset että otetaan kikyn lomarahaleikkaukset.

Tarja Laakso

Perustuslaki:
"Valtiosääntö turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa."
"Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen."
"Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi."
"Julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon."
"Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta."

Sanoisin, että viime aikaisissa keskusteluissa on varsin moni unohtanut ainakin nämä perustuslaissa määritellyt asiat - erityisesti ne, jotka kiivaasti vastustavat ay-liikettä, sillä ay-liike ja sen tukeminen, ja vastapainoksi toisten työmarkkinajärjestöjen tukeminen aivan samoilla periaatteilla kuin ay-liikettäkin tuetaan, on perusteena ainakin noille määrityksille.

Osmo Winter

Jos valtiotieteen maisteri ja entinen EK, sekä Etlan mies keskittyisi professorina (palkka valtiolta) tutkimukseen ja jättäisi politikoinnin politikoille?
Eiköhän EK:n ja Etlan jäsenmaksut ja tuet ole verovähennykelpoisia. Entä Turun yliopistolle annettavat lahjoitukset (verovapaita!!)?
Entä Rkp:ta lähellä olevat miljardisäätiöt, eikö niiden verovapaus yhtään närästytä?

Tarja Laakso

Ei ole siitä kiinni, ainakaan niiden suurimpien tuen saajien osalta. Jos nyt vaikka ajatellaan tuulisähkön järkyttävää tukemista - ja tuulisähkö on tällä hetkellä todettu halvimmaksi sähköntuottamistavaksi... tai jotain Viking Linea, kyllä Suomi ilman sitä firmaa tulisi toimeen aivan varmasti... eli kyllä niissä taustalla ihan muut asiat on.

Mutta herää kysymys, onko euro / eu virhe ja ennenkaikkea, onko siitä mitään hyötyä tavalliselle kansalaiselle (varmaan yritysmaailma siitä saa hyötyä?) Eikö niiden, jotka saavat hyödyn, pitäisi myös toimia ongelmien selvittelijöinä ja rahoittajina, eikä kansalaisten / palkansaajien?

Pasi Anttila

Logiikka menee siis niin että suu suppuun ja ole kiitollinen. Älä kritisoi tyydy kohtaloosi kun saat valtiolta tukea. Eli työttömät, asumistukia ja toimeentulotukia saavat myös olkaa hiljaa epäkohdista ja olkaa kiitollisia hallitukselle siitäkin vähästä mitä saatte.

Äärettömän demokraattista. Onkohan tämä sitä "viren demokratiaa"

Koko ajatuksenjuoksussa ei ole mitään mieltä. Hallitusta ei saa moittia eikä kritisoida niiden jotka saavat siltä jotakin. Tämähän koskee kaikkia, myös yrityksiä.

Pentti Westerholm

Oikeusvaltiossa täytyy pystyä luottamaan laillisuuden voimaan.Nythän nämä AY saamat valtion tuet vääristävät elikeinoelämän toimintoja.Asuntobisneksessä heillä on valtava etu verohelpotuksineen.Jäsenmaksujen verovapaus vääristää täysin muiden liittojen jäsenyyden.Yleisestä työttömyyskassasta ei saa verohelpotuksia eikä työnantaja kustanna perintää.Kyllä nyt on aika laitaa ihmiset paljon mainostettuun yhdenvertaisuus asemaan.

Asko Hiltunen

Miksi veronmaksajien pitää rahoittaa yhteiskuntaa vahingoittavaa toimintaa? Hallituksen on heti ryhdyttävä lainsäädäntöhankkeeseen, joka on oikeudenmukainen ja joka tuntuu. Ammattiyhdistysten kaikkien tulojen verovapaus on poistettava. Toimikaa heti! Lisäksi on kiellettävä poliittiset lakot ja tukilakot, koska lakko-oikeutta käytetään törkeästi väärin.

Matti Kauppinen

kaikki yritykset ovat saaneet vapautukset yli 10 miljarvia per vuosi tulevista työllistämiseen liittyvistä maksuista ja vastaavasti maksut on siirretty työntekijöile maksettaviksi.

Siinä miettimistä kaikille. Yhteisvastuulla ja yhteistyöllä tämä maa on rakennettu ja pysyy vain sillä.

Aivan ensin yritykset tulisi saattaa takaisin osallistumaan yhteiskunnan toimintojen kustannuksiin. Nyt ovat vapaamatkustajia.

Lisäksi on erilaisia julkisia ja piiloltetuja tukia ja avoimet haettavat yritystuet, erilaiset energiatuet, alkutuoteveron palautukset jne joita on yhteensä enemmän kuin tuo edellä mainittu huomenlahja 10 miljardia.

Suomen työlainsäädäntö on jo nyt euroopan väljimpiä. Ja nyt se pitäisi muuttaa keskiaikaiseksi.

Kun puhutaan, että on vaikeata uskaltaa palkata työvoimaa, voisi sanoa, että olkaa huoleti. Fiksut lähtee täältä. Eivät he jää kattelemaan tällaista. touhua.

Vanha sanonta kuuluu, että joka pähkinöillä maksaa se apinoita saa.

Lisäksi lainsäädäntö pitää tehdä niin selkeäksi ettei jää tulkinnan varaa. Nyt ollaan tehty susia lakeja, jotka on pakko perua heti kun saadaan vastuullinen hallitus tähän maahan.

Sen jälkeen joudutaan aloittamaan uudelleen nykylakien virheiden karjaaminen vanhalla hyvällä yhteistyöllä ja luottamuksen hengessä kolmikannassa, johon meidän Suomalainen menestys on aina perustunut.

Repiminen ja yksipuolinen sanelu vie meidät tuhon tielle. Yksikään yritys ei tuota lisäarvoa ilman tyovaimaa joka on perustuslaissa määrätty yhteiskunnan suojeltavaksi. Nyt yritetään siirtyä yritysten suojeluun ja työntekijöiden polkemiseen.

Petri Luosto

"kaikki yritykset ovat saaneet vapautukset yli 10 miljarvia per vuosi tulevista työllistämiseen liittyvistä maksuista ja vastaavasti maksut on siirretty työntekijöile maksettaviksi."

Saisiko tuohon 10 miljardiin lähdeviitteen? Kannattaa muistaa, että Suomen valtion budjettiehdotus vuodelle 2019 on noin 55 miljardia euroa.

Lähde: http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2019&lang=fi&maindoc=/2019/...

Mistä määrärahoista tuo 10 miljardia revitään?

Matti Viren

10 miljardia.... yrityksillähän on rahaa kuin roskaa! Aina vaan suurempia lukuja. "Sen jälkeen joudutaan aloittamaan uudelleen nykylakien virheiden karjaaminen vanhalla hyvällä yhteistyöllä ja luottamuksen hengessä kolmikannassa, johon meidän Suomalainen menestys on aina perustunut." Maailman on valitettavasti vaan muuttunut sitten säännöstelykauden, bilateraalikaupan ja kaupan esteiden. Pakko on työmarkkinoidenkin muuttua.

Timo Lettijeff

Kaikkien tulojen verottaminen samalla lailla on vaatimuksena ihan hyvä. Voitais kumota se erottelu vuodelta -93, kun palkkatulojen ja pääomatulojen verotus eriytettiin. Ensimmäisenä voitaisiin poistaa osinkotulojen verovapaat osuudet niin listatuilta kuin listaamattomiltakin osakeyhtiöiltä ja samalla ottaa pääomatuloissa käyttöön sama progressio kuin palkkaveroissakin.