Tiistai 21.5.2019

Suomen työtaistelun seuraus: saksalainen satama jo aivan täynnä autoja

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Saksan Travemünden satama täyttyy sadoista Suomeen tulossa olevista uusista ja käytetyistä autoista. Ne eivät mahdu ajoissa laivoihin Suomen AKT:n ja Teollisuusliiton ylityökieltojen seurauksena.

Ylityökiellot ovat vastalause hallituksen lakiesitykselle, joka uhkaa heikentää alle 20 hengen työpaikkojen työntekijöiden irtisanomissuojaa.

Varustamokonserni Finnlines pyrkii ratkaisemaan kuljetuskapeikkoa, mikä ei käy käden käänteessä.

”Finnlines yrittää kovasti tuoda ratkaisua kapasiteettiongelmaan myös autojen tuonnissa. Ongelma on, että laivakuljetusten kokonaiskapasiteetti kärsii ylityökiellosta ja samasta syystä terminaalien resurssit eivät riitä ylimääräisiin lastien purkuihin”, Finnlinesin markkinointijohtaja Staffan Herlin toteaa.

Suomeen tulevien autojen kasautumisen näki eilen Travemünden satamassa muun muassa lahtelainen Jukka Mäkelä. Hänen omistamansa Tuontimesta Oy tuo käytettyjä autoja Saksasta.

”Satamassa voi varautua jopa viikon odotusaikoihin yksittäisten autojen kuljetuksissa. Näyttää siltä, että Travemünden satama-alue on täynnä ja täytyy yhä Suomeen tulevista uusista ja käytetyistä autoista.”

Mäkelän mukaan tuontiautojen määrä on noussut ennätystasolle, jolla ne olivat viimeksi kymmenen vuotta sitten. Suomessa ensirekisteröidään kuukaudessa jopa lähes 10 000 henkilöautoa.

Kuljetusliike SE Mäkinen kuljettaa 10 000–17 000 uutta ja vanhaa autoa kuukaudessa satoihin autoliikkeisiin eri puolille Suomea. Mäkisen rekat hakevat autoja useista satamista, kuten Helsingin Vuosaaresta, Turusta, Kotkasta ja Hangosta.

LUE MYÖS: AKT ennusti oikein: Ylityökielto tuntuu jo Suomen satamissa – sunnuntaille tulossa täysi stoppi

Kuljetusyhtiön logistiikkapäällikkö Matti Veiste kertoo satojen autojen kuljetusten ajallisista siirtymisistä. Sekin johtuu laivakuljetusten hidastelusta ylitöiden kiellon takia.

”Paljon riippuu sitä, miten ja millä aikataululla Finnlines pystyy ajamaan autoja Saksasta Suomen satamiin”, Veiste sanoo.

SE Mäkinen operoi Vantaan tiloissa uusien autojen varustelua. Tämäkin lykkääntyy kuljetusten viivästyksen verran, samoin kuin toimitukset autoliikkeille. Veiste ei arvioi, kuinka nopeasti kuljetusten myöhästymisiä pystyy kuromaan kiinni, jos ylityökielto päättyy esimerkiksi viikon tai parin kuluessa.

”Kuljettajien ylityökielto aiheuttaa myös lisää erilaisia järjestelyjä kuljetuksissa”, Veiste lisää.

SE Mäkinen kuljettaa vuodessa noin 250 000 uutta ja vanhaa autoa.

Autoliikkeiden varastojen koot vaihtelevat syksyn myyntipiikin jälkeen. Kauppa kertoo, että uusia autoja tulee vielä maahantuojilta tavanomaiseen tahtiin.

Oy Ford AB:n toimitusjohtaja Hannu Pärssinen sanoo, että ennen viikonvaihdetta laiva tuo noin 300 uuden auton lastin. Lisää seuraa lähiaikoina.

”Puolet asiakastilauksista menee suoraan tehtaalle ja toinen puolisko myydään suoraan varastosta. En ole toistaiseksi kuullut, että lastit olisivat myöhässä”, Pärssinen toteaa.

Uusien autojen saannissa ei ole tullut mutkia vastaan, kertoo oululaisen Wetteri Oy:n toimitusjohtaja Aarne Simula. Myös salolaisen Passeliauton toimitusjohtaja Antero Jokinen kuvailee autojen saantia normaaliksi.

Uusien autojen myynti otti nousupiikin alkusyksystä veroremontin seurauksena. Uusien autojen toimitusajat vaihtelevat kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Autojen maahantuojille ei ole vielä kantautunut tietoja lastien myöhästymisistä.

Uudenkaupungin sataman toimitusjohtaja Esa Soini kertoo, että Valmet Automotiven autot ovat lähteneet ajallaan matkaan maailmalle.

”Juuri ja juuri olemme pärjänneet laivakuljetusten kanssa autotehtaan toimituksissa.”

LUE MYÖS: Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Aimonaho

Nythän sen näkee jokainen, että työpaikkoja olisi jos firmat palkkais riittävästi jengiä. Ei tarvitse edes lakkoilla kun hommat on seis. Pelkkä ylitöiden tekemättä jättäminen riittää. Lähettäkää Sipilälle lasku kun alkoi pelleilemään.