Tiistai 21.5.2019

Italian hallitus kriisikokoukseen - Ekonomistit: ”Monet pelkäsivät pahempaa”

Luotu: 
20.10.2018 10:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian varapääministerit Luigi Di Maio ja Matteo Salvini selvittelevät välejään kriisikokouksessa sunnuntaina. Saman kokouksen asialistalla on jälleen kerran ensi vuoden budjettialijäämä.
|

Luottoluokittaja Moody’s pudotti perjantai-iltana Italian luottoluokituksen yhdellä pykälällä tasolle ”Baa3”. Italia on nyt yhden pykälän päässä roskalainaluokasta. Samalla Moody’s kuitenkin nosti Italian luottoluokitusnäkymät vakaiksi, aikaisemmin näkymät olivat negatiiviset. Italian hallitus käsittelee tilannetta kriisikokouksessa viikonloppuna.

Luottoluokituksen pudotusta osattiin markkinoilla odottaa, vaikka se lopulta tapahtui kaksi viikkoa ennakoitua aikaisemmin. Alun perin Moody’sin oli määrä päivittää Italian luokitus tämän kuun lopussa.

Moody’sin viestissä on asiantuntijoiden mukaan myös positiivinen yllätys: luokitusnäkymät nousivat vakaiksi.

”Moody’s pudotti Italian ”Baa3”:een, kuten odotettiin, mutta vakain näkymin. Monet pelkäsivät pahempaa”, Pictet’n ekonomisti Frederik Ducrozet kommentoi lauantaiaamuna.

Myös ABN Amron tutkimusjohtaja Nick Kounis on samaa mieltä.

”Vakaat näkymät voivat tuoda helpotusta Italian tilanteeseen.”

Italian populistihallituksessa riittää silti ongelmia puitavanaan. Moody’s nimittäin varottaa luottoluokituksen voivan laskea roskalainaluokkaan, jos Italian velkaantuneisuus kasvaa lähivuosina tai jos talouskasvu osoittautuu odotuksia heikommaksi. Myös poliittinen riski nousee esiin luottoluokittajan arviossa, ja se varoittaa Italiaa yhteenotosta Euroopan unionin kanssa.

”Luottoluokitus voi laskea, jos riski Italian euroerosta kasvaa. Riski on nyt hyvin matala, mutta voi kasvaa, jos jännitteet Italian hallituksen ja Euroopan viranomaisten välillä pahenevat”, Moody’s sanoo.

Euroopan komissio moitti Italian hallitusta kirjeellä torstaina. Komissio varoitti Italiaa EU:n budjettisääntöjen rikkomisesta. Italian hallituksen on määrä vastata komissiolle maanantaina.

La Repubblica – sanomalehden tietojen mukaan Italian hallitus pitää sunnuntaina ylimääräisen kriisikokouksen, jossa pohditaan ensi vuodelle budjetoidun alijäämän pudottamista kahteen prosenttiin. Tähän asti populistihallitus on pitänyt kiinni 2,4 prosentin alijäämästä ensi vuodelle.

Samassa kokouksessa hallituspuolueiden eli Viiden tähden liikkeen ja La Legan varapääministerit Luigi Di Maio ja Matteo Salvini selvittelevät välejään. Di Maio syytti keskiviikkona Salvinia budjettiesityksen muokkaamisesta omin päin.  Salvini puolestaan syyttää Di Maioa valehtelusta. 

Hallituspuolueiden välit ovat olleet jännittyneet koko budjettiväännön ajan. Viiden tähden liike hauaa saada hinnalla millä hyvänsä läpi perustulon, Lega puolestaan ajaa yhtä kiivaasti 15 prosentin tasaveroa.

Italian tilanne aiheutti perjantaina kaaoksen valtionlainamarkkinoilla. Italian 10-vuotisen lainan korko kävi yli 3,7 prosentissa ja korkoero Saksaan oli ylimmillään viiteen vuoteen. Tilanne rauhoittui kuitenkin ennen markkinoiden sulkeutumista ja Italian 10-vuotinen korko painui 3,1 prosenttiin.

Luottoluokittaja Fitch varoitti perjantaina valtionlainojen korkojen nousun vaikutuksista Italian pankkeihin. Italian pankit yhdessä maan keskuspankin kanssa omistavat lähes 30 prosenttia Italian valtionlainoista. 

Kolmas suuri luottoluokittaja Standard & Poor’s päivittää Italian luottoluokituksen ensi perjantaina.

Lue myös:

Ennennäkemätön lausunto vireillä: Puuttuuko komissio Italian budjettiin?

Vakava huoli Italian pankeista leviää Euroopassa: ”Edessä on siperialainen talvi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Nurminen

Pääministeri Sipilän lause (HS 19.10.) "Jos Italia pitää pelastaa..." tarkoittaa sitä, että kyse ei ole "Jos päätämme pelastaa Italian..." (jos haluamme).
Sipilän lause pitää sisällään sen, että jos Italia ajautuu kaaokseen esim sen takia, että sen valtionlainojen korot pomppaa liian korkealle 8-10 %:iin, niin estääkseen kaaosta (ja talletuspakoa italialaisista pankeista), EU tulee apuun. Se on tilanne, jossa "pakko" pelastaa konkretisoituu. (Kuviteltu pakko).

EU tulee apuun, koska pelkää kaaoksen leviävän.

Tällainen on aivan väärä tapa reagoida, kun euromaat ovat ennestään velkaisia. Italia on keittänyt oman soppansa viimeiset 10 vuotta. Kyllä Italiassakin on ekonomisteja, jotka ovat voineet varoittaa ajoissa. Kun eletään varoituksista välittämättä, niin sellaisen maan pitää itse kantaa seuraukset. Italia on sen verran järjestynyt maa, että se ei ajaudu anarkiaan.